ΑΡΧΙΚΗ LIFE TRAVEL

Λίμνη Κόλα: Ένα «διαστημικό» μέρος στην Εύβοια που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

Σαν σκηνικό από ταινία: Οι μυστηριώδεις λίμνες της Εύβοιας που κρύβουν κινδύνους
Σαν σκηνικό από ταινία: Οι μυστηριώδεις λίμνες της Εύβοιας που κρύβουν κινδύνους
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σε μια γωνιά της βόρειας Εύβοιας, μακριά από τα πολυσύχναστα σημεία και τα τουριστικά μονοπάτια, κρύβεται ένα τοπίο που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι ανήκει στην Ελλάδα. Πρόκειται για τις λεγόμενες «Λίμνες Μεταλλείων», γνωστές σε πολλούς και ως Λίμνη Κόλα, ένα μέρος που μοιάζει περισσότερο με σκηνικό επιστημονικής φαντασίας παρά με φυσικό ελληνικό τοπίο.

Το «απαγορευμένο» τοπίο που θυμίζει άλλον πλανήτη

Η περιοχή βρίσκεται κοντά στο Μαντούδι, μια μικρή αλλά ιστορικά σημαντική κωμόπολη που στο παρελθόν γνώρισε έντονη οικονομική δραστηριότητα λόγω της εξόρυξης λευκόλιθου. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης του συγκεκριμένου ορυκτού στην Ελλάδα, με τα μεταλλεία να λειτουργούν εντατικά και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

@cm_droneandmore Λίμνη Κόλα. Δεν σταματάει να με εκπλήσσει ποτέ η Εύβοια. #fy #fyp #greece #lake #evoia ♬ original sound – cm_droneandmore

Με το πέρασμα των δεκαετιών και την εξάντληση των κοιτασμάτων, τα μεταλλεία εγκαταλείφθηκαν. Το τοπίο που άφησαν πίσω τους δεν είχε καμία σχέση με το φυσικό περιβάλλον που προϋπήρχε. Μεγάλες εκσκαφές, βαθιοί κρατήρες και γυμνές εκτάσεις δημιουργούσαν μια εικόνα σχεδόν σεληνιακή. Κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτό το «τραυματισμένο» έδαφος θα μεταμορφωνόταν σε κάτι τόσο εντυπωσιακό.

Το κρυφό «θαύμα» της Εύβοιας: Λίμνες σε παλιά μεταλλεία που κόβουν την ανάσα
Το κρυφό «θαύμα» της Εύβοιας: Λίμνες σε παλιά μεταλλεία που κόβουν την ανάσα

Η φύση, όμως, έχει τον δικό της τρόπο να επανακτά τον χώρο. Με την πάροδο του χρόνου, τα σημεία εξόρυξης γέμισαν με νερό, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας εμφανίστηκε σε μεγάλα βάθη. Έτσι δημιουργήθηκαν δεκάδες λίμνες, διαφορετικών μεγεθών και βάθους, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της περιοχής. Σήμερα, το τοπίο χαρακτηρίζεται από έντονη αντίθεση: από τη μία πλευρά οι βαθιές λίμνες με τα σκούρα νερά, από την άλλη η πυκνή βλάστηση που έχει επιστρέψει δυναμικά. Πεύκα, πλατάνια, καλάμια και πικροδάφνες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος της περιοχής, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό.

Παράλληλα, η άγρια ζωή έχει βρει καταφύγιο στις λίμνες. Πολλά είδη πουλιών, κυρίως παρυδάτια, κάνουν στάση ή ζουν μόνιμα εκεί, ενώ δεν λείπουν και οι χελώνες ή μικρά ψάρια που προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον. Το οικοσύστημα που δημιουργήθηκε θεωρείται μοναδικό, καθώς προέκυψε χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, πάνω στα «ερείπια» μιας βιομηχανικής δραστηριότητας.

Λίμνη Κόλα: Το «απαγορευμένο» τοπίο της Εύβοιας που μοιάζει με άλλον πλανήτη
Λίμνη Κόλα: Το «απαγορευμένο» τοπίο της Εύβοιας που μοιάζει με άλλον πλανήτη

Ωστόσο, πίσω από την ομορφιά κρύβεται και ένας σημαντικός κίνδυνος. Οι λίμνες αυτές δεν είναι ασφαλείς για κολύμβηση ή προσέγγιση. Το βάθος τους σε ορισμένα σημεία ξεπερνά τα 70 ή ακόμη και τα 80 μέτρα, ενώ η σύσταση του εδάφους παραμένει ασταθής. Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις τα νερά μπορεί να περιέχουν υπολείμματα από την παλιά εξορυκτική δραστηριότητα, γεγονός που τα καθιστά ακατάλληλα για ανθρώπινη επαφή.

Αυτός είναι και ο λόγος που η πρόσβαση σε ορισμένα σημεία θεωρείται επικίνδυνη, ενώ πολλοί ντόπιοι προειδοποιούν τους επισκέπτες να αποφεύγουν την άμεση επαφή με τις λίμνες. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει παντού επίσημη απαγόρευση, η φήμη του «απαγορευμένου» έχει συνοδεύσει το μέρος, ενισχύοντας το μυστήριο που το περιβάλλει. Η διαδρομή προς την περιοχή είναι σχετικά εύκολη για όσους ξεκινούν από την Αθήνα. Μετά τη διέλευση από τη Χαλκίδα, ο δρόμος κατευθύνεται βόρεια προς το Μαντούδι, μέσα από μια διαδρομή γεμάτη φυσική ομορφιά. Από εκεί, χρειάζεται λίγη προσοχή και τοπική καθοδήγηση για να φτάσει κανείς στα σημεία όπου βρίσκονται οι λίμνες. Η περιοχή εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, με τις λίμνες να σχηματίζουν δύο βασικά σύνολα: το ένα κοντά στο Παρασκευόρεμα και το άλλο στις πλαγιές του όρους Καντήλι, ανάμεσα σε μικρούς οικισμούς και φυσικά περάσματα.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου