Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Εκεί που οι βράχοι μοιάζουν με δαγκάνες καβουριού: Η πλατιά παραλία με την χρυσή άμμο και τα γαλήνια νερά

Η άγνωστη παραλία με τον περίεργο κυματοθράστη σε σχήμα «μπανάνας»

12 Ιουνίου 2024 12:31
Εκεί που οι βράχοι μοιάζουν με δαγκάνες καβουριού: Η πλατιά παραλία με την χρυσή άμμο και τα γαλήνια νερά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εξωτική, άγρια ομορφιά, άμμος, σαγηνευτική θέα και βράχοι που θυμίζουν δαγκάνες καραβιού. Εάν ψάχνετε να δροσιστείτε σε μία παραλία με απόκοσμη ομορφιά, τότε η Νότια Εύβοια προσφέρει εικόνες που θα κάνει το καλοκαίρι σας αξέχαστο.

Παράλληλα, ταξιδέψτε στην «κόκκινη» παραλία με τα ρηχά, πεντακάθαρα νερά και το ιδιαίτερο όνομα

Επισκεφτείτε την παραλία των Ζαράκων ή Φρυνιακός, η οποία βρίσκεται στα νότια όρια του δήμου, κοντά στον Αλμυροπόταμο και είναι ιδανική για όσους προτιμούν θαλασσινές περιπέτειες και Αιγαίο αλλά χωρίς το κύμα του. Αυτό μπόρεσε να γίνει εφικτό όταν σε αυτόν τον μικρό κόλπο που είχε σχεδόν πάντα πολύ κύμα, φτιάχτηκαν κυματοθραύστες στο μέσο του κόλπου. Έτσι πλέον τα νερά σε αυτό το σημείο είναι σχεδόν πάντα γαλήνια

Στο μεγαλύτερο μέρος της η παραλία είναι άγρια και γεμάτη σπηλιές, αν και έχει ένα τμήμα που προσφέρεται για όσους θέλουν απλώς να απολαύσουν το κολύμπι τους στα κρυστάλλινα νερά της.

Το παραδοσιακό χωριό των Ζαράκων

Οι Ζάρακες (πρώην Ζάρκα), είναι οικισμός κτισμένος επάνω σε ένα ύψωμα-λόφο (τα Αλώνια) σε υψόμετρο 116 μέτρα. Ο παλιός οικισμός, ο Μαχαλάς, ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, είναι ένα χωριό που διαφύλαξε τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα μέχρι και σήμερα. Τα σπίτια ήταν ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, πετρόχτιστα παραδοσιακά αρχοντικά και η στέγη τους ήταν καλυμμένη από μαρμάρινες πλάκες. Βρίσκεται ουσιαστικά κρυμμένος, ανάμεσα σε βουνά, με πλούσια βλάστηση και διασχίζεται από ένα ρέμα. Στο παλιό χωριό λειτουργεί και επιχείρηση με σπα.

Οι λουόμενοι απολαμβάνουν ένα πολύ όμορφο τοπίο, με σχεδόν εξωτικό χαρακτήρα, το οποίο οφείλεται στην πλατιά, λευκή και αμμουδερή παραλία, που σχηματίζει μια μύτη εισχωρώντας μέσα στη γαλαζοπράσινη θάλασσα. Στην παραλία υπάρχει χοντρή άμμος όπως και στο βυθό. Οι βράχοι που την περιβάλλουν, επίσης, μοιάζουν με δαγκάνες καβουριού.

Οι δυνατοί άνεμοι χτυπάνε φρενιασμένα την περιοχή (γι’ αυτό είναι γνωστή και ως «Φρυνιακός»), σηκώνοντας μεγάλα κύματα. Kάτι που τελικά προκάλεσε την ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κυματοθραύστη, ο οποίος έκανε το τοπίο ακόμα πιο ενδιαφέρον, προσφέροντας νερά που είναι (σχεδόν) πάντα ήσυχα.

Εδώ θα βρείτε και ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθώς και καφέ-μπαρ. Στην παραλία των Ζαράκων θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε και ταβέρνες όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share