Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτο αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα σας

Ανακαλύψτε ο,τι δεν ξέρατε για εσάς
Τα τεστ προσωπικότητας είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα μας. Αν και πολλοί εκφράζουν αμφιβολίες για την ακρίβειά τους, τα περισσότερα βασίζονται σε μελέτες ψυχολόγων και παρέχουν εξατομικευμένα αποτελέσματα.
Το συγκεκριμένο τεστ εστιάζει στη δημιουργικότητα και την ικανότητα καινοτόμου σκέψης. Σου έχει τύχει ποτέ να κοιτάζεις μια εικόνα και να βλέπεις κάτι που οι άλλοι γύρω σου δεν μπορούν να διακρίνουν; Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις διαφορετική όραση, αλλά ότι αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο με πιο δημιουργικό τρόπο.
Η ιστορία της οπτικής ψευδαίσθησης
Μια από τις πιο γνωστές οπτικές ψευδαισθήσεις, που έγινε viral εδώ και δεκαετίες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε σκίτσο του περιοδικού Harper’s Weekly το 1892. Ωστόσο, η αρχική εικόνα είχε ήδη δημοσιευτεί λίγο νωρίτερα στο γερμανικό περιοδικό Fliegende Blätter.
Εσείς τι βλέπετε;
Ο ψυχολόγος Joseph Jastrow ήταν αυτός που μελέτησε σε βάθος αυτή την ψευδαίσθηση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντίληψη δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την όραση, αλλά και από τη νοητική επεξεργασία της εικόνας.
Σύμφωνα με τον Jastrow, όσοι μπορούν να δουν και τις δύο εικόνες της ψευδαίσθησης – και να αλλάζουν γρήγορα μεταξύ τους – διαθέτουν υψηλότερη δημιουργικότητα. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε αυτή τη θεωρία μέσα από έρευνες, όπου οι συμμετέχοντες που μπορούσαν να δουν και τις δύο όψεις της εικόνας σκέφτονταν περισσότερους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης ενός αντικειμένου σε σχέση με όσους έβλεπαν μόνο μία εκδοχή.
Για παράδειγμα, οι πιο δημιουργικοί μπορούσαν να προτείνουν πέντε διαφορετικούς τρόπους χρήσης ενός απλού αντικειμένου, ενώ οι λιγότερο δημιουργικοί κατάφερναν να σκεφτούν μόνο δύο.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η αντίληψη της εικόνας μπορεί να επηρεάζεται από την εποχή του χρόνου. Μελέτες σε παιδιά έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια του Πάσχα, τα περισσότερα έβλεπαν το σκίτσο ως κουνέλι, ενώ τον Οκτώβριο το αναγνώριζαν ως πάπια.