ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής: Τι είναι η οθωμανική τουλίπα και τι συμβολίζουν τα αντικείμενα που βλέπουμε στην τουρκική σειρά;;; (PHOTOS)

Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής: Τι είναι η οθωμανική τουλίπα και τι συμβολίζουν τα αντικείμενα που βλέπουμε στην τουρκική σειρά;;; (PHOTOS)
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Τι συμβολίζει η οθωμανική τουλίπα που βλέπουμε σε διάφορα κοσμήματα που κατά καιρούς φιλοτεχνεί ο Σουλεϊμάν; Τι είναι η τιάρα και πώς ήταν το αληθινό σπαθί του Σουλτάνου που φυλάσσεται στο Τοπ Καπί; Αναφέρουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για κάθε σημαντικό στοιχείο της Ιστορίας που είναι επίσης σημείο-κλειδί της σειράς.

Από την Τίνα Μεσσαροπούλου

 

Η οθωμανική τουλίπα

Η μανία της τουλίπας έχει σαρώσει την Πόλη τα τελευταία χρόνια .Μικρά σουβενίρ από το Σουλτάναχμετ, λογότυποι μεγάλων εταιρειών, τουριστικές καμπάνιες κ.ά. φιλοξενούν τη μορφή της, αφού μέχρι και τα παραδοσιακά ποτηράκια του τσαγιού έχουν το καμπυλωτό σχήμα της. Αυτό για έναν Δυτικό μπορεί να φαίνεται περίεργο, καθώς στο νου του η τουλίπα είναι συνδεδεμένη με την Ολλανδία. Φυσικά στις Κάτω Χώρες πραγματοποιούνται συστηματικές καλλιέργειες του φυτού, όμως η αλήθεια είναι ότι αυτό το λουλούδι έφθασε στη Βόρεια Ευρώπη μόλις τον 16ο αιώνα. Η πραγματική περιοχή προέλευσης της τουλίπας είναι η Κεντρική Ασία και ο Καύκασος, που εκείνη την περίοδο ήταν κτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η τουλίπα έγινε δημοφιλής στην Αυτοκρατορία επί Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και δεν άργησε να κατακλύσει τα παρτέρια των αυτοκρατορικών κήπων. Το ευγενές φυτό ταυτίστηκε γρήγορα με την Υψηλή Πύλη και τους ανώτερους αξιωματούχους της και έγινε το έμβλημα της Οθωμανικής Κωνσταντίνιγιε (Κωνσταντινούπολης). Τον 18ο αιώνα η Αυτοκρατορία υπό την επίδραση του Δυτικού Πολιτισμού ανέπτυξε τα Γράμματα και τις Τέχνες και εισήγαγε ευρωπαϊκές συνήθειες στην καθημερινή ζωή. Τότε οι καλλιέργειες της τουλίπας είχαν φθάσει στο απόγειό τους και το διακοσμητικό της μοτίβο χρησιμοποιούνταν παντού. Έτσι εκείνη η περίοδος έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Περίοδος της Τουλίπας» (lale devri).

Θέλοντας να επαναφέρει το χαμένο σύμβολο της πόλης, η Μητροπολιτική Δημαρχία Κωνσταντινουπόλεως τα τελευταία 6 χρόνια διοργανώνει κάθε Απρίλιο το Διεθνές Φεστιβάλ Τουλίπας.

 

Η τιάρα

Χαρακτική του Αγκοστίνο Βενετσιάνο για τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Οι τέσσερις κερκίδες (σειρές) στο κράνος (στέμμα), το οποίο είχε παραγγελθεί από τη Βενετία, συμβόλιζαν την αυτοκρατορική εξουσία του Σουλτάνου στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αυτή η τιάρα ήταν τελειότερη από την παπική, που έφερε τρεις σειρές, κόστισε 115.000 δουκάτα και προσφέρθηκε στον Σουλεϊμάν από τον γάλλο πρεσβευτή Αντόνιο Ρινγκόν το 1532. Αυτό ήταν ένα από τα πιο ιδιότυπα κοσμήματα της κεφαλής του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που πιθανότατα δεν το φορούσε ποτέ αλλά πάντοτε ήταν τοποθετημένο δίπλα του κατά την παρουσίαση των επισκεπτών και κυρίως των πρεσβευτών. Η τιάρα έφερε τεράστια φτερά στην κορυφή της.

 

Το σπαθί

Το σπαθί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν εκτίθεται στο Μουσείο Τοπ Καπί, στην Κωνσταντινούπολη. Το ψάρι, ο γνωστός γαύρος (στα τουρκικά: hamsi) στο ξίφος, σημαίνει τον τόπο γέννησής του, την Τραπεζούντα.

Διαβάστε περισσότερα στο TV24 που κυκλοφορεί!

 

 

 

 

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου