Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πλασμένη για παραμύθι: Η παραλία ελληνικού νησιού με την εξωπραγματική λευκή αμμουδιά και τα τιρκουάζ νερά που μαγεύουν

Παραδεισένιο τοπίο

18 Μαΐου 2023 07:37
Πλασμένη για παραμύθι: Η παραλία ελληνικού νησιού με την εξωπραγματική λευκή αμμουδιά και τα τιρκουάζ νερά που μαγεύουν
Από Ανθή Κουρεντζή

Μπορεί πολλές φορές το όνομα μιας παραλίας να μην μας προϊδεάζει γι’ αυτό που θα δούμε και την εμπειρία που θα ζήσουμε. Με την ευκαιρία, δείτε την πανέμορφη και δροσερή παραλία της Πελοποννήσου που δεν την πιάνει ποτέ ζέστη.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η παραλία Μυζήθρες στη Ζάκυνθο η οποία έχει ιδιαίτερο όνομα αλλά και μοναδική ομορφιά. Και μπορεί να μην έχει τη φήμη που έχει το μοναδικό και διάσημο Ναυάγιο αλλά σίγουρα εκεί θα ζήσεις μια εντελώς διαφορετική εμπειρία. Θα κολυμπήσεις σε κρυστάλλινα νερά που μοιάζουν με Καραϊβική. Αν βρεθείς στη Ζάκυνθο για διακοπές μην παραλείψεις, εκτός από την παραλία του Ναυάγιου, να επισκεφθείς και τις Μυζήθρες. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για μία αλλά για δύο παραλίες.

Πλασμένη για παραμύθι: Η παραλία ελληνικού νησιού με την εξωπραγματική λευκή αμμουδιά και τα τιρκουάζ νερά που μαγεύουν

Μυζήθρες: Η ελληνική παραλία με το παράξενο όνομα και γιατί τη λένε έτσι

Οι Μυζήθρες στην πραγματικότητα χωρίζονται στη μικρή και στη μεγάλη. Τις παραλίες οριοθετούν δύο μεγάλοι, ψηλοί και κωνικοί ολόλευκοι βράχοι. Ουσιαστικά βρίσκονται ακριβώς κάτω από το φάρο του Κεριού. Και το όνομα μόνο τυχαίο δεν είναι, φυσικά. Η ονομασία προέρχεται από τη μυζήθρα, το τυρί το οποίο παρασκευάζεται στη Ζάκυνθο.

Η ομορφιά και στις δύο παραλίες είναι συγκλονιστική και δεν γίνεται να μην σου μείνει στο μυαλό ακόμη κι αν βρεθείς εκεί μόνο μια φορά. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό και όχι άδικα μιας και το λευκό χρώμα των Μυζηθρών, δηλαδή της άμμου και των βράχων, έρχεται σε αντίθεση με τα καταγάλανα νερά!

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι αν βρεθείς για μπάνιο στις Μυζήθρες είναι ότι η περιοχή γύρω από τις παραλίες έχει αρκετά ισχυρά ρεύματα. Μάλιστα εκεί κοντά βρίσκεται και το «Πηγάδι των Οινουσών», το σημείο με το μεγαλύτερο βάθος στη Μεσόγειο στα 4.500 μέτρα.

Οι διακοπές στη Ζάκυνθο θα σου μείνουν αξέχαστες όχι μόνο γιατί θα γνωρίσεις από κοντά την παραλία Μυζήθρες αλλά για πολύ περισσότερους λόγους. Πέρα από τις παραλίες με τα κρυστάλλινα και καθαρά νερά, θα απολαύσεις την φιλοξενία των κατοίκων αλλά και ιδιαίτερες γεύσεις.

Ένας κρυμμένος «παράδεισος»: Το παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης με την εντυπωσιακή παραλία και τα εξωπραγματικά νερά

Αν αναζητάς προορισμούς με θάλασσα για τους οποίους δεν χρειάζεται να πάρεις πλοίο, παρά μόνο ταξίδι με αυτοκίνητο, τότε η Πελοπόννησος μπορεί να είναι στις πρώτες σου επιλογές για όλα όσα μπορεί να σου προσφέρει. Μέρη περισσότερο ή λιγότερο κοσμικά με χωριουδάκια και πόλεις που μπορούν να σου εξασφαλίσουν μια μοναδική διαμονή. Και φυσικά καταπράσινα τοπία με παραλίες που ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα νερά τους.

Αν ψάχνεις ένα παραθαλάσσιο χωριό που θα περάσεις χαλαρές μέρες με φόντο σαν πίνακα ζωγραφικής, τότε το Πόρτο Κάγιο είναι ίσως αυτό που ψάχνεις. Ένα ονειρικό χωριό στη Μάνη που σου υπενθυμίζει πόσες ομορφιές αλλά και πόσες αντιθέσεις μπορεί να κρύβει η Πελοπόννησος. Με την ευκαιρία, δείτε την δροσερή παραλία της Πελοποννήσου που δεν την πιάνει ζέστη.

Πόρτο Κάγιο: Το παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης με την εντυπωσιακή παραλία

Εκεί σε έναν απάνεμο κολπίσκο της Λακωνίας κρύβεται το γραφικό Πόρτο Κάγιο. Ένας παραθαλάσσιος οικισμός που συνδυάζει αρμονικά το πράσινο με τη θάλασσα και σε περιμένει για να σε γοητεύσει. Το νοτιότερο λιμάνι της Μάνης αλλά και ολόκληρης της ηπειρωτικής Ελλάδας απαντιέται ακόμη και στον Όμηρο με την ονομασία Ψαμαθεύς. Και είναι όμορφο σαν μύθος… Αποτελεί τον πλέον ιδανικό προορισμό αν αποζητάς από τις διακοπές σου ήρεμες και καθαρές παραλίες, καλό φαγητό και γενικότερη γαλήνη στη διαμονή σου. Από την άλλη, εκεί δε θα σου λείψει τίποτα και σίγουρα θα θελήσεις κάποια στιγμή να επιστρέψεις.

Ένας κρυμμένος «παράδεισος»: Το παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης με την εντυπωσιακή παραλία και τα εξωπραγματικά νερά

Τι σημαίνει άραγε το όνομά του; Αν αναρωτιέσαι πρόκειται για εξέλιξη του ενετικού Porto Quaglio και του γαλλικού Port des Cailles που σημαίνει «Λιμάνι των Ορτυκιών», δηλαδή το μέρος αποτελεί πέρασμα ορτυκιών. Αν θες να επισκεφθείς το Πόρτο Κάγιο κάνε έγκαιρα την έρευνά σου για διαμονή γιατί μπορεί να είναι ήσυχο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και δημοφιλές σε όσους αγαπούν την γαλήνη στις διακοπές τους. Φρόντισε να έχεις μαζί σου αθλητικά παπούτσια για να κάνεις όμορφες περιπατητικές διαδρομές και σίγουρα αρκετό χώρο στο κινητό ή την φωτογραφική σου μηχανή!

Η Λακωνία προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές εμπειρίες όποιο είδος ταξιδιώτη κι αν είσαι. Αν βρεθείς στο Πόρτο Κάγιο, ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα κοντά σε αυτό που δεν πρέπει να τα χάσεις. Όπως για παράδειγμα η Αρεόπολη. Εκεί θα κάνεις ένα οδοιπορικό στο χρόνο με φόντο το γκρίζο των πύργων! Τέλος κάνε μια ακόμη διαδρομή πέντε μόλις χιλιομέτρων και γνώρισε το πετρόχτιστο Λιμένι που υπόσχεται ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο. Πρόκειται για ένα πραγματικά πανέμορφο λιμανάκι, στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης που αποτέλεσε το επίνειο της Αρεόπολης έδρα των εμπορικών δραστηριοτήτων της ισχυρής οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων. Αν φτάσεις ως εκεί, μπορείς να πας και λίγο παρακάτω, στην Καρδαμύλη για να θαυμάσεις ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Μεσογείου. Το Πόρτο Κάγιο θα είναι μόνο η αρχή για ένα μαγικό ταξίδι στο χρόνο!

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share