Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Να ήταν μόνο η Ελλάδα: Η τραγωδία στον Αμαζόνιο ξεπερνά κάθε περιβαλλοντική πανωλεθρία!

Η καταστροφή που συγκλόνισε τον πλανήτη!

23 Αυγούστου 2019 11:13
Να ήταν μόνο η Ελλάδα: Η τραγωδία στον Αμαζόνιο ξεπερνά κάθε περιβαλλοντική πανωλεθρία!

Η τραγωδία στον Αμαζόνιο ξεπερνά κάθε περιβαλλοντική πανωλεθρία και έχει συγκλονίσει όλο τον πλανήτη! Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές που ξεσπάνε συνέχεια!

Όταν τον περασμένο Απρίλιο τυλίχτηκε στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης κάλυψαν κάθε λεπτό της καταστροφής και πολλοί εκατομμυριούχοι πρόσφεραν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την ανακατασκευή του ιστορικού ναού.

Εδώ και 16 ημέρες καίγεται αδιάκοπα το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, αυτό το οποίο παράγει το 20% του οξυγόνου της γης, και λίγοι από εμάς έχουμε καταλάβει τι πραγματικά σημαίνει αυτό. Τεράστια οικολογική καταστροφή στον "τελευταίο παράδεισο"!

Μεγάλο μέρος της Βραζιλίας έχει τυλιχτεί τις τελευταίες μέρες από νέφος (φωτο), εξαιτίας του καπνού, το Σάο Πάολο υποφέρει από διακοπές ρεύματος, ενώ η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα σε όλη τη Νότια Αμερική βρίσκεται πλέον σε πολύ ανησυχητικά επίπεδα.

Τα αίτια των πυρκαγιών και ο ρόλος του Ζαΐχ Μπολσονάρου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που για την τεράστια αυτή καταστροφή κατηγορούν τον νέο ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας, ο οποίος εξαρχής έχει αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τα «καμπανάκια» των επιστημόνων για την απειλή της κλιματικής αλλαγής, ενώ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποτελεί πόρο που ανήκει στη χώρα του και επαφίεται στους Βραζιλιάνους να αποφασίσουν πώς θα τον αξιοποιήσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα αίτια για τις πυρκαγιές αυτές είναι η ξηρασία -σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες- αλλά και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.

Ο Μπολσονάρου, πάντως, χθες κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι βάζουν φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκειμένου να πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησής του, αφού τους έκοψε τη χρηματοδότηση. Είπε χαρακτηριστικά: «Όλα δείχνουν» ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο «για να βάλουν φωτιές» στο δάσος –παραδέχτηκε, πάντως, πως δεν έχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει αυτό.

Εξοργισμένοι οι περιβαλλοντολόγοι και οι ειδικοί για το κλίμα, ωστόσο, απέρριψαν τον ισχυρισμό Μπολσονάρου, ο οποίος στην πραγματικότητα έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του μεγαλύτερου τροπικού δάσους παγκοσμίως:

Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών. Επίσης συγκρούσθηκε ανοικτά με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, που από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο χώρες αυτές να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου αυτού δασικού πνεύμονα.

Ο μεγαλύτερος «πνεύμονας» του πλανήτη καίγεται, στις αρχές του μήνα 30.000.000 στρέμματα κάηκαν στα δάση της Σιβηρίας, αμέτρητες ήταν φέτος και οι φωτιές στην Ευρώπη και δεν έχουμε παρά να αναρωτιόμαστε πόσο άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις όλης αυτής της περιβαλλοντικής καταστροφής στη ζωή την δική μας και των παιδιών μας…

Τραγικό: Φλέγεται ο Αμαζόνιος! Βουτηγμένο στο σκοτάδι το Σαο Παόλο!

Η τελευταία "ανάσα" αυτού του πλανήτη χάνεται καθώς ο Αμαζόνιος φλέγεται και η οικολογική καταστροφή ξεπερνάει κάθε προηγούμενο! Την ίδια στιγμή το Σαό Παόλο είναι βουτηγμένο στο σκοτάδι, αφού ο ουρανός λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς!

Ξαφνικά στις τρεις το απόγευμα ο ήλιος χάθηκε πάνω από το Σάο Πάολο. Μπορεί η μεγαλούπολη στα νοτιοανατολικά της Βραζιλίας να απέχει 3.000 χλμ από την Αμαζονία, όμως την περασμένη Δευτέρα ένιωσε τα αποτελέσματα της ανεύθυνης και δόλιας πολιτικής απέναντι στα δάση και τη ζούγκλα της χώρας

Ο κακός καιρός και οι πυρκαγιές, που καίνε επί μέρες απέραντες εκτάσεις, έχουν απλωθεί στις πολιτείες του Άκρε, της Ροντόνια, του Μάτο Γκρόσο και του Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ—φθάνοντας έως την τριπλή μεθόριο της Βραζιλίας, με τη Βολιβία και την Παραγουάη—ήταν οι κύριοι λόγοι για το νέφος τέφρας που απλώθηκε πάνω από το Σάο Πάολο. Ζει μόνος του στον Αμαζόνιο για 22 χρόνια! Ο τελευταίος της φυλής του

Οι καπνοί από την Αμαζονία και τη φωτιά από τον άλλο δασικό πνεύμονα του Παντανάλ, μεταφέρθηκαν από τους ανέμους νοτιοανατολικά, συμβάλλοντας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρσέλου Πινιέιρου, του ινστιτούτου Cimatempo, στη «φυσική καταστροφή, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει περισσότερο από το κανονικό».

Η Βραζιλία βιώνει το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών της τελευταίας 5ετίας, σύμφωνα με το ίδρυμα της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας ΙΝΡΕ, που ανήκει στο υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας. Το ΙΝΡΕ έχει καταγράψει 71.497 πυρκαγιές από την 1η Ιανουαρίου έως τις 18 Αυγούστου, αριθμός κατά 82% αυξημένος από την ίδια περίοδο κατά το περασμένο έτος, στην οποία είχαν καταγραφεί 39.194 πυρκαγιές. Το τελευταίο μεγάλο κύμα πύρινης καταστροφής είχε καταγραφεί το 2016 με 66.622 φωτιές.

Μολονότι ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί με ποιόν τρόπο οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τα νέφη, οι ειδικοί από πολλών ημερών είχαν ειδοποιήσει για τη δημιουργία του φαινομένου και τη μετατόπισή του νοτιότερα. Δεν ήταν μόνο η εταιρεία διαστήματος ΙΝΡΕ, αλλά και η αμερικανική NASA, που με τους δορυφόρους τους εντόπισαν μεγάλες συγκεντρώσεις CO2 πάνω από τα κρατίδια Άκρε, Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ. Φωτιά στην Εύβοια: Κάηκαν 23.565 στρέμματα γης!

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία-σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες-αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους. Μάλιστα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου «Ημέρα της Φωτιάς». Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή ατή. Από την πλευρά του το κρατίδιο Άκρε κήρυξε κατάσταση περιβαλλοντικού συναγερμού εξαιτίας του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Για πολλές εβδομάδες η περιοχή αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει επικρίνει τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία τεκμαίρουν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Ο Μπολσονάρου αμφισβήτησε τα στοιχεία αυτά σε συνάντησή του με δημοσιογράφους. Ο πρόεδρος της ΙΝΡΕ δημοσίως αμφισβήτησε τις κατηγορίες του προέδρου και κατέληξε να απολυθεί αμέσως μετά.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφευχθεί η αποψίλωση των δασών. Αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών. Επίσης συγκρούσθηκε ανοικτά με τη Γερμανία και τη Νορβηγία, που από το 2008 στηρίζουν οικονομικά το Ταμείο για την Αμαζονία, το οποίο χρηματοδοτεί τα σχέδια για την προστασία της ζούγκλας και των δασών της Βραζιλίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο χώρες αυτές να παγώσουν τις χρηματοδοτήσεις για την προστασία του παγκόσμιου αυτού δασικού πνεύμονα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share