Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σύνταξη από τα 58 για ένστολους και δημοσίους υπαλλήλους! 70.000 ευρώ εφάπαξ!

Ποιους αφορά;

12 Αυγούστου 2019 14:41
Σύνταξη από τα 58 για ένστολους και δημοσίους υπαλλήλους! 70.000 ευρώ εφάπαξ!

Δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι, που θα αποχωρήσουν έως το 2020, με όρια ηλικίας από 59 έως 60,5 ετών ανάλογα με τα χρόνια τους έως το 2012 ή με 35 και 37 έτη, μετά το 2013, «κλειδώνουν» σύνταξη και εφάπαξ με λιγότερες απώλειες. Σας αφορά: Τι αλλαγές και αυξήσεις φέρνει ο νέος νόμος για τις συντάξεις;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ειδικά για τους ένστολους, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, η έξοδος στη σύνταξη δεν προϋποθέτει όριο ηλικίας αλλά μόνο έτη ασφάλισης, που για το 2019 είναι τα 29 ή 30 έτη για όσους έχουν 24,5 χρόνια το 2013 ή το 2014.

Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, από τη στιγμή που όριο ηλικίας δεν τίθεται ως προϋπόθεση, το κίνητρο εξόδου είναι το μεγαλύτερο εφάπαξ που παίρνουν από τα Ταμεία τους και φτάνει ως 70.000 ευρώ για όσους αποχωρούν από την ΕΛ.ΑΣ. και έχουν καταβάλει εισφορές στο ΤΕΑΠΑΣΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από το 2021 και μετά, το σύστημα αλλάζει τόσο ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης όσο και ως προς το εφάπαξ, καθώς το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα καθορίζεται χωρίς την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών αλλά με βάση το ποσοστό μεταβολής των αποδοχών όλων των εργαζομένων από το 2002 και μετά. Έτσι οι συντάξιμες αποδοχές θα βγουν μικρότερες, επηρεάζοντας προς τα κάτω και τη σύνταξη.

Σοκ: Τι αλλάζει στις συντάξεις; Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα;

«Πλαφόν» ίσο με το δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, στα 4.608 ευρώ, έβαλε νομοθετική διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης. Αυτή θα είναι η ανώτατη σύνταξη!

Στην διάταξη επισημαίνεται ότι το ανώτατο αυτό όριο σύνταξης υπερβαίνει κατά πολύ τα προϊσχύοντα ανώτατα όρια συντάξεων των φορέων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Το πλαφόν έχει αναδρομική ισχύ καθώς αφορά και όσους συνταξιοδοτήθηκαν κατά την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του Νόμου 4387/2016 για τους οποίους επανυπολογίστηκε η σύνταξη και διαπιστώθηκε αρνητική προσωπική διαφορά.

Οι χαμένοι που δεν θα δουν ποτέ την υψηλή σύνταξη που προσδοκούσαν είναι κυρίως πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, διπλοασφαλισμένοι μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι και δημοσιογράφοι.

Το ανώτατο όριο αφορά και τους διπλοασφαλισμένους σε δύο πρώην ταμεία που λαμβάνουν προσαύξηση στη σύνταξή τους και έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές.

Από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαιούχοι επιδομάτων τετρα- παραπληγίας και απολύτου αναπηρίας ακόμα και αν λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, λόγω των αυξημένων αναγκών αυτών των ατόμων.

Με παρακράτηση η επιστροφή των επιπλέον χρημάτων
Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογιστεί μετά την έναρξη ισχύος του νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο θα προσαρμοστούν στο νέο οριζόμενο ποσό των 4.608 ευρώ, από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους.

Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων θα επιστραφούν, με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι την εξόφλησή τους.

Σημειώνεται ότι τόσο η επίμαχη τροπολογία, όσο και μία ακόμα για τα εργασιακά που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share