Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Δείτε πώς τα ακριβά φάρμακα θα δίνονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς!

Δείτε αναλυτικά!

20 Σεπτεμβρίου 2019 12:06
Δείτε πώς τα ακριβά φάρμακα θα δίνονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς!

Διχασμένοι είναι οι φαρμακοποιοί, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζει τη σχετική υπουργική απόφαση. Η διανομή 59 ακριβών φαρμάκων από τα φαρμακεία τη γειτονιάς δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Υγείας, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζει τη σχετική υπουργική απόφαση. Άλλωστε αποτελεί δέσμευση τόσο του ίδιου όσο και του πρωθυπουργού ότι ακριβά φάρμακα για σοβαρές παθήσεις θα δίνονται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου να σταματήσουν οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε επίσης: Οι φαρμακοποιοί αρνούνται την δωρεάν διάθεση ακριβών φαρμάκων!

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

Από την άλλη όμως οι φαρμακοποιοί είναι διχασμένοι, καθώς πολλοί δεν επιθυμούν να διαθέτουν χωρίς αμοιβή τα ακριβά σκευάσματα στους ασθενείς. Ιδιαίτερα μάλιστα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί να προχωρήσει στη διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) δωρεάν, καθώς ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι λεφτά δεν υπάρχουν προς ώρας.

Ο κλάδος προχωρά σε έκτακτη γενική συνέλευση την Κυριακή για το θέμα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε ιδιαιτέρως τεταμένο κλίμα, καθώς οι φαρμακοποιοί έχουν μοιραστεί για το θέμα.

Πώς θα δίνονται τα φάρμακα
Πάντως η διαδικασία έχει ήδη καθορισθεί καθώς το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο έπειτα από συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να προχωρήσει κανονικά στην έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Ειδικότερα:

-Το θέμα αφορά στη διάθεση συγκριμένων 59 σκευασμάτων, τα οποία είναι μόνο χάπια για ογκολογικούς ασθενείς και μόνο χάπια για την Σκλήρυνση κατά πλάκας. Συνεπώς δεν θα χρειάζεται επιστημονική παρέμβαση για τη χρήση τους από τους φαρμακοποιούς, όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος.

-O ασθενής θα προσέρχεται στο Φαρμακείο της επιλογής του με τη συνταγή για το συγκριμένο σκεύασμα.

-Ο Φαρμακοποιός μέσω μηχανογραφικού συστήματος που θα παρέχει δωρεάν ο ΕΟΠΥΥ, ενημερώνει το κεντρικό Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ότι για τη συγκεκριμένη συνταγή αποδέχεται την εκτέλεσή της μετά από έγκριση.

-Ο ΕΟΠΥΥ ελέγχει αν δικαιούται ο ασθενής το φάρμακο και ενημερώνει ηλεκτρονικά το Φαρμακείο για την έγκριση.

-Όταν ενημερωθεί ο φαρμακοποιός για την έγκριση, δίνεται εντολή στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ ή στην φαρμακευτική εταιρεία που διαθέτει το συγκεκριμένο σκεύασμα, να αποσταλεί στο φαρμακείο με Δελτίο Αποστολής, το δε τιμολόγιο θα στέλνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο θα πληρώνεται η εταιρεία. (Το κόστος μεταφοράς δεν θα βαρύνει το φαρμακείο)

-Ο Φαρμακοποιός θα ενημερώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για την ημερομηνία παράδοσης του σκευάσματος στο φαρμακείο και ο ΕΟΠΥΥ θα ενημερώνει επίσης τον ασθενή για την ημερομηνία, την οποία θα ορίζει ο φαρμακοποιός για την παραλαβή του φαρμάκου από τον ασθενή.

-Ο Φαρμακοποιός παραδίδει το φάρμακο εκτελώντας την συνταγή μέσω του μηχανογραφικού συστήματος που διαθέτουν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και όχι της ΗΔΙΚΑ.

-Με την εκτέλεση της συνταγής ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ ότι ο ασθενής παρέλαβε το φάρμακο του. Σε περίπτωση που δεν προσέλθει ο ασθενής, το φάρμακο επιστρέφεται στον ΕΟΠΥΥ ή στην εταιρεία χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

Στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί, θα ορισθούν συγκεκριμένα ποια 59 φάρμακα θα διατίθενται με τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο αυτά τα 59 σκευάσματα που θα οριστούν στην Υπουργική Απόφαση, θα χορηγούνται χωρίς επιστημονική αμοιβή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο διάστημα αυτό, το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης για την οποία συμφώνησε και το Υπουργείο Υγείας, με την οποία θα αποδεικνύονται αφενός μεν τα οικονομικά οφέλη του ΕΟΠΥΥ και των ασθενών, αφετέρου δε τα κόστη των φαρμακείων από την διαχείριση και εκτέλεση της υπηρεσίας αυτής.

Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό της επιστημονικής αμοιβής του φαρμακοποιού, σημειώνεται από τον ΠΦΣ.

Στόχος πάντως του κλάδου είναι στο άμεσο μέλλον η διάθεση όλων των φαρμάκων και των ακριβών να γίνεται από το φαρμακείο της γειτονιάς και όχι απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες στους ασθενείς μέσω courier.

Μόλις ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα που θα προβλέπεται η δωρεάν διανομή από τα φαρμακεία των ακριβών φαρμάκων, ο κλάδος θα απαιτήσει για κάθε νέο μόριο – φάρμακο που θα εισέρχεται στην ελληνική αγορά και το οποίο μπορεί να θεωρηθεί Φάρμακο Υψηλού Κόστους, να πρέπει να διακινείται αποκλειστικά μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, (εκτός όμως των φαρμάκων που χρήζουν νοσοκομειακής χορήγησης), με ένα ποσοστό κέρδους που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Υγείας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share