Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι θα "χτυπήσουν" την χώρα!

Προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία!

10 Ιουλίου 2019 19:40
Έκτακτο δελτίο καιρού: Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι θα

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε η Πολιτική Προστασία για τους πολίτες αφού ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι θα "χτυπήσουν" την χώρα! Σήμερα είχαν προειδοποίησει και τον κίνδυνο φωτιάς που υπήρχε αλλά δυστυχώς πολλά είναι τα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει!

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, αλλά και έκτακτη ενημέρωση από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από «ριπαίους θυελλώδεις ανέμους» και ισχυρές χαλαζοπτώσεις.

Ηδη, ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν τη Θεσσαλία και έχουν προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες, ιδιαίτερα στη Λάρισα και τη Μαγνησία.

Καιρός

Αναλυτικά, σύμφωνα με έκτακτο πληροφοριακό δελτίο της Πολιτικής Προστασίας τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες και οι καταιδίγες θα είναι τοπικά πολύ ισχυρές- για το λόγο αυτό συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

• Τα πιο έντονα φαινόμενα την Τετάρτη (10-07-2019) θα εκδηλωθούν από τις 21:00 έως και τα μεσάνυχτα στην Κεντρική, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

• Η ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων θα είναι εντονότερη από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (10-07-2019) μέχρι και την Πέμπτη στις 3 το πρωί και θα επηρεαστούν περισσότερο οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται οι υπόλοιπες βόρειες περιοχές.

• Πρέπει να τονιστεί ότι έως και τα ξημερώματα της Πέμπτης (11-07-2019), από 03 έως 06 πμ, το μέτωπο των ισχυρών καταιγίδων θα κινηθεί νοτιότερα και θα επηρεαστούν η Ημαθία, η Πιερία, οι Βόρειες Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, η Βόρεια και Κεντρική Εύβοια καθώς και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

• Τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν στο Βόρειο Αιγαίο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδος από τις 9 το πρωί και μετά.

Πως να προστατευτείτε από τον καύσωνα!

Πως να προστατευτείτε από τον καύσωνα!

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται ήταν η αφορμή για να πραγματοποιηθεί σύσκεψη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες και ειδικά εκείνοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκτίθενται περισσότερο στις καιρικές συνθήκες προκειμένου να προστατευτούν από τον καύσωνα. Η θερμοκρασία έχει χτυπήσει κόκκινο για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως και 45 βαθμούς κελσίου στις 2 Ιουλίου 1998!

Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα παιδιά, οι έγκυες, ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπαθείς, σακχαροδιαβητικοί, ασθενείς με χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καθώς και άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, παχύσαρκοι, άνθρωποι που εργάζονται στην ύπαιθρο εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία, αθλητές, άτομα που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ ή κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στους πρόσφυγες, μετανάστες αλλά και σε ανθρώπους σε ένδεια ή σε άτομα τρίτης ηλικίας που ζουν μόνα τους.

Ειδική αναφορά έγινε στις υποχρεώσεις για μέτρα επαγρύπνησης και κλιματισμού κοινόχρηστων χώρων που οφείλουν να έχουν συναρμόδια υπουργεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Πως να προστατευτήτε από τον καύσωνα!

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share