Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Αλπικό σκηνικό: Το εκκλησάκι στην καρδιά της Ελλάδας που θυμίζει Ελβετία

Βρίσκεται δίπλα στη λίμνη

18 Μαΐου 2023 13:19
Αλπικό σκηνικό: Το εκκλησάκι στην καρδιά της Ελλάδας που θυμίζει Ελβετία
Από Ανθή Κουρεντζή

Από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα θα συναντήσεις μοναστήρια μικρά ή μεγαλύτερα σε κεντρικά σημεία ή πιο απομονωμένα. Εκκλησάκια σε απότομους γκρεμούς και δίπλα στη θάλασσα. Μοναστήρια σε απότομες πλαγιές και στις κορυφές λόφων. Ακόμη και αν είναι πολύ μικρά ή απομονωμένα, μόλις τα επισκεφθείς, νιώθεις μια μοναδική κατάνυξη. Το σίγουρο είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να επισκεφθείς και να δεις από κοντά όλα τα μοναστήρια της Ελλάδας μιας και είναι εκατοντάδες. Με την ευκαιρία, δείτε την εκκλησία στην καρδιά της Αθήνας που μετρά 1.000 χρόνια ζωής.

Ωστόσο, μπορείς να κάνεις ένα όμορφο ταξίδι μέσα από εικόνες και να διαλέξεις ποια θα βάλεις στη λίστα σου για να επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία. Ένα από αυτά που είναι στη δική μας λίστα είναι ένα έρημο και άγνωστο μοναστήρι με παράξενο όνομα. Το μοναστήρι δίπλα στη λίμνη όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Ο λόγος για το Φωτμού! Ένα μικρό μοναστήρι και απομονωμένο στη λίμνη Τριχωνίδα.

Φωτμού: Το έρημο μοναστήρι της λίμνης με το παράξενο όνομα

Η Φωτμού, λοιπόν, είναι ένα μικρό και αρκετά παλιό μοναστήρι που σχεδόν ακουμπά στη λίμνη Τριχωνίδα. Αποτελεί ένα θρησκευτικό μνημείο το οποίο θα είσαι πολύ τυχερός αν μπορέσεις να επισκεφθείς μια φορά στη ζωή σου. Το μικρό και έρημο πλέον μοναστήρι, θα το συναντήσεις βόρεια της λίμνης Τριχωνίδας και σε πολύ κοντινή απόσταση από το Πετροχώρι Θέρμου. Ένα πανέμορφο και ειδυλλιακό μέρος που θυμίζει από ψηλά αλπικό τοπίο. Μια τοποθεσία μοναδικής ομορφιάς που προκαλεί γαλήνη και σε κάνει να νιώθεις πολύ μακριά από τα προβλήματα και την ένταση της καθημερινότητας.

Αλπικό σκηνικό: Το εκκλησάκι στην καρδιά της Ελλάδας που θυμίζει Ελβετία

Η ιερά μονή Φωτμού αποτελεί ένα μοναστήρι που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως βέβαια συνέβη και με άλλα μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσε καταφύγιο για τους Έλληνες. Και ένας μέρος παρηγοριάς και προσευχής. Γιατί όμως ονομάζεται έτσι αυτό το μοναστήρι και τι σημαίνει αυτό το παράξενο όνομα; Τα ονόματα των μοναστηριών είναι είτε αφιερωμένα σε κάποιο άγιο είτε σε κάποιο τάμα. Τι ισχύει με τη Φωτμού;

Θεωρείται ότι αποτελεί μια παρετυμολογία ως εξής: «Φωτεινός → Φωτ’νός → Φωτμός → Φωτμού». Το όνομα αυτό θεωρείται ότι σχετίζεται με το φως εκ της θέσης του ή με το όνομα κάποιου Φωτεινού ή με ανάλογο τοπωνύμιο. Ωστόσο στην κτητορική επιγραφή που υπάρχει εκεί, αναγράφεται ότι η Μονή αφιερώνεται στην Περίβλεπτο Θεοτόκο. Τιμάται το Γενέσιο της Παναγίας, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον λέγεται ότι στην αρχή το μικρό μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Πλέον στον Άγιο Γεώργιο έιναι αφιερωμένο και το μικρό ξωκλήσι στα βορειοανατολικά του Μοναστηριού το οποίο θεωρείται ότι ήταν ένα μικρό μετόχι του.

Πώς θα πας στη Μονή Φωτμού

Για να δεις που βρίσκεται το έρημο και άγνωστο μοναστήρι, πάτησε ΕΔΩ. Εκτός απο το χωριό Πετροχώρι, υπάρχει και άλλος τρόπος να το προσεγγίσεις. Η πρόσβαση γίνεται και από τον παραλίμνιο δρόμο, σε συνέχεια από τα Λουτρά της Κάτω Μυρτιάς, στην επαρχία Τριχωνίδας.

Αν βρεθείς εκεί, θα διαπιστώσεις πώς ο χρόνος έχει αφήσει το σημάδι του. Η ερημιά και η απουσία ανθρώπινης φροντίδας, το έχουν κάνει να μοιάζει παντελώς έρημο και ξεχασμένο εκεί δίπλα στη λίμνη. Στο ιστορικό αυτό καθολικό της Μονής πάντως σήμερα, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο τελείται η Θεία Λειτουργία.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share