Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Έφυγε από την ζωή ο Τόνι Μέντες!

Θλίψη!

21 Ιανουαρίου 2019 11:22
Έφυγε από την ζωή ο Τόνι Μέντες!

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο πρώην πράκτορας της CIA Τόνι Μέντες, ο οποίος είχε αποτελέσει έμπνευση για την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Argo.

Όταν υπηρετούσε στην CIA ειδικευόταν στις μεταμφιέσεις, τις διασώσεις και στις πλαστογραφήσεις και έγινε γνωστός κυρίως όταν έβγαλε στα κρυφά από το Ιράν έξι αμερικανούς διπλωμάτες στη διάρκεια της κρίσης ομηρείας του 1979-1981, υποδυόμενος τον κινηματογραφικό παραγωγό.

Γεννημένος το 1940, ο Μέντες εργάστηκε ως σχεδιαστής μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο και εντάχθηκε στην CIA όταν απάντησε σε μια ανώνυμη αγγελία για την θέση γραφίστα.

Στη διάρκεια της 25ετούς καριέρας του συνεργάστηκε με make-up artists του Χόλιγουντ και με ταχυδακτυλουργούς για τις μεταμφιέσεις του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρισευτυχισμένη η Μπάγια Αντωνοπούλου: Έτοιμη για το μεγάλο βήμα!

Υπηρέτησε σε πολλές θέσεις στο εξωτερικό και κυρίως στην Ασία. Το 1980 οργάνωσε την επιχείρηση «Καναδική Τρέλα», την τολμηρή διάσωση έξι αμερικανών διπλωματών από το Ιράν.Οι διπλωμάτες αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στην πρεσβεία του Καναδά στην Τεχεράνη όταν διαδηλωτές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία.

Ο Μέντες συναντήθηκε με τους έξι και τους βοήθησε να υποδυθούν τα μέλη ενός κινηματογραφικού συνεργείου από τον Καναδά που αναζητούσε τοποθεσίες για τα γυρίσματα μιας ανύπαρκτης ταινίας επιστημονικής φαντασίας με τίτλο Argo.

Με τη βοήθεια του Καναδά η οργάνωση μπόρεσε να ξεφύγει από τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες και να επιβιβαστεί σε πτήση από την Τεχεράνη με προορισμό τη Ζυρίχη.

Μετά τη συνταξιοδότησή του από την CIA, ο Μέντες διηύθυνε ένα καλλιτεχνικό στούντιο και έγραψε τρία απομνημονεύματα για τις εμπειρίες του. «Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου πάνω απ΄όλα καλλιτέχνη», είχε δηλώσει στην Washington Post, «και επί 25 χρόνια ήμουν ένας αρκετά καλός κατάσκοπος».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor Διαρροή: Άννα Βάλλη - Από την αγκαλιά του Σταθοκωστόπουλου στο Deal και τώρα στο Survivor 3!

Ο Μπεν Άφλεκ, ο οποίος σκηνοθέτησε το Argo και υποδύθηκε τον Μέντες, τον αποκάλεσε «αληθινό αμερικανό ήρωα».

«Ήταν ένας άνθρωπος απίστευτης γοητείας, ευγένειας, ταπεινότητας και ευπρέπειας. "Ποτέ δεν αναζήτησε τα φώτα της δημοσιότητας για τις ενέργειές του, απλά επιδίωκε να υπηρετεί την πατρίδα του. Είμαι τόσο περήφανος που συνεργάστηκα μαζί του και που αφηγήθηκα μια από τις ιστορίες του. #ΑναπαύσουΕνΕιρήνηΤόνιΜέντες» , έγραψε στο Twitter ο Άφλεκ.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA Μάικλ Μόρελ έγραψε επίσης στο Twitter ότι ο Μέντες ήταν ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς που έχουν υπηρετήσει μέχρι σήμερα στην CIA. «Το έργο του ήταν μοναδικό και βοήθησε στο να προστατεύσει το έθνος μας με σημαντικούς τρόπους».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share