Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Παμβώτιδα: Ένα «στολίδι» από νερό και μία από τις αρχαιότερες λίμνες της Ελλάδας (video)

Το «διαμάντι» της Ηπείρου

9 Φεβρουαρίου 2024 07:38
Παμβώτιδα: Ένα «στολίδι» από νερό και μία από τις αρχαιότερες λίμνες της Ελλάδας (video)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η λίμνη Παμβώτιδα ή αλλιώς λίμνη των Ιωαννίνων είναι ένα μοναδικό στολίδι που κοσμεί ολόκληρη την γύρω περιοχή όπου εκτείνεται. Με την ευκαιρία, δείτε τον ιστορικό πύργο της Καβάλας με την μαγευτική θέα.

Προικισμένη με ένα υπέροχο φυσικό τοπίο και φορτωμένη με θρύλους που δίνουν την δική τους μυστηριακή νότα στην ομορφιά της, η λίμνη Παμβώτιδα είναι σίγουρα ένα κομμάτι του υγρού στοιχείου της χώρας, που πρέπει να μην χάσεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή. Φύγαμε λοιπόν να δούμε τι κάνει αυτήν την λίμνη, να είναι πραγματικά τόσο ξεχωριστή.

Η λίμνη Παμβώτιδα, μια από τις πιο αρχαίες λίμνες σε ολόκληρο τον πλανήτη και η δεύτερη παλαιότερη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, θα σε γοητεύσει με την πρώτη κιόλας ματιά που θα ρίξεις στα νερά της. Τα καταπληκτικά αυτά νερά μάλιστα έχουν βρεθεί, πολλές φορές στο παρελθόν να παγώνουν, δίνοντας την εναλλακτική του ποδηλάτου ακόμα και του περπατήματος, ως τρόπο μετακίνησης. Η 23 τετραγωνικών χιλιομέτρων επιφάνεια της, περικυκλώνεται από δύο βουνά: το Μιτσικέλι και τον Τόμαρο, τα οποία φτιάχνουν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα, ενώ το 11 μέτρων βάθος της δημιουργείται από την σύμπνοια τριών στον αριθμό πηγών που αναδύονται από τις ρίζες του επιβλητικού όρους του Μιτσικελίου.

Παμβώτιδα: Ένα «στολίδι» από νερό και μία από τις αρχαιότερες λίμνες της Ελλάδας (video)

Στην πυκνόφυτη βλάστηση της, θα εντοπίσεις μεταξύ άλλων πλούσιες ιτιές και πλατάνια, ενώ στην όχθη της θα δεις να φυτρώνουν καλαμιώνες, που σε συνδυασμό με το ομιχλώδες τοπίο που απλώνεται τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή, συνθέτουν ένα καθόλα κινηματογραφικό σκηνικό, που θα αντικρίσεις σίγουρα μαγεμένος. Εκτός όμως από την μοναδική της χλωρίδα, η λίμνη διαθέτει μια εξίσου σημαντική ποικιλία από πανίδα που ζει στο περιβάλλον της. Σμήνη αποδημητικών πουλιών βρίσκουν το καταφύγιο τους στα δέντρα της ακτής της, ενώ τα νερά της έχουν καταγράψει ένα πλήθος από ερπετά και ψάρια ως μόνιμους τους κατοίκους.

Αν πέραν του να απολαμβάνεις την ομορφιά σ έναν τόπο, θες να βιώσεις την εμπειρία στο έπακρον, τα νερά της λίμνης είναι τα πλέον ιδανικά για να επιδοθείς σε ένα πλήθος από σπορ και να ζήσεις την πλήρη ένωση με τη φύση. Κωπηλασία, κανό- καγιάκ αλλά και θαλάσσιο σκι είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές σου για να εντάξεις στο πρόγραμμα σου την απαραίτητη δόση αδρεναλίνης, μαζί με τις χαλαρωτικές βόλτες σου δίπλα στην Παμβώτιδα.

Η ιστορία που ακολουθεί τα νερά της

Η λίμνη των Ιωαννίνων στα εφτά περίπου εκατομμύρια χρόνων ύπαρξης της, δε θα μπορούσε παρά να συνοδεύεται και με ιστορίες που εκτυλίχτηκαν στην περιοχή της, οι οποίες συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην καθηλωτική αύρα μυστηρίου που εκπέμπει.

Η πιο γνωστή, που έχει γίνει μάλιστα ταυτόσημη με ολόκληρο το τοπίο της λίμνης είναι αυτή με πρωταγωνίστρια την Κυρά Φροσύνη. Η γνωστή για την ομορφιά της αρχοντοπούλα Φροσύνη, υπήρξε θύμα δολοφονίας από τον ίδιο τον Αλή Πασά, που την έπνιξε με διαταγή του στα νερά της λίμνης μαζί με 16 ακόμα γυναίκες από τα Γιάννενα. Ο ιστορία θέλει ο λόγος πίσω από το θάνατο της να ήταν ο έρωτας του Πασά για το πρόσωπο της, που δεν έβρισκε όμως ανταπόκριση, αλλά και η ζήλια του για την σχέση που είχε συνάψει με το γιο του Μουχτάρ.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share