Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

ΟΗΕ: Για μείωση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2030 συμφώνησαν 170 χώρες!

Οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος κρίνουν ανεπαρκές το μέτρο!

17 Μαρτίου 2019 13:02
ΟΗΕ: Για μείωση πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2030 συμφώνησαν 170 χώρες!

Δέσμευση για τη «σημαντική μείωση» της χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2030 συμφώνησαν να αναλάβουν 170 χώρες, κατά τη διάρκεια διάσκεψης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP) στο Ναϊρόμπι.

Οι εκπρόσωποι των χωρών συμφώνησαν στη μείωση της χρήσης μεταξύ άλλων των πλαστικών σακουλών, ποτηριών και μαχαιροπίρουνων, τα οποία αποτελούν μεγάλο μέρος των οκτώ εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι του περιβάλλοντος κρίνουν το μέτρο ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει την μόλυνση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι χώρες δεσμεύθηκαν «να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που προκαλεί στο οικοσύστημά μας η χρήση και η μη βιώσιμη απόρριψη των πλαστικών προϊόντων, κυρίως περιορίζοντας σημαντικά τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης ως το 2030».

Η αρχική πρόταση για τη σταδιακή εξάλειψη των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης ως το 2025 προσέκρουσε στις αντιδράσεις πολλών κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

«Είναι δύσκολο να βρούμε μία λύση για όλα τα κράτη μέλη», σχολίασε ο Σίιμ Κίισλερ, πρόεδρος της διάσκεψης στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι το περιβάλλον βρίσκεται σε σημείο καμπής.

Περισσότεροι από 4.700 αντιπρόσωποι –ανάμεσά τους υπουργοί Περιβάλλοντος, επιστήμονες και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου - συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Μεταξύ των αποφάσεων που υπογράφηκαν είναι και μία για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων αλλά και η πρόθεση να γίνουν διαβουλεύσεις με αυτόχθονες πληθυσμούς προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή νέοι κανόνες.

Ωστόσο στην τελική ανακοίνωση της διάσκεψης η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο αναφέρεται μόλις δύο φορές, ενώ τα ορυκτά καύσιμα, που ευθύνονται σε σημαντικό βαθμό για αυτή, καμία.

Έτσι θα πίνετε τον καφέ σας χωρίς πλαστικά καλαμάκια!

Tα πλαστικά καλαμάκια είναι ένας από τους απορριμμάτων που προκαλούν την μεγαλύτερη θαλάσσια ρύπανση, ειδικότερα. Και αυτό γιατί είναι φτιαγμένα από ορυκτά μέταλλα και δεν ανακυκλώνονται σχεδόν ποτέ λόγο του μεγέθους τους και της σύστασής τους που περιέχει διάφορους τύπους πλαστικού. Σαν αποτέλεσμα κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στη θάλασσα επιβαρύνοντασ την ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή.

Για αυτό το λόγω όλο και περισσότερες χώρες τα απαγορεύουν κάτι που έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σίκινο που έγινε το πρώτο νησί που λέει «όχι» στα πλαστικά καλαμάκια.


Και η πρώτη ερώτηση που προκύπτει είναι με τι θα τα αντικαταστήσουμε;
Αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι από οικολογικά καλαμάκια η καλύτερη λύση και σίγουρα η οικονομικότερη είναι αυτά που κατασκευάζονται από ανοξείδωτο ατσάλι πέρα από το design τους.

Πολύ απλά γιατί το κόστος αγοράς τους δεν είναι μεγάλο (λιγότερο από 4 ευρώ για 8 μεταλλικά καλαμάκια) ενώ μπορείτε να τα πλένετε εύκολα και γρήγορα και να τα χρησιμοποιείτε συνέχεια (έχουν και το δικό τους ειδικό βουρτσάκι καθαρισμού, αν και μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο πιάτων).

Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε τον καφέ ή το ποτό μας και να προστατεύετε τον πλανήτη.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share