Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

Οι φαρμακοποιοί αρνούνται την δωρεάν διάθεση ακριβών φαρμάκων!

Γιατί αρνούνται;

17 Σεπτεμβρίου 2019 13:54
Οι φαρμακοποιοί αρνούνται την δωρεάν διάθεση ακριβών φαρμάκων!

Η τελευταία πρόταση του υπουργείου, σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον σύλλογο. Την άρνηση των φαρμακοποιών της Αττικής (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής) για τη δωρεάν διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας.

Διάβασε και αυτό: ΕΟΠΥΥ: Τι αλλαγές έρχονται στα φαρμακεία;

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε προτείνει πρόσφατα στους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να διαθέτουν δωρεάν και χωρίς αποζημίωση τα ακριβά φάρμακα στους βαρέως πάσχοντες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όπως είχε διαμηνύσει στον κλάδο. Το θέμα είχε προκαλέσει πολλές αναταράξεις στους κύκλους των φαρμακοποιών, καθώς στο παρελθόν για την αντίστοιχη διάθεση ακριβών φαρμάκων αμείβονταν κανονικά.

 φαρμακοποιοί αρνούνται την δωρεάν διάθεση ακριβών φαρμάκων

Όπως σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), η τελευταία πρόταση του υπουργείου, σχετικά με τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις από τα ιδιωτικά φαρμακεία, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον ΦΣΑ.

Οι φαρμακοποιοί εξηγούν: «Το φάρμακο, ανεξαρτήτως τιμής, είναι ιδιαίτερο προϊόν και η διάθεσή του γίνεται μόνο από επιστήμονες Φαρμακοποιούς μετά το πέρας των πανεπιστημιακών τους σπουδών».

«Κατά» και για την αποστολή με κούριερ

Ταυτόχρονα, οι φαρμακοποιοί της Αττικής τάσσονται κατά της διάθεσης των ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον, καθώς υπογραμμίζουν ότι «οι απόψεις που ακούγονται περί διάθεσης φαρμάκων με κούριερ κ.λπ. υποτιμούν τον επιστημονικό και κοινωνικό ρόλο του φαρμακοποιού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση και την καθοδήγηση των πολιτών σε σχέση με τον τρόπο λήψης των φαρμάκων, τη φαρμακολογική τους δράση, τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Ταυτόχρονα, καταδεικνύει άγνοια για τον τρόπο διακίνησης και λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως την πιστοποίηση διακίνησης προϊόντων ψυχρής αλυσίδας».

Ωστόσο, ο κλάδος είναι έτοιμος να συζητήσει με το υπουργείο Υγείας εναλλακτικές λύσεις, ενώ δεν παραλείπουν να αφήσουν αιχμές και κατά των γιατρών αλλά και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, αφού, όπως τονίζει ο ΦΣΑ, «οι φαρμακοποιοί, προφανώς, είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πάσχοντες συμπολίτες, αλλά με όρους σεβασμού και αξιοπρέπειας προς το επάγγελμά τους. Άλλωστε, φανταζόμαστε ότι το υπουργείο δεν απηύθυνε την ίδια πρόταση στους γιατρούς περί δωρεάν εξέτασης και περίθαλψης των ασθενών, ούτε στη βιομηχανία για δωρεάν χορήγηση των αντίστοιχων φαρμάκων» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Δωρεάν χορήγηση ογκολογικών φαρμάκων από ιδιωτικές κλινικές! (Video)

Τέλος στην ταλαιπωρία περίπου δύο χιλιάδων ασθενών με καρκίνο αναμένεται να δώσει η χορήγηση των ακριβών ογκολογικών φαρμάκων από ιδιωτικές κλινικές, καθώς μέχρι σήμερα οι ασθενείς έπρεπε να περιμένουν στις ουρές, για να λάβουν το σκεύασμά τους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σας αφορά: Έρχονται τρομερές αλλαγές στην υγεία!

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας: «Ένα κομμάτι της ταλαιπωρίας εξαλείφεται, μειώνονται οι ουρές της ντροπής».

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ. Στο εξής, υπάλληλοι των κλινικών θα εξουσιοδοτούνται από τον ασθενή να λαμβάνουν εκ μέρους του τα απαραίτητα σκευάσματα. Ο ασθενής θα πηγαίνει κατευθείαν στην κλινική για να κάνει τη θεραπεία του.

Θετικό μέτρο για τη μείωση της ταλαιπωρίας τους χαρακτηρίζουν οι ασθενείς με καρκίνο τη χορήγηση των φαρμάκων από τις ιδιωτικές κλινικές, επισημαίνοντας όμως το θέμα των ελλείψεων που υπάρχουν.

Σε πρώτη φάση επωφελούνται 2000 ασθενείς στην Αθήνα, το μέτρο θα επεκταθεί άμεσα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share