«Θα σε φάει η μαρμάγκα»: Τι σημαίνει η φράση και από που προέρχεται;

Εσείς το ξέρατε;
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών. Οι φράσεις είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.
Πώς βγήκε η φράση «θα σε φάει η μαρμάγκα»
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «θα σε φάει η μαρμάγκα». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε για να απειλήσουμε κάποιον ότι θα εξαφανιστεί και θα ξεχαστεί, δείχνοντας ότι δεν έχει καμία προοπτική.
«Μαρμάγκα» λέγεται η αράχνη και συγκεκριμένα, ενός είδος μεγάλης αράχνης με δαγκάνες που τρώει λαίμαργα τα θύματά της. Από την αράχνη αυτή, έχει την αρχή της και η συγκεκριμένη έκφραση.
Διαβάστε επίσης
Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.
Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι; – Τι σημαίνει η φράση και από που προέρχεται;
Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν έναν ανεκτίμητο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι σαν μικρές κάψουλες χρόνου, που περιέχουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία και την εμπειρία πολλών γενεών. Είναι διαχρονικές, καθώς αν και δημιουργήθηκαν σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, διατηρούν τη σημασία τους ακόμη και σήμερα, καθώς οι ανθρώπινες εμπειρίες και τα προβλήματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια.
Πολλές φορές ακούμε τη φράση «τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;». Γιατί όμως τη λέμε και από πού προέρχεται; Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουν να πούμε ότι κάποιος ένοχος αποφεύγει πάντα τους τόπους όπου είναι εύκολο να αποκαλυφθεί, όπως η αλεπού δεν μπορεί να πάει στην αγορά, στο παζάρι, γιατί κινδυνεύει να την πιάσουν.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και λογοτέχνη Τάκη Νατσούλη, στα Καλάβρυτα εξηγούν τη φράση με τον παρακάτω μύθο:
Μια φορά ένας σκύλος έπιασε φιλία με μια αλεπού. Ο σκύλος παρακινούσε την αλεπού να πάνε στο παζάρι και μάλιστα της έταζε πως εκεί θα δει πολλά πράγματα και θα διασκεδάσει. Με τα πολλά, η αλεπού αποφάσισε και τον ακολούθησε. Αλλά καθώς την είδαν οι άνθρωποι, αλλά και άλλοι σκύλοι, την… κυνήγησαν και είδε κι έπαθε ώσπου να τους ξεφύγει. Η αλεπού, όταν γλίτωσε επιτέλους και βρέθηκε στα βουνά, άρχισε να μονολογεί “τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;”.
«Αδαμιαία περιβολή»: Τι σημαίνει η φράση;
Η φράση «αδαμιαία περιβολή» δε χρησιμοποιείται συχνά στην καθομιλουμένη, για αυτό και είναι πιθανό να μη γνωρίζετε τη σημασία της. Σημασία που έχει αρκετό ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον έχει και με ποιόν άνθρωπο συνδέεται.
Η έκφραση «αδαμιαία περιβολή» σημαίνει χωρίς ένδυση, η απόλυτη γύμνια. Παράδειγμα: Εμφανίστηκε μπροστά μας με αδαμιαία περιβολή.
Η έκφραση είναι ετυμολογικά συνδεδεμένη με τον πρωτόπλαστο Αδάμ, που είχε δημιουργηθεί χωρίς ενδυμασία. Από εκεί προέκυψε και η λέξη «αδαμιαία».