Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Βασίλης Λυμπέρης: Ο τελευταίος θανατοποινίτης. ΕΚΑΨΕ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΘΕΡΑ... (PHOTOS)

21 Ιουνίου 2013
Βασίλης Λυμπέρης: Ο τελευταίος θανατοποινίτης. ΕΚΑΨΕ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΘΕΡΑ... (PHOTOS)

Ο Βασίλης Λυμπέρης ήταν ο τελευταίος Έλληνας πολίτης που βρέθηκε απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 έγινε ο τελευταίος θανατοποινίτης της χώρας κι έπεσε νεκρός με έξι σφαίρες στην περιοχή Δύο Αοράκια Ηρακλείου, στο πεδίο βολής της ΣΕΑΠ.

Της ΕΥΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο 27χρονος τότε Λυμπέρης είχε καταδικαστεί σε θάνατο γιατί με συνεργούς τρεις φίλους του έκαψε ζωντανούς την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική Λυμπέρη, 24 ετών, την πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, 55 ετών, και τα δύο του παιδιά, την τρίχρονη κόρη του Παναγιώτα και τον μόλις ενός έτους γιο του Γιώργο. Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου 1972, στο σπίτι όπου διέμεναν τα θύματα στο Χαλάνδρι.

Ο Βασίλης και η Βασιλική γνωρίστηκαν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν το ίδιο διάστημα οι πατεράδες τους. Το φλερτ μετατράπηκε σε μεγάλο έρωτα και πολύ σύντομα σε γάμο, αφού η Βασιλική είχε μείνει έγκυος. Έμειναν στο σπίτι των γονιών της και ο Λυμπέρης εργαζόταν αρχικά ως ηλεκτρολόγος. Δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα στη σχέση τους, αν και τα οικονομικά τους δεν ήταν ποτέ ανθηρά. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ο Βασίλης απολύθηκε. Δεδομένων των συνθηκών αναγκάστηκαν να πουλήσουν ένα οικόπεδο και με τα χρήματα που πήραν ο Λυμπέρης άνοιξε ένα μαγαζί με μπαταρίες, όμως και αυτό δεν πήγε καλά κι έκλεισε. Η Βασιλική, αν και περίμενε ήδη το δεύτερο παιδί της, ήθελε να εργαστεί και η ίδια, αλλά ο σύζυγός της είναι ανένδοτος.

Την επηρέαζε αρνητικά

Οι εντάσεις ανάμεσά τους άρχισαν να γίνονται συνεχείς και οι καβγάδες τους συχνοί. Ο Λυμπέρης ήταν έξαλλος και με την πεθερά του, Αντιγόνη, γιατί όπως είπε και στην απολογία του, είχε λόγο στα πάντα κι επηρέαζε αρνητικά τη Βασιλική. Η τελευταία λίγο πριν από τον δεύτερο τοκετό της παρέδωσε στο δικηγόρο της μια ιδιόγραφη διαθήκη, στην οποία αποκλήρωνε το σύζυγό της, λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς του, και άφηνε όλη την περιουσία της στα παιδιά της.
Μετά τη γέννηση και του δεύτερου παιδιού, η ρήξη του ζευγαριού είναι οριστική. Η Βασιλική ξεκινά διαδικασίες έκδοσης διαζυγίου.

Λέγεται ότι την ίδια περίοδο ο Βασίλης γνωρίζει μια 18χρονη κοπέλα, τη Μαρία, και την ερωτεύεται. Τους τελευταίους μήνες του 1971 ο Λυμπέρης είναι στα χωρίσματα με τη Μαρία, ενώ παράλληλα εκκρεμεί το διαζύγιό του με τη Βασιλική και η ψυχική τους κατάσταση είναι οριακή. Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1971, ο Λυμπέρης αγοράζει μερικά δώρα και πηγαίνει στα Βριλήσσια για να επισκεφτεί τη γυναίκα και τα παιδιά του. Όμως δεν του επιτρέπουν να μπει στο σπίτι και έτσι βλέπει τα παιδιά, για λίγη ώρα, μέσα στο αυτοκίνητο. Για πολλούς αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Δεν άκουγε τίποτα»

Αποφασίζει να κάψει το σπίτι και ζητάει τη βοήθεια, έναντι αμοιβής, τριών φίλων του, του 17χρονου Παύλου Αγγελόπουλου (καταδικάστηκε και αυτός σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια λόγω του νεαρού της ηλικίας του), του 24χρονου Θόδωρου Καπρέτσου και του 20χρονου Θανάση Σταμάτη. Στόχος του είναι να μείνει η οικογένειά του χωρίς σπίτι και να αναγκάσει τη γυναίκα του να επιστρέψει σε εκείνον.

Όταν ο Λυμπέρης έβαλε φωτιά στο υπνοδωμάτιο της γυναίκας του, άκουσε τις φωνές της Βασιλικής που χίμηξε πάνω του και αρχικά τα έχασε. Δεν περίμενε ότι εκείνη και η κόρη τους θα ήταν μέσα στο δωμάτιο. Όμως το μυαλό του είχε θολώσει. Έσπρωξε τη γυναίκα του πίσω. Ο Αγγελόπουλος έβαλε φωτιά στο υπνοδωμάτιο της πεθεράς, όπου κοιμόταν και ο ενός έτους γιος του ζευγαριού. Οι τρομακτικές φωνές που ακούγονταν δεν τον πτόησαν. «Του φώναξα ότι είναι και τα παιδιά εδώ, αλλά εκείνος δεν άκουγε τίποτα» θα πει στην απολογία του ο Αγγελόπουλος.

Τα δύο παιδιά και η Αντιγόνη Μάρκου θα πεθάνουν ακαριαία. Η Βασιλική θα δώσει μάχη σχεδόν μίας ημέρας για να κρατηθεί στη ζωή. Τελικά δεν θα αντέξει. Όμως αποκάλυψε ότι η φωτιά δεν ήταν ατύχημα όπως πίστευαν αρχικά όλοι, αλλά έργο του εν διαστάσει συζύγου της. Ο Βασίλης Λυμπέρης συλλαμβάνεται και τα παραδέχεται όλα. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αμείλικτη. «Τετράκις εις θάνατον». Εκείνος παρέμεινε μέχρι το τέλος ατάραχος. Μόνο ένα γράμμα έστειλε στη μητέρα του, στο οποίο της ζητούσε συγγνώμη για τον πόνο και τη θλίψη που της προκάλεσε.

Για περισσότερα άρθρα κάντε κλικ εδώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share