Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ο άγνωστος «θησαυρός» του Ιονίου: Το πευκόφυτο ελληνικό νησί με το γραφικό εκκλησάκι που θα ήθελε να παντρευτεί κάθε ζευγάρι

Ένας μικρός παράδεισος στην στην μέση της θάλασσας

19 Μαΐου 2023 19:26
Ο άγνωστος «θησαυρός» του Ιονίου: Το πευκόφυτο ελληνικό νησί με το γραφικό εκκλησάκι που θα ήθελε να παντρευτεί κάθε ζευγάρι
Από Ανθή Κουρεντζή

Σε πρώτη, βιαστική όψη δεν μοιάζει παρά με ακόμα μία από τις πολλές νησίδες που απαρτίζουν τα Επτάνησα. Αλλά η καταπράσινη όψη της, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση και το γραφικό εκκλησάκι το οποίο είναι χτισμένο πάνω της, την έχουν αναδείξει σε έναν από τους ρομαντικότερους προορισμούς στο Ιόνιο Πέλαγος. Με την ευκαιρία, δείτε το εκκλησάκι στην καρδιά της Ελλάδας που θυμίζει Ελβετία.

Ο λόγος βέβαια για το Λαζαρέτο: το πανέμορφο νησάκι της Ιθάκης με τα πευκόδεντρα, το οποίο βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Βαθύ (την πρωτεύουσα του νησιού), στο σημείο εισόδου προς το λιμάνι του. Πρόκειται για έναν μικροσκοπικό και ακατοίκητο τόπο, που όμως έχει τη δική του ιστορία.

Η τελευταία συνεχίζεται και στις μέρες μας, καθώς η τουριστική ανάδειξη της Ιθάκης το κατέστησε κι αυτό γνωστό σε διεθνές επίπεδο. Κάπως έτσι, χάρη στο προαναφερθέν εκκλησάκι –το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί– το Λαζαρέτο απόκτησε κι ένα πιο σύγχρονο προφίλ, όντας ανάμεσα στα δημοφιλέστερα μέρη του Ιονίου για ζευγάρια που αναζητούν κάτι πραγματικά ξεχωριστό προκειμένου να τελέσουν τους γάμους τους.

Ο άγνωστος «θησαυρός» του Ιονίου: Το πευκόφυτο νησάκι με το γραφικό εκκλησάκι που θα ήθελε να παντρευτεί κάθε ζευγάρι

Ένας μικρός τόπος με τη δική του ιστορία

Έχοντας μέγιστο μήκος 50 μέτρα, το Λαζαρέτο συγκαταλέγεται στις νησίδες, παραμένει δε εντελώς ακατοίκητο στις δικές μας ημέρες –αν και δεν ήταν πάντα στην ιστορία.

Το ίδιο το όνομά του, άλλωστε, παραπέμπει σε εξελληνισμένη μορφή της ιταλικής λέξης «lazaretto». Δείχνοντας έτσι ότι λειτουργούσε ως λοιμοκαθαρτήριο κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Βενετών στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε το 1503 στην περίπτωση της Ιθάκης. Σύμφωνα δηλαδή με τις πηγές που έχουμε διαθέσιμες, από το 1560 έδεναν εκεί όσα πλοία έρχονταν στο Βαθύ, περιμένοντας έπειτα 40 μέρες σε καραντίνα πριν τους επιτραπεί να ελλιμενιστούν και να αποβιβάσουν κόσμο. Τα κτίσματα όπου διέμεναν λέγεται ότι ήταν χτισμένα από αρχαία ελληνικά ερείπια (κατά μεγάλο μέρος), με μερικά ανάμεσά τους να διασώζουν εκτενείς επιγραφές. Μέρος επίσης του λαζαρέτου ήταν και μια εκκλησία, αφιερωμένη στον Παντοκράτορα.

Το λαζαρέτο αξιοποιήθηκε στη συνέχεια και από τους Βρετανούς, όταν τα Επτάνησα βρέθηκαν στα δικά τους χέρια: το 1817 αναπροσάρμοσαν τους χώρους του οικοδομώντας ένα ευμεγέθες, διώροφο κτήριο, το οποίο κάλυψε όλη σχεδόν την επιφάνεια της νησίδας. Χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή κι έτσι συνέχισε να λειτουργεί και μετά την ενσωμάτωση της Ιθάκης στο Βασίλειο της Ελλάδας, μέχρι το 1912. Τελικά καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τον φοβερό σεισμό του 1953 στην περιοχή, οπότε κι αποφασίστηκε η κατεδάφισή του. Γκρεμίστηκαν τότε και τα τελευταία κατάλοιπα του λοιμοκαθαρτηρίου, το οποίο είχε επαναχρησιμοποιηθεί κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Έτσι, ως μοναδικό κτίσμα στο νησάκι στέκει σήμερα ο γραφικός ναΐσκος που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, ο οποίος εκτιμάται πως χτίστηκε το 1668. Κατά το πρόσφατο πέρασμα του κυκλώνα Ιανού (2020) το εκκλησάκι υπέστη ορισμένες σοβαρές ζημιές, που μπόρεσαν όμως και επισκευάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χάρη σε αυτό, όπως είπαμε και πιο πριν, το Λαζαρέτο έχει πλέον μια ολότελα νέα ταυτότητα ως ρομαντικός προορισμός, καθώς αναδείχθηκε σε μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές σε όλο το Ιόνιο Πέλαγος για την τέλεση γάμων. Επιπρόσθετα, βέβαια, μαζεύεται κόσμος και κάθε 5 με 6 Αυγούστου, όταν φτάνει δηλαδή η γιορτή του Σωτήρος –οπότε το ιερό τελεί λειτουργία, την οποία παρακολουθεί πλήθος ανθρώπων, προσεγγίζοντας με καΐκια και βάρκες.

Πώς θα πάτε στο Λαζαρέτο

Από τη στιγμή που θα βρεθείτε στο Βαθύ, την κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της Ιθάκης, η πρόσβαση στο Λαζαρέτο είναι πολύ εύκολη. Στο λιμάνι θα βρείτε κάμποσα ντόπια καΐκια ή βάρκες, με ιδιοκτήτες πρόθυμους να σας μεταφέρουν στο νησάκι στα πλαίσια μιας σύντομης μα ειδυλλιακής εκδρομής.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι υπάρχουν και ορισμένοι επισκέπτες που τα καλοκαίρια αποφασίζουν να φτάσουν στο Λαζαρέτο κολυμπώντας. Φαίνεται πιο παράτολμο από όσο είναι στην πραγματικότητα, καθώς η γεωγραφική θέση της νησίδας τη φέρνει αρκετά κοντά στο δυτικό άκρο του λιμανιού του Βαθέος.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share