Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το ελληνικό νησί με το «Κάστρο της Γριάς» και τον μύθο που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα

Πως κατασκευάστηκε και από που πήρε το όνομά του

26 Μαρτίου 2023 17:10
Το ελληνικό νησί με το «Κάστρο της Γριάς» και τον μύθο που μεταφέρεται από στόμα σε στόμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας κάνουν να αγαπάμε τα ταξίδια στην Ελλάδα και να θέλουμε να την εξερευνούμε συνεχώς. Ένα από αυτά είναι ότι μπορεί να συναντήσεις μέρη που δεν έχεις ακούσει ποτέ και να εκπλαγείς. Κάθε αξιοθέατο φτιαγμένο από τη φύση ή τον άνθρωπο, έχει τη δική του ιστορία η οποία πολλές φορές μπλέκει με το μύθο και με παραδόσεις που έχουν μεταφέρει οι κάτοικοι της κάθε περιοχής από γενιά σε γενιά. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το λεγόμενο Κάστρο της Γριάς που λέγεται ότι πηδούσε από βράχο σε βράχο για να σωθεί από τους πειρατές. Το συγκεκριμένο κάστρο βρίσκεται στη Χίο και είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση στρατηγικής σημασίας. Με την ευκαιρία, δείτε το νησί που κάνεις ονειρικές διακοπές με 10 ευρώ.

Το Κάστρο της Γριάς… που πηδούσε από βράχο σε βράχο για να σωθεί από τους πειρατές

Το περίφημο Κάστρο της Γριάς βρίσκεται χτισμένο πάνω από τα Καρδάμυλα, ένα μεγάλο χωριό στη βορειοανατολική Χίο. Στην πραγματικότητα πρόκεται για δύο πύργους οι οποίοι ενώνονται από έναν ισχυρό τείχο με την αμυντική δομή του να αποτελεί τμήμα του αμυντικού σχεδιασμού που υπήρχε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους στο νησί. Στην απελευθερωτική εκστρατεία της Χίου το Νοεμβρίου του 1912, το όρος της Γριάς στάθηκε το προπύργιο του αγώνα πράγμα που δείχνει ότι η ιστορία του φτάχνει μέχρι τα γεγονότα στην σύγχρονη Ελλάδα.

Τι λέει όμως η παράδοση για την κατασκευή του και το πώς πήρε το όνομά του; Σύμφωνα με όσα αναφέρει η παράδοση, λοιπόν, το Κάστρο πήρε το όνομα του από κάποια γριά που σκαρφάλωσε από τα Καρδάμυλα έως την κορυφή του βουνού πηδώντας από βράχο σε βράχο. Και αυτό συνέβη γιατί προσπαθούσε με αυτό τον τρόπο να σωθεί από τους πειρατές. Μια άλλη ιστορία, επιπλέον, αναφέρει ότι ο δυτικός πύργος του Κάστρου επικοινωνούσε μέσω σήραγγας με το λεγόμενο “Πηγάδι του Κουλαλά”. Αυτό είναι κτισμένο χαμηλότερα από το Κάστρο και ανάγεται στην εποχή της Γενουατοκρατίας.

Το νησί του Αιγαίου με το άγνωστο «φιόρδ» που θυμίζει Νορβηγία και το γραφικό λιμάνι

Μπορεί να μην είναι Νορβηγία αλλά τελικά και η Ελλάδα έχει τα φιόρδ της και είναι και αυτά εντυπωσιακά άλλα όχι τόσο γνωστά στους ταξιδιώτες. Ένα από αυτά που προκαλούν θαυμασμό ειδικά όταν τα κοιτάς από ψηλά είναι το φιόρδ της Ρίνας που βρίσκεται στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην Κάλυμνο. Εκεί που η ακτογραμμή της Ελλάδας έχει δημιουργήσει ένα μνημείο της φύσης που προκαλεί δέος. Το φιόρδ της Ρίνας αποτελεί μια όμορφη αφορμή να ταξιδέψεις έστω και νοητά στην άκρη του Αιγαίου. Με την ευκαιρία, δείτε το νησί που κάνεις διακοπές μόνο με 10 ευρώ.

Ρίνα: Το άγνωστο «φιόρδ» της Ελλάδας

Το όμορφο φιόρδ της Ρίνας βρίσκεται, όπως είπαμε στην Κάλυμνο και συγκεκριμένα στην ανατολική πλευρά. Εκεί είναι το μικρό λιμάνι της Ρίνας που αποτελεί επίνειο του χωριού Βαθύ και βρίσκεται ανάμεσα σε απότομα βράχια, σε ένα πολύ στενό όρμο που ακριβώς το σχήμα του μοιάζει με φιόρδ. Γι’ αυτό και ονομάζεται φιόρδ της Ρίνας. Το μικρό λιμάνι της Ρίνας είναι επίσης και πολύ φιλικό. Εκεί θα δεις από ψαρόβαρκες μέχρι σκάφη αναψυχής. Αποτελεί ένα ιδανικό σημείο για χαλάρωση και περισυλλογή. Θα πιεις τον καφέ σου με θέα τη θάλασσα και θα μιλήσεις με τους ντόπιους για ιστορίες από τα παλιά.

Το νησί του Αιγαίου με το άγνωστο «φιόρδ» που θυμίζει Νορβηγία και το γραφικό λιμάνι

Και φυσικά θα σου πουν για το φιόρδ της Ελλάδας, το εντυπωσιακό φιόρδ της Ρίνας. Αν θες τώρα να νιώσεις ότι το καλοκαίρι πλησιάζει, σκέψου ότι στη Ρίνα μπορείς να κολυμπήσεις σε κολπίσκους με καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και να απολαύσεις φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα. Εκτός όμως από τη θαλασσινή πλευρά της περιοχής, μπορείς να κάνεις βόλτες σε αρχαίους οικισμούς και να γνωρίσεις την πιο παραδοσιακή πλευρά του νησιού.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share