Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Το νησί του Αιγαίου που θεωρείται η «μικρή Σαντορίνη» της Ελλάδας με ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα

Μαγικό τοπίο

22 Μαρτίου 2023 10:44
Το νησί του Αιγαίου που θεωρείται η «μικρή Σαντορίνη» της Ελλάδας με ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο φημίζεται η Σαντορίνη, τότε αυτό είναι το ηλιοβασίλεμά της. Ο ήλιος που παίρνει φορές-φορές ένα πορφυρό χρώμα και βυθίζεται μέσα στο νερό. Η θέα από την Καλντέρα είναι σίγουρα αξέχαστη και φημισμένη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός, όμως, από αυτό το σημείο στην Ελλάδα, υπάρχουν και άλλα χωριά, νησιά ή και πόλεις που φαίνεται πως ξεχωρίζουν για το ηλιοβασίλεμά τους. Όπως για παράδειγμα η… μικρή Σαντορίνη της Ελλάδας ή αλλιώς η Ζία. Ο λόγος για ένα χωριό στο Αιγαίο και συγκεκριμένα την Κω. Πρόκειται για το ψηλότερο χωριό του νησιού το οποίο εκτός από τις άλλες ομορφιές που έχει, φημίζεται και για το ηλιοβασίλεμά της. Είναι ένα από τα μικρά χωριά της Ελλάδας που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου με την πρώτη (καλοκαιρινή ευκαιρία) που θα σου δοθεί. Με την ευκαιρία, δείτε το γαλάζιο «διαμάντι» του Αιγαίου που δύσκολα προσεγγίζει κάποιος.

Το νησί του Αιγαίου που θεωρείται η «μικρή Σαντορίνη» της Ελλάδας με ηλιοβασίλεμα που κόβει την ανάσα

Ζια: Η άλλη… μικρή Σαντορίνη της Ελλάδας

Ο γραφικός και περιποιημένος οικισμός της Ζιας είναι, όπως είπαμε το ψηλότερο κατοικημένο σημείο του νησιού. Θα το συναντήσεις στην πλαγιά του όρους Δίκαιος περίπου 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κω. Και από αυτή τη θέση που κατέχει, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί το αποκαλούν συχνά και μικρή Σαντορίνη της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Κω. Το ηλιοβασίλεμα από εκεί είναι μαγευτικό και η θέα σου κόβει την ανάσα. Μόλις φτάσεις στην κορυφη, θα δεις από κάτω να απλώνεται ολόκληρο το νησί και απέναντι ξεχωρίζουν η Κάλυμνος και οι μικρασιατικές ακτές. Γι’ αυτό το λόγο η Ζια μπορεί να είναι υπερήφανη για το απολαυστικό ηλιοβασίλεμά της που σαγηνεύει τον επισκέπτη μέσα από τις ομορφότερες εικόνες του Αιγαίου.

Εκτός από την ομορφιά του ηλιοβασιλέματος, το χωριουδάκι Ζια είναι περικυκλωμένο από καταπράσινά δάση κυπαρισσιού και πεύκων, ελαιώνες και διάσπαρτες βελανιδιές, αλλά και αρκετές πηγές νερού που αναβλύζουν από το βουνό. Καθώς ο επισκέπτης ακολουθεί τον ανηφορικό δρόμο για τη Ζια, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο.

Εκεί, σε έναν βράχο, μπορείς να δεις και ένα εκκλησάκι που αποπνέει Ελλάδα. Το μπλε και το λευκό σε έναν μοναδικό συνδυασμό που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Ολόκληρο το χωριό αποπνέει κάτι παραδοσιακό που το συναντάς στα Δωδεκάνησα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Είναι τα αρώματα, οι εικόνες και οι φιλόξενοι κάτοικοι που το ενισχύουν.

Το «παρεξηγημένο» ελληνικό νησί με την αρχαιότερη ευρωπαϊκή πόλη και τον θησαυρό χρυσών κοσμημάτων!

Ταξίδι στη Λήμνο: Ένα από τα πιο φιλόξενα µέρη της Ελλάδας, η Λήµνος, προσφέρεται για εκείνους που αναζητούν χαλαρές διακοπές και ηρεµία.

Ένα πανέµορφο νησί µε ηφαιστειογενές τοπίο και καταπληκτικούς παραδοσιακούς οικισµούς. Η Λήµνος µπορεί να υπερηφανεύεται και για κάτι ακόµα, πολύ σηµαντικό… Τα φηµισµένα από αρχαίων χρόνων ακόµα τοπικά προϊόντα της, την ποικιλία, την ποσότητα και την ποιότητα στα ψάρια της και τα κατάλληλα µέρη για να τα απολαύσεις όλα αυτά!

Την ίδια ώρα, θυμηθείτε το νησάκι της Ελλάδας που δεν βρίσκεται στην θάλασσα αλλά σε λίμνη.

Τι θα δείτε και θα κάνετε στη Λήμνο

Μύρινα Λήμνου

Το κάστρο της Μύρινας

Ή αλλιώς “Παλιόκαστρο” όπου πολλές ιστορικές περίοδοι έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωµα τους σε αυτό.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ηφαιστείας

Το νησί φηµίζεται για τους αρχαιολογικούς του χώρους. Ένας από τους πιο σηµαντικούς είναι αυτός της Ηφαιστείας που θα τον συναντήσετε πηγαίνοντας βορειοανατολικά, κοντά στο Κοντοπούλι.

Το Ιερό των Καβείρων

Κοντά στο χωριό Παναγιά θα συναντήσετε το Ιερό των Καβείρων, όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η µύηση των πιστών στα Καβείρια Μυστήρια.

Βόλτα στην Πολιόχνη

Κάντε µια βόλτα µέχρι την Πολιόχνη, την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης! Το καλοκαίρι του 1930, η Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών ανακάλυψε την προϊστορική πόλη Πολιόχνη, και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο σηµαντικά αξιοθέατα του νησιού.

Επισκεφτείτε το πρώτο βουλευτήριο του κόσµου!

Η Κοινοτική Αποθήκη και η Αίθουσα Συνελεύσεων (βουλευτήριο) που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, αποδεικνύουν ότι η Λήµνος εισήγαγε πρώτη θεσµούς συλλογικής διακυβέρνησης στο Αιγαίο και στον κόσµο γενικότερα.

Η Παναγιά η Κακαβιώτισσα

Η “Παναγιά η Κακαβιώτισσα”, είναι ένα γραφικό ξωκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού στη Λήμνο και διακρίνεται για τη μοναδικότητά του στον κόσμο λόγω της αρχιτεκτονικής του. Αυτό γιατί βρίσκεται κάτω από μια σπηλιά και δεν έχει σκεπή! Ονομάστηκε έτσι από το βουνό Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται.

Παναγία Κακαβιώτισσα στη Λήμνο

Ο παλαιολιθικός οικισμός στο Λουρί

Πρόσφατες ανασκαφές απ’ το αρχαιολογικό τµήµα του ΑΠΘ το 2009 στην περιοχή Λουρί κοντά στο χωριό Φισίνη, έφεραν στο φως έναν οικισµό και λίθινα εργαλεία εξαιρετικής ποιότητας της επιπαλαιολιθικής εποχής, ηλικίας 14.000 ετών! Ανάµεσα στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Porto Palace, στην περιοχή του Αυλώνα µετά τα Ρηχά Νερά, υπάρχει το ιερό της Αρτέµιδος.

Δείτε από κοντά τις χρυσές αµµοθίνες. Στο Βόρειο µέρος του νησιού γνωστές είναι οι χρυσές αµµοθίνες που αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόµενο. Πρόκειται για αµµώδεις λόφους που δηµιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άµµου.

Η γαστρονομία του νησιού

Τέλος, το νησί εντυπωσιάζει τον επισκέπτη του µε τις δηµοφιλείς τοπικές γεύσεις. Μεγάλη παράδοση έχει σε τυριά, µέλι και σιτηρά αλλά και στο κρασί Πολύ γνωστό και προϊόν ΠΟΠ είναι το Ληµνιό ή αλλιώς Καλαµπάκι (ποικιλία κόκκινου).

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share