Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Μεγάλο Πάπιγκο: Το πετρόχτιστο χωριό «κόσμημα» της Ηπείρου που κλέβει τις εντυπώσεις (video)

Βγαλμένο από σκηνικό ταινίας

25 Φεβρουαρίου 2024 15:19
Μεγάλο Πάπιγκο: Το πετρόχτιστο χωριό «κόσμημα» της Ηπείρου που κλέβει τις εντυπώσεις (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Μεγάλο Πάπιγκο είναι από τα χωριά στο Ζαγόρι που κλέβουν τις εντυπώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ένας πέτρινος οικισμός που μοιάζει με κόσμημα και στα λιθόστρωτα σοκάκια του κρύβει πραγματικούς θησαυρούς, που κανείς αξίζει να ανακαλύψει. Με την ευκαιρία, δείτε το παραθαλάσσιο γραφικό χωριό της Μάνης.

Ο υπέροχος αυτός προορισμός όνειρο, αποτελεί ιδανική επιλογή για μια εξόρμηση στη φύση, μακριά από όλους και από όλα, με πρωταγωνιστές την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει το μεγαλείο της -εδώ, μάλιστα συναντάται στον υπερθετικό βαθμό.

Με το «μικρό του αδελφάκι» λένε ότι κλέβει την παράσταση στο Ζαγόρι και δεν είναι υπερβολή. Το Μεγάλο Πάπιγκο, λοιπόν, μαζί με το γειτονικό του χωριό, το Μικρό Πάπιγκο (πολλοί τα αναφέρουν ως ένα) στέκονται στα 1.000 περίπου μέτρα υψόμετρο στο νομό Ιωαννίνων.

Χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, ο πανέμορφος οικισμός αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός. Και είναι ό,τι αναζητά κανείς αν θέλει έναν ήρεμο και μέσα στη φύση προορισμό κυρίως το χειμώνα.

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα από τα διάσημα χωριά του Ζαγορίου και έχει ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση πράγμα που οφείλεται αφενός στη θέση του, αφετέρου στον παραδοσιακό χαρακτήρα που διατηρεί.

Μεγάλο Πάπιγκο: Το πετρόχτιστο χωριό «κόσμημα» της Ηπείρου που κλέβει τις εντυπώσεις (video)

Πανέμορφα παραδοσιακά σπίτια με πέτρινες σκεπές, καλοδιατηρημένα καλντερίμια και όμορφες πέτρινες βρύσες είναι μερικά από αυτά που θα συναντήσει ο επισκέπτης.

Και όλο αυτό με φόντο τους Πύργους της Αστράκας, μια σειρά από τεράστιους βραχώδεις σχηματισμούς του όρους Τύμφη που υψώνονται ακριβώς πάνω από τα σπίτια του χωριού.

Τα διάσημα αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση από το χωριό

Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου γεγονός το οποίο κάνει κατανοητό, ακόμη και σε όποιον δεν το έχει επισκεφτεί, το λόγο για τον οποίο ξεχωρίζει. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους.

Διάσημο σημείο, επίσης, κοντά στον οικισμό είναι και οι Κολυμπήθρες. Ουσιαστικά, πρόκειται για μεγάλες κοιλότητες που σχηματίζονται στη βραχώδη κοίτη του ρέματος του Ρογκόβου οι οποίες γεμίζουν νερό θυμίζοντας φυσικές πισίνες. Εκεί, το καλοκαίρι, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη φύση ή ένα δροσερό μπάνιο.

Μεγάλο Πάπιγκο: Το πετρόχτιστο χωριό «κόσμημα» της Ηπείρου που κλέβει τις εντυπώσεις (video)

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share