Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνίας: Το άλφα και το... Ω της ελληνικής φυσικής ομορφιάς με τα τιρκουάζ νερά και τη μαγευτική θέα

Ένα διαμάντι στο άκρο της Πελοποννήσου

5 Μαρτίου 2024 11:25
Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνίας: Το άλφα και το... Ω της ελληνικής φυσικής ομορφιάς με τα τιρκουάζ νερά και τη μαγευτική θέα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις ακτές του Ιονίου, σε μια ιδιαίτερη γεωμορφολογικά περιοχή, εκτίνεται η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, η οποία ξεχωρίζει για το πεταλοειδές σχήμα, που θυμίζει το γράμμα «Ω».

Βρίσκεται βόρεια της Πύλου και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα γραφικών αμμόλοφων.

Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνίας

Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000.

Δείτε επίσης: Η «Καραϊβική» της Εύβοιας: Το νησί με τα γαλαζοπράσινα νερά και το καταπράσινο τοπίο σε απόσταση 1,5 ώρα από την Αθήνα (video)

Τα νερά της Βοϊδοκοιλιάς δεν είναι βαθιά, ούτε κρύα, ενώ το υπέροχο τοπίο κάνει ακόμα ομορφότερο το Παλαιόκαστρο, το κάστρο που έχτισαν οι Φράγκοι ηγεμόνες της περιοχής στα μεσαιωνικά χρόνια. Αν έχετε αντοχές, αξίζει να ανεβείτε εκεί για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα στην παραλία και το Costa Navarino.

Η παραλία προσεγγίζεται από χωματόδρομο, που διασχίζει περιμετρικά την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από χωματόδρομο από το χωριό Πετροχώρι καθώς και από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι.

Μπενάκη: Το θρυλικό κτήμα της Αττικής με την πλούσια ιστορία και τον πύργο «σήμα κατατεθέν» (video)

Πόσα αξιοθέατα, κτήρια και μνημεία ιστορίας υπάρχουν γύρω μας και μας είναι εντελώς άγνωστα ή απλώς έχουμε ακούσει γι' αυτά λίγα πράγματα; Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο background των βασιλικών ανακτόρων του Τατοίου.

Ένα από αυτά για τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω, είναι ο άγνωστος σε πολλούς κίτρινος πύργος της Αττικής. Από τα ιδιαίτερα σημεία στην περιφέρεια από τα οποία μπορεί να έχουμε περάσει δίπλα αλλά δε γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για την ιστορία τους και το ρόλο που αυτά έπαιξαν.

Ο κίτρινος πύργος της Αττικής ή αλλιώς ο πύργος στο Κτήμα Μπενάκη ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος. Και φυσικά μετρά αιώνες ζωής στην βάση του αλλά και πολλές τροποποιήσεις μέσα στα χρόνια.

Μπενάκη: Το θρυλικό κτήμα της Αττικής με την πλούσια ιστορία και τον πύργο «σήμα κατατεθέν» (video)

Ο άγνωστος κίτρινος πύργος στο κτήμα Μπενάκη στην Αττική

Ο κίτρινος πύργος της Αττικής όπως συνηθίζουν αρκετοί να τον αποκαλούν βρίσκεται στην λεωφόρο του Κάτω Σουλίου. Είναι σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα. Θα τον εντοπίσεις όπως είπαμε, μέσα στο παλιό κτήμα Μπενάκη. Μάλιστα, εκτός από τον κίτρινο πύργο, μέσα στο συγκεκριμένο χώρο θα δεις τουλάχιστον δύο ακόμα κτίρια τα οποία είναι κάπως πιο επιβλητικά τα οποία επίσης έχουν χαρακτηριστεί ως «πύργοι».

Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται πρόκειται για πιο πρόσφατες κατασκευές που δεν είχαν ως βάση τους κάποιον πύργο. Ο συγκεκριμένος πύργος, σύμφωνα με τον Καστρολόγο, είναι παλιός φράγκικος πύργος. Ένας πύργος ο οποίος έχει υποστεί εκτεταμένες τροποποιήσεις μέσα στην διάρκεια των ετών και μέχρι να έχει τη σημερινή του μορφή.

Σχετικά με τον ρόλο του και πώς γνωρίζουμε τη χρησιμότητά του, σύμφωνα με ερευνητές μέσα στο κτήμα Σούτσου (το εν λόγω παλιότερα) υπήρχε ένας μεσαιωνικός πύργος. Αυτός ο πύργος ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση χρησίμευε σαν αποθήκη γεωργικών προϊόντων.

Πώς θα πάω στο κτήμα Μπενάκη με τον κίτρινο πύργο της Αττικής

Ο κίτρινος πύργος της Αττικής. στο κτήμα Μπενάκη βρίσκεται στην λεωφόρο του Κάτω Σουλίου, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα. Ο κίτρινος πύργος της Αττικής βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας και θες περίπου 1 ώρα για να φτάσεις εκεί. Ο πιο εύκολος δρόμος είναι μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος. Από το κέντρο της Αθήνας, κινείσαι μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας και στη συνέχεια προς Λεωφόρο Κηφισίας μέχρι να μπεις στην Αττική Όδο και να βγεις στην έξοδο Ραφήνα. Μέσω της Μαραθώνος φτάνεις στη Λεωφόρο Σουλίου προς το κτήμα Μπενάκη και τον κίτρινο πύργο.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share