Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Το ξεχωριστό νησί του Αιγαίου με τα σεληνιακά γλυπτά από λάβα και την άγνωστη σε πολλούς ιστορία του

Ένας μαγικός τόπος

31 Μαρτίου 2023 10:36
Το ξεχωριστό νησί του Αιγαίου με τα σεληνιακά γλυπτά από λάβα και την άγνωστη σε πολλούς ιστορία του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απόκοσμα τοπία, ιδιαίτερα αξιοθέατα και άγνωστες αλλά ενδιαφέρουσες ιστορίες. Όλα όσα μπορεί να συναντήσεις στα ελληνικά νησιά και ίσως δεν τα έχεις ακούσει ποτέ. Ένα από αυτά βρίσκεται σε ένα μακρινό νησί του Αιγαίου που όμως κρύβει τα δικά του διαμάντια.

Η Λήμνος είναι το νησί των αντιθέσεων που κρύβει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Ελλάδας κι ας μην είναι τόσο γνωστά. Ένα από αυτά είναι η τοποθεσία με τα απόκοσμα και σεληνιακά γλυπτά από… λάβα. Ένα συναρπαστικό σκηνικό που προκαλεί δέος σε όποιον το αντικρίζει από κοντά. Ακόμη, ωστόσο, και οι φωτογραφίες μπορούν να σου δώσουν μια γεύση από αυτό που θα συναντήσεις. Με την ευκαιρία, δείτε το νησί της Ελλάδας που νιώθεις ότι ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο.

Το ελληνικό νησί με τα… σεληνιακά γλυπτά από λάβα

Προσεγγίζοντας, λοιπόν, το γεωολογικό Πάρκο του Φαρακλού θα έχει ανοίξει μπροστά σου ένας νέος κόσμος. Ένας κόσμος με παράξενους γεωλογικούς σχηματισμούς και μια ιστορία άγνωστη στους περισσότερους. Και μπορεί αν είσαι αμύητος να σε ξαφνιάσει αλλά το σίγουρο είναι ότι θα σε εντυπωσιάσει και θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι την γεωλογική ιστορία της Ελλάδας.

Εκεί λοιπόν, στο ακρωτήρι Φαρακλό και λίγο μετά το χωριό Προπούλι θα συναντήσεις τα περίφημα γλυπτά από λάβα. Ένα σεληνιακό τοπίο που θα απορείς πώς δημιουργήθηκε. Η ιστορία τους είναι ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα. Αυτοί οι ηφαιστειογενείς σχηματισμοί είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμπτώσεων.

Το ξεχωριστό νησί του Αιγαίου με τα σεληνιακά γλυπτά από λάβα και την άγνωστη σε πολλούς ιστορία του

Πρόκειται για γλυπτά που μοιάζουν με μπάλες και είναι φτιαγμένες με τη δύναμη της φύσης. Με ποιο τρόπο όμως; Λέγεται, λοιπόν, ότι αυτές οι μπάλες δημιουργήθηκαν όταν συναντήθηκε η λάβα με τη θάλασσα. Αυτά τα εντυπωσιακά και φυσικά γλυπτά, σου θυμίζουν ένα σκηνικό από άλλον πλανήτη, ίσως τον Άρη. Στην πραγματικότητα, το μόνο που χρειάζεται είναι να πας ως τη Λήμνο, αυτό το ακριτικό νησί, για να τα θαυμάσεις.

Είναι αδιαμφισβήτητα ένα άκρως εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο το οποίο περιλαμβάνει αυτούς τους παράξενους σχηματισμούς. Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτά τα γλυπτά «φραγκοκέφαλα», λόγω της σφαιροειδούς μορφής τους, σε όλες τις πιθανές αποχρώσεις του κίτρινου. Θα τα δεις σχεδόν να ακουμπούν τη θάλασσα αποτελώντας ένα πραγματικό στολίδι στο νησί των αντιθέσεων.

Εξάλλου η Λήμνος χαρακτηρίζεται από αυτές τις αντιθέσεις και το γοητευτικό τοπίο με τους γραφικούς όρμους στο βόρειο τμήμα της. Να θυμάσαι ότι η πρόσβαση σε αυτό το απόκοσμο μέρος του νησιού δεν είναι εύκολη αλλά το σίγουρο είναι ότι το τοπίο θα σε αποζημιώσει. Το «σεληνιακό τοπίο» της Λήμνου θα σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

Το ελληνικό νησί που «ξελογιάζει»: Βρίσκεται στην Κρήτη και συνδέεται με έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιοελληνικούς μύθους

Η «ξελογιάστρα» και όμορφη Γαύδος είναι ένα μικρό νησί νότια της Κρήτης που αποτελεί όμως top προορισμό για τους εναλλακτικούς τύπους που θέλουν να δουν μαγικές παραλίες και να απολαύσουν τις διακοπές τους σε γαλαζοπράσινα, εξωτικά νερά. Με την ευκαιρία, δείτε το νησί με το «Κάστρο της Γριάς».

Αν και τον χειμώνα οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 50 η Γαύδος τους καλοκαιρινούς μήνες «πλημμυρίζει» από κόσμο και φιλοξενεί χιλιάδες τουρίστες. Το μικρό αυτό νησάκι έχει ταυτιστεί με την Ωγυγία το μέρος όπου η Καλυψώ κρατούσε τον Οδυσσέα. Αν είσαι λάτρης της φύσης, της ηρεμίας και της χαλάρωσης δεν γίνεται να μην λατρέψεις αυτό το μικρό νησί αλλά και το ελληνικό χωριό που πας μόνο με τα πόδια που βρίσκεται στα Σφακιά.

Γαύδος: Διακοπές -και- για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Η Γαύδος αν και μικρό νησί ενδείκνυται για όσους είναι φίλος της πεζοπορίας. Μερικές από τις αγαπημένες και ιδιαίτερες διαδρομές είναι από τον Φάρο στην Άμπελο και στη συνέχεια στον Ποταμό και τον Πύργο. Ένα εξίσου καλό μονοπάτι που θα συναντήσεις τοπία μαγευτικά είναι από τον Κόρφο στην Τρυπητή και πίσω στα Βατσιανά. Μια πιο εύκολη διαδρομή ακόμη και για αρχάριους είναι από το Σαρακίνικο στον Αϊ Γιάννη και το Λαυρακά.

Σήμα κατατεθέν της Γαύδου αποτελεί ο παλιός Φάρος. Βρίσκεται σε υψόμετρο 368 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1880. Ήταν μάλιστα ορατός από απόσταση 40 μιλίων, την μεγαλύτερη απόσταση τότε στον κόσμο αλλά τον Μάιο του 1942 βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς και καταστράφηκε.

Ο φάρος ανακατασκευάστηκε και δεσπόζει στο ίδιο σημείο.

Το ελληνικό νησί που «ξελογιάζει»: Βρίσκεται στην Κρήτη και συνδέεται με έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιοελληνικούς μύθους

Όταν πας στη Γαύδο αξίζει να δεις από το κοντά κτίσμα των εξορίστων επί Μεταξά στο Σαρακίνικο, το βενετσιάνικο κάστρο στην Κεφαλή αλλά και τα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά ερείπια στον λόφο του Άη Γιάννη.

Το μικρό νησί της Γαύδου υπήρξε τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές. Εκεί εξορίστηκαν 250 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ηγετικά μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος όπως ο Άρης Βελουχιώτης αλλά και ο Μάρκος Βαφειάδης.

Γαύδος: Διακοπές σε πανέμορφες παραλίες

Μερικές από τις παραλίες του νησιού με άμμο είναι ο Λαύρακας, ο Πύργος και ο Ποταμός. Μια εξαιρετική παραλία με βότσαλο και κρυστάλλινα νερά είναι ο Κόρφος. Φανταστική είναι η παραλία του Σαρακήνικου που διαθέτει ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Η παραλία του Άη Γιάννη, είναι μια εξίσου εντυπωσιακή και έχει πολλούς κέδρους και πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share