Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Δέος και θαυμασμός: Το ελληνικό νησί των Κυκλάδων με ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια του κόσμου

Αξίζει να το επισκεφτείς έστω και μια φορά στην ζωή σου

27 Μαΐου 2023 19:33
Δέος και θαυμασμός: Το ελληνικό νησί των Κυκλάδων με ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια του κόσμου
Από Ανθή Κουρεντζή

Αν κάτι θα βρεις σε πληθώρα στις Κυκλάδες και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου, αυτό είναι σίγουρα εκκλησίες και μοναστήρια που ακουμπούν ακόμη και στο κύμα. Μικρές μονές μέσα σε σπηλιές, σε βράχια και πάνω σε παραλίες. Το καθένα δημιουργεί τη δική του κατανυκτική ατμόσφαιρα και σε γαληνεύει μόλις το επισκεφθείς. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια στις Κυκλάδες το διαθέτει η Αμοργός. Ο λόγος για την Παναγία την Χοζοβιώτισσα. Με την ευκαιρία, δείτε το πευκόφυτο νησάκι με το γραφικό εκκλησάκι στο Ιόνιο.

Η Αμοργός και η Παναγία η Χοζοβιώτισσα

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας είναι κτισμένο πάνω στις άγριες βουνοκορφές της Αμοργού. Φαίνεται να κρέμεται κυριολεκτικά δίπλα από το κενό, έχοντας μοναδική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Το μοναστήρι χτίστηκε το 1088 και ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Κομνηνό.

Αφορμή για την κατασκευή του μοναστηριού, ήταν η εύρεση μιας εικόνας της Παναγίας που έφτασε από το Χόζοβο ή Χόζοβα της Παλαιστίνης. Λέγεται πως λόγω του διωγμού των Χριστιανών κατά τον 9ο αιώνα, η εικόνα μετακινήθηκε και ως εκ θαύματος έφτασε στην Αμοργό.

 Το ελληνικό νησί των Κυκλάδων με ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια του κόσμου

Ο μύθος λέει ότι την τοποθεσία την επέλεξε η ίδια η Παναγία. Παρότι το μοναστήρι δέχθηκε αρκετές αλλαγές κατά το πέρασμα των αιώνων, και ειδικότερα κατά τη βενετσιάνικη εποχή (1296-1537), ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αλλοιώθηκε. Μάλιστα εδώ και 900 χρόνια κατοικείται συνεχώς, χωρίς διακοπή ακόμη και κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής.

Το μήκος του μοναστηριού υπολογίζεται στα 40 μέτρα, ενώ το πλάτος του μόλις 5 μέτρα. Τα 300 εντυπωσιακά πέτρινα σκαλιά σε οδηγούν από το δρόμο μέχρι την είσοδο. Αν περιηγηθείς στο μοναστήρι θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν στενές πέτρινες σκάλες μέσω των οποίων μπορείς να φτάσεις και στους 8 ορόφους της μονής, καθώς και σε όλες τις πτέρυγές του.

Το μοναστήρι, πέρα από τα κελιά των μοναχών διαθέτει την τράπεζα, τα μαγειρεία, τους φούρνους, τις αποθήκες, και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Επίγειος παράδεισος: Ένα λιλιπούτειο νησί γεμάτο πανέμορφες, απομονωμένες παραλίες

Αν κάποιος ξένος σας ρωτούσε τι ακριβώς είναι οι Μικρές Κυκλάδες, αυτά τα μικροσκοπικά νησάκια που «επιπλέουν» διάσπαρτα στη μέση του Αιγαίου Πελάγους, τότε, ίσως, να έπρεπε να του απαντήσετε: «Πήγαινε μέχρι τη Σχοινούσα και τότε θα ξέρεις».

Κι αυτό γιατί κανένα άλλο νησί σε αυτό το μικρό σύμπλεγμα να μην αποτελεί αντιπροσωπευτικότερο δείγμα της αύρας και του χαρακτήρα που αποπνέει στις Μικρές Κυκλάδες: Προσιτοί παράδεισοι σε μέγεθος τσέπης, μυστικά τοπία, κρυμμένες ομορφιές που κόβουν την ανάσα, χρυσές μαλακές αμμουδιές, διάφανα νερά, απόκοσμη ηρεμία. Και την ίδια στιγμή ένας υπόγειος, ήπια αναπτυσσόμενος τουρισμός που δημιουργεί τις ευνοϊκές συνθήκες για χαλαρές, ξεκούραστες διακοπές και για διαφορετικές επιλογές στη γαστρονομία και τη διασκέδαση.

Η Σχοινούσα δεν είναι το μεγαλύτερο νησί των Μικρών Κυκλάδων. Είναι, όμως, το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά. Εκείνο που συγκεντρώνει έναν μεγάλο αριθμό πολυτελών σκαφών στο λιμάνι του τους καλοκαιρινούς μήνες, πλήθος κόσμου που φτάνει στο νησί, κυρίως, για τις συγκλονιστικές παραλίες του, οι οποίες αποτελούν και το πιο περίφημο «αξιοθέατο» εδώ.

Επίγειος παράδεισος: Ένα Λιλιπούτειο Νησί Γεμάτο Πανέμορφες, Απομονωμένες Παραλίες

Αν, πάντως, παραμένετε θαυμαστές της Ιστορίας η μικρή Σχοινούσα με τις ονειρεμένες θάλασσες έχει κάτι και για εσάς. Απλά πάρτε τον δρόμο για το μεσαιωνικό, ενετικό κάστρο που υψώνεται ακόμα πάνω από την παραλία της Φουντάνας στο νότιο τμήμα του νησιού προκειμένου να θαυμάσετε τη θέα και για να πάρετε μία γεύση για το πώς μπορεί να ήταν η πραγματικότητα στο νησί τον 15ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι της Σχοινούσας, ένα νησί που αποδεδειγμένα κατοικούταν από τα αρχαία χρόνια, ζούσαν κάτω από τη συνεχή απειλή των πειρατών και αναζητούσαν τρόπους για να προστατευτούν. Το οχυρό του κάστρου αποτελούσε καταφύγιο απέναντι στις τακτικές εισβολές από εχθρικές, πειρατικές φρεγάτες.

Δείτε επίσης: Αττικός παράδεισος: Το νησί «μια ανάσα» από την Αθήνα με τη μοναδική λίμνη - Το λάτρεψε και ο πιο απαιτητικός!

Η πεζοπορική διαδρομή προς την κορυφή Βάργιες

Όπως η Δονούσα, η οποία είναι το μεγαλύτερο νησάκι των Μικρών Κυκλάδων, έτσι και η Σχοινούσα δεν χρειάζεται αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται καν μηχανάκι και, σίγουρα όχι, ποδήλατο αφού τα ορεινά μονοπάτια και το ανηφορικό υπέδαφος θα κάνουν την περιπλάνηση σας ιδιαίτερα δύσκολη. Αντ’ αυτού περπατήστε. Ξεκινήστε από τη Χώρα, την αποκαλούν και Παναγία, και ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στις Βάργιες, το πιο ψηλό σημείο του νησιού με την υπέροχη θέα. Έπειτα αρχίστε την κατάβαση προς την απομονωμένη παραλία του Γερολιμιώνα για μία βουτιά στα δροσερά, γαλαζοπράσινα νερά. Γενικά, η πεζοπορία στο ορεινό κομμάτι του νησιού είναι μία καταπληκτική, άγρια, αυθεντική εμπειρία. Ο τέλειος τρόπος να δείτε το πιο αληθινό πρόσωπο του νησιού με τα λιγοστά σπιτάκια που υψώνονται δεξιά και αριστερά στις πλαγιές και τους απλούς φιλόξενους ανθρώπους που θα σάς πιάσουν κουβέντα από τις μικρές τους αυλές. Χαρείτε, λοιπόν τη διαδρομή πριν καταλήξετε σε κάποια από τις παραλίες για μπάνιο. Στον δρόμο της επιστροφής, γυρίζοντας προς το λιμάνι θα δείτε και το φημισμένο Σπήλαιο του Μανιάτη, το οποίο έχει συνδέσει το όνομα του με τον θρύλο ενός πειρατή που έφτασε στο νησί για να κλέψει τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ακάθης αλλά, αφού έφυγε από την εκκλησία φορτωμένος λάφυρα, γλίστρησε από έναν ψηλό βράχο και σκοτώθηκε στα βράχια κοντά στη σπηλιά.

Ένας ακόμα ιδανικός τρόπος για να δει κανείς τη Σχοινούσα, εφόσον δεν έχει ταξιδέψει με το δικό του φουσκωτό, είναι το θαλάσσιο ταξί ή κάποιο καΐκι. Φεύγουν τακτικά από το λιμάνι και περνούν από όλες τις παραλίες του νησιού.

Επίγειος παράδεισος: Ένα Λιλιπούτειο Νησί Γεμάτο Πανέμορφες, Απομονωμένες Παραλίες

Που θα κολυμπήσετε

Τσιγκούρι

Η πιο γνωστή παραλία της Σχοινούσας απέχει μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από την Χώρα. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από τον κεντρικό οικισμό του νησιού. Μετά από αυτή τη σύντομη, αναζωογονητική πεζοπορία θα συναντήσετε τα θαυμάσια, κρυστάλλινα νερά στο Τσιγκούρι και ακριβώς απέναντι τη μικρή βραχονησίδα, γνωστή απλώς με την ονομασία Πλάκα. Μπορείτε, μάλιστα, να φτάσετε εκεί νοικιάζοντας ένα canoe από αυτά που είναι διαθέσιμα στην παραλία και να περάσετε λίγη ώρα σαν αληθινοί ναυαγοί, στο δικό σας έρημο νησί.

Πίσω στο Τσιγκούρι, πιάστε την τέλεια θέση κάτω από ένα αλμυρίκι για υπέροχη σκιά και απολαύστε τις στιγμές σε έναν πραγματικό, επίγειο παράδεισο. Δίπλα υπάρχει και ένα μικρό beach bar για όσους ψάχνουν καφέ ή φαγητό. Αυτή είναι η απίστευτη δυναμική των Μικρών Κυκλάδων: Φαντάζουν ανέγγιχτες από τον χρόνο και την εισβολή του κόσμου, μικρές παραλίες μόνες τους στη μέση του πουθενά. Κι, όμως, μερικά μέτρα μακριά υπάρχει κίνηση και ζωή, κάποιο ταβερνάκι, ένα χαριτωμένο καφέ, μουσική που ακούγεται κάπου στο βάθος. Η τουριστική δραστηριότητα φτάνει σιγά-σιγά εκεί, αλλά η αίσθηση της απομόνωσης, η γοητεία του ανεξερεύνητου παραμένει.

Ψιλή Άμμος

Μία πανέμορφη παραλία όνομα και πράγμα. Στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, πολύ κοντά στον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμού του νησιού, τη Μεσσαριά, μία μικρή ακρογιαλιά, περιτριγυρισμένη από ένα παρθένο τοπίο από αμμόλοφους και βράχια συνθέτουν ένα πραγματικά «άγριο» σκηνικό.

Και, βέβαια, η ονομασία της δεν είναι τυχαία. Η ακτή είναι στρωμένη με μαλακή, ψιλή άμμο, αλλά σε μερικά σημεία υπάρχουν και μικρά βότσαλα. Εδώ δεν θα βρείτε κάποιο καφέ ή εστιατόριο, για αυτό είναι καλό να φέρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα. Μην ξεχάσετε την ομπρέλα και, αν θέλετε, κάποιο μικρό καρεκλάκι, καθώς στην παραλία θα βρείτε μόνο λίγα, διάσπαρτα αλμυρίκια και συνήθως είναι δύσκολο να προλάβετε ικανοποιητική σκιά. Σαν μεγάλα συν η απέραντη θέα που, τις καθαρές μέρες, θα σας επιτρέψει να δείτε μπροστά σας την Αμοργό, τα Κουφονήσια, ακόμα και την Κέρο.

Λιβάδι

Μία ονειρεμένη παραλία, από τις πιο μαγευτικές σε ολόκληρες τις Μικρές Κυκλάδες. Το Λιβάδι της Σχοινούσας είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογένειες, χάρη στην μεγάλη, φαρδιά αμμουδιά της, αλλά και του απάνεμου κόλπου της. Εδώ δεν κινδυνεύετε από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που πλήττουν συχνά κάποιες από τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού, όπως για παράδειγμα την Ψιλή Άμμο.

Θα βρείτε την παραλία σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη Χώρα του νησιού και η διαδρομή με τα πόδια είναι πολύ εύκολη και ξεκούραστη. Παρόλα αυτά, το Λιβάδι είναι προσβάσιμο και με το αυτοκίνητο μέσω ενός βατού χωματόδρομου που οδηγεί κατευθείαν σε ένα μικρό πάρκινγκ πάνω από την ακτή. Ξαπλώστρες και ομπρέλες δεν υπάρχουν, θα βρείτε όμως αρκετά μικρά δεντράκια παχιά σκιά. Πάρτε μαζί σας καφέ, νερό και κάποιο σνακ αφού στην παραλία δεν υπάρχει beach bar. Πάρτε μαζί σας και τον εξοπλισμό σας, μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα, αν αγαπάτε τις βουτιές, καθώς στο Λιβάδι ο βυθός είναι εντυπωσιακός.

Επίγειος παράδεισος: Ένα Λιλιπούτειο Νησί Γεμάτο Πανέμορφες, Απομονωμένες Παραλίες

Λιόλιου

Ένας υπέροχος κολπίσκος ολομόναχος σε μία γωνιά αυτού του μικροσκοπικού νησιού. Στη μικρή, αμμουδερή παραλία του Λιόλιου δεν υπάρχει τίποτα, πάρα μόνο ένα χαριτωμένο, γραφικό ξενοδοχείο με μπλε παντζούρια και μπλε κουπαστές στις λευκές βεραντούλες.

Θα νιώσετε ότι είστε μόνοι σας σε ολόκληρη τη Σχοινούσα και θα βρείτε καταφύγιο από τον καυτό ήλιο των Κυκλάδων σε ένα από τα ελάχιστα αλμυρίκια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της ακτής. Καθώς η παραλία βρίσκεται σχετικά «μακριά» από τη Χώρα, αλλά και από τον ορεινό οικισμό Μεσσαριά, η αίσθηση που θα κυριαρχήσει μέσα σας είναι ακριβώς εκείνη που αποζητούν πολλοί από τους ταξιδιώτες που φτάνουν κάθε καλοκαίρι στη Σχοινούσα. Αυτή της αποσύνδεσης από την καθημερινότητα και τον πολιτισμό.

Γερολιμιώνας

Μία καταπληκτική, μικρή, ήσυχη παραλία σε έναν μεγάλο όρμο, τον οποίο λατρεύουν όσοι ασχολούνται φανατικά με την εξερεύνηση του βυθού. Στον όμορφο Γερολιμιώνα θα ξεχαστείτε με τις ώρες κάτω από την ομπρέλα σας, την οποία πρέπει να φέρετε οπωσδήποτε μαζί σας, αφού δεν υπάρχει φυσική σκιά και ο ήλιος είναι αμείλικτος. Τα πεντακάθαρα, λαμπερά νερά, όμως, σας περιμένουν για να σας δροσίσουν ακόμα και την πιο καυτή ώρα της ημέρας. Μπροστά σας το απέραντο Αιγαίο Πέλαγος, η Αμοργός, η Ίος, το Κάτω Κουφονήσι κάπου στον ορίζοντα, φαντάζουν από απόσταση τουλάχιστον συγκινητικά.

Που θα φάτε

Deli restaurant & sweet bar

Πολύ καλό εστιατόριο μέσα στη Χώρα του νησιού που σερβίρει στα κομψά τραπεζάκια του παραδοσιακές γεύσεις με ένα σύγχρονο twist. Στο Deli θα δοκιμάσετε πάρα πολύ καλά θαλασσινά με το ριζότο τους να ξεχωρίζει, όμως, η ονομασία «sweer bar» μόνο τυχαία δεν είναι, αφού εδώ θα φάτε γλυκά που θα σας μείνουν αξέχαστα. Επιλέξτε το ρυζόγαλο ή τον μπακλαβά του, θα σας αφήσουν με το στόμα ανοικτό.

Τσιγκούρι beach bar

Στην διάσημη παραλία Τσιγκούρι ένα χαλαρό beach bar γίνεται καταφύγιο για τους θαμώνες που θέλουν ένα διάλειμμα από τις βουτιές και αναζητούν καλό φαγητό πλάι στο κύμα. Σημειώστε πως αυτό είναι το μοναδικό beach bar σε ολόκληρη τη Σχοινούσα, ενώ τα βράδια εδώ στήνεται αληθινό πάρτι με παρέες που παίζουν μουσική στην άμμο, πίνοντας και χορεύοντας μέχρι το πρωί. Στο Τσιγκούρι ο χρόνος σταματά και το βραδινό κολύμπι είναι σχεδόν αναπόφευκτο ως επιστέγασμα των τέλειων διακοπών που φέρνουν στο νου κάτι από τα χρόνια πο

Κυρά Ποθητή

Αν έχεις βρεθεί έστω και μία φορά στη Σχοινούσα αποκλείεται να μην έχεις επισκεφθεί το εστιατόριο Κυρά Ποθητή στα γραφικά σοκάκια της Χώρας με όμορφη θέα στη θάλασσα και ζεστή, κυκλαδίτικη διακόσμηση.

Σερβίρει πολύ νόστιμα μαγειρευτά, όπως παστίτσιο και μουσακά, φρέσκα ψάρια και καλοψημένα κρέατα. Πολύ όμορφο είναι και το στενάκι στο πλάι του μαγαζιού, καθώς διαθέτει μία πολύ ρομαντική ατμόσφαιρα.

Κάντε κράτηση γιατί ειδικά τα Σαββατοκύριακα γίνεται χαμός.

Captain Cook

Πίσω στο Τσιγκούρι θα βρείτε το πολύ ωραίο εστιατόριο Captain Cook με τα τραπεζάκια και τις μπλε καρέκλες σε ένα μικρό ύψωμα πάνω από τη θάλασσα. Εδώ μπορείτε να καθίσετε από νωρίς το πρωί αφού το μαγαζί σερβίρει και πρωινό ή να απολαύσετε απλά έναν καφέ χαζεύοντας την πανοραμική θέα προς τον όμορφο κόλπο. Ωραία θαλασσινά, αλλά και νόστιμα γρήγορα σνακ για όποιον πεινάει μετά από μία βουτιά στην αγαπημένη παραλία της Σχοινούσας.

Για ποτό

Τα βράδια η χαλαρή Σχοινούσα προδίδει το άλλο της πρόσωπο. Στη Χώρα τα φωτάκια των μαγαζιών ανάβουν και τα τραπεζάκια στα στενά γεμίζουν κόσμο. Μουσική παίζει από παντού και δροσερά κοκτέιλ πηγαινοέρχονται πάνω σε δίσκους. Καθίστε από νωρίς για ποτό σε ένα από τα πιο γνωστά μπαράκια του νησιού, το Καφενείο της Χαράς, με τους λευκούς τοίχους που «φωνάζουν» Κυκλάδες και τα τιρκουάζ παντζούρια. Μικρό και γραφικό πλημμυρίζει τις νύχτες με ζωή και ομιλίες.

Πιο αργά κατευθυνθείτε προς τον Βράχο, το μικρό κλαμπάκι της Σχοινούσας που μαζεύει κόσμο μέχρι το πρωί. Εκεί συγκεντρώνονται οι πάντες και χορεύουν μέχρι τελικής πτώσεως.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share