Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πτώση της Τούρκικης λίρας!

«Παγωμένοι» οι επενδυτές!

27 Μαρτίου 2019 15:15
Πτώση της Τούρκικης λίρας!

Σε έντονη περιδίνηση βρίσκεται η τουρκική λίρα την ώρα που η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες να καταπολεμήσει τις κερδοσκοπικές πωλήσεις του νομίσματος αυξάνοντας το κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το κόστος δανεισμού της τουρκικής λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) εκτινάχθηκε την Τετάρτη, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών την προηγούμενη μέρα.

Ειδικότερα, το κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι επενδυτές για να ανταλλάξουν συνάλλαγμα με λίρες εκτοξεύτηκε στο 700%, αφού ανήλθε στο 325% χθες.

Η εκτίναξη αυτή σηματοδοτεί αυτό που μερικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι μία προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να αποτρέψει μία υποβάθμιση της λίρας, αφού το νόμισμα της γείτονος υπέστη το βαρύτερο πλήγμα του από την στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση το καλοκαίρι του 2018.

Να σας θυμήσουμε οτι στη Ρόδο βρέθηκαν αρχαία νομίσματα σε σπίτι νεαρού!

Η τουρκική λίρα κινήθηκε ανοδικά αυτήν την εβδομάδα, τόσο τη Δευτέρα όσο και την Τρίτη, ωστόσο σήμερα υποχωρεί ξανά κοντά σε ποστοστό κοντά στο 2%.

«Παγωμένοι» οι επενδυτές

Η αγωνία των επενδυτών αποτυπώνεται και στην αγορά των ομολόγων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τουρκικό ομόλογο σε δολάρια, λήξης τον Οκτώβριο του 2028, έκανε πράξεις την Τετάρτη με απόδοση στο 7,54%, τη στιγμή που στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η απόδοσή του έφτανε μετά βίας το 7%.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται και οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε τουρκική λίρα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς να βρίσκεται στο 17,2% την Τετάρτη, ενώ είχε φτάσει να υποχωρεί στο 13,8% στα τέλη του Ιανουαρίου.

«Είναι σαν να τους πυροβολούν ξανά στα πόδια», τόνισε επενδυτής που ειδικεύεται στις αναδυόμενες αγορές, υπογραμμίζοντας «σκοτώνοντας την ξένη αγορά swap, οι ξένοι δεν μπορούν εύκολα να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από τις θέσεις που έχουν σε τουρκικά ομόλογα».

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Τουρκίας «πάγωσε» την Παρασκευή, όταν οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες κατά της JP Morgan Chase & Co αλλά και άλλων τραπεζών κατηγορώντας τις για κερδοσκοπία κατά του τουρκικού νομίσματος. Το κλίμα της «παγωμάρας» εντάθηκε την Κυριακή, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πως θα τιμωρηθούν όσα στελέχη τραπεζών εμπλέκονται στον πόλεμο κατά του νομίσματος.

Νέα κρίση με τις εκλογές στο φόντο

Η τελευταία αυτή κρίση στην τουρκική οικονομία έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές, όπου ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο της Άγκυρας, αλλά και της Κωνσταντινούπολης, στην οποία ρίχνει στη μάχη τον Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι σκληρές αυτές διακυμάνσεις στο τουρκικό νόμισμα έχουν προσθέσει μία ακόμη οικονομική ανησυχία στους Τούρκους, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό στο κόκκινο και την μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας.

Ενόψει και των δημοτικών εκλογών , η κυβέρνηση Ερντογάν όχι μόνον έχει υποσχεθεί μειώσεις των επιτοκίων διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί πως σύντομα τα επιτόκια θα μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό.

Σε πολιτικό επίπεδο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λανρόφ θα επισκεφθεί την Αττάλεια την Παρασκευή όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο άνδρες είναι πιθανό να συζητήσουν τα σχέδια της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, κάτι που προκαλεί ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, η οποία έχει προειδοποιήσει με την επιβολή κυρώσεων.

Ερντογάν: Θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα

Πριν από μερικές ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως όσοι στον οικονομικό τομέα αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα περιμένοντας ότι η τουρκική λίρα θα πέσει, θα πληρώσουν «πολύ βαρύ τίμημα» και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται γι' αυτό.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν δήλωσε πως «μερικοί» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και πως προσπαθούν, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία, να μειώσουν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων.

«Λέγω σ' αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες την παραμονή των εκλογών, ξέρουμε τις ταυτότητές σας. Ξέρουμε τι κάνετε όλοι εσείς. Να γνωρίζετε πως μετά τις εκλογές θα σας στείλουμε βαρύ λογαριασμό», δήλωσε.

«Έπιασαν» 57χρονο με αρχαία νομίσματα στη Δράμα!

Ο 57χρονος δεν διευκρίνισε πώς βρέθηκαν στα χέρια του τα νομίσματα
Κάποιος «σφύριξε» στους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος ότι ένας κάτοικος της Δράμας είχε στην κατοχή του αρχαία αντικείμενα κι έτσι οργανώθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό του και την έρευνα στο σπίτι του, η οποία απέδειξε ότι η πληροφορία ήταν ακριβής.

Κατά την διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του 57χρονου Έλληνα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι είχε κατοχή του έντεκα νομίσματα τα οποία προέρχονται από διάφορες χρονικές περιόδους και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν και ο κάτοχός τους να συλληφθεί.

Ο 57χρονος δεν διευκρίνισε πώς βρέθηκαν στα χέρια του τα νομίσματα, τα οποία κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στην τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων. Έτσι, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας κατηγορούμενος για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων, ενώ ερευνάται αν έχει κάνει λαθρανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share