Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το άγνωστο χωριό "φάντασμα" στην Ήπειρο και το συμβάν που οδήγησε στην εγκατάλειψή του

Ο θρύλος που το συνοδεύει

12 Φεβρουαρίου 2023 17:17
Το άγνωστο χωριό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κάπου στις πλαγιές του Ζαλόγγου, σε μια τοποθεσία που δεν προσεγγίζεται συχνά και όχι πολύ εύκολα, βρίσκεται ένα από τα χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγα.

Πρόκειται για ένα χωριό που μοιάζει πλέον με ερειπωμένη πολιτεία και το μόνο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς πια είναι μια εγκατάλειψη. Ο λόγος για το χωριό Σέσοβο όπου το ξέρουν πολλοί ή Πολύβρυσο όπως είναι η νεότερη ονομασία του. Ένα χωριό με ιδιαίτερη ιστορία όσον αφορά την εγκατάλειψή τους μιας και αυτή δεν έγινε σταδιακά ως αποτέλεσμα της αστυφιλίας και της μετακίνησης των κατοίκων σε άλλους πιο κεντρικούς οικισμούς. Το χωριό αυτό της Πρέβεζας έχει τη δική του δύσκολη ιστορία εγκατάλειψης. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό που βρισκόταν το "κρυφό σχολειό".

Σέσοβο ή Πολύβρυσο: Το άγνωστο χωριό – φάντασμα στην Ήπειρο

Το Σέσοβο δεν είναι ένα από τα γνωστά χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας ενώ δεν το γνωρίζουν καλά – καλά ούτε οι κάτοικοι της Ηπείρου. Το νεότερο όνομά του που είναι Πολύβρυσο το έχει πάρει πιθανόν από τις πολλές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες είναι οι μόνες που θυμίζουν ζωή στο χωριό αυτό καθώς τρέχουν σήμερα. Αν το επισκεφθεί κανείς θα δει σπίτια ερείπια που μοιάζουν να εγκαταλείφθηκαν βιαστικά από τους κατοίκους τους. Και έτσι κάπως έγινε.

Αιτία πίσω από την ερήμωση του χωριού αυτού είναι ένας ισχυρός σεισμός που προκάλεσε αρκετές καθιζήσεις και κατολισθήσεις του εδάφους αρχές της δεκαετίας του ’70. Τότε και μην διακινδυνεύοντας τη ζωή τους μέσα στα σπίτια ή και στους δρόμους οι κάτοικοι αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν. Το να φτάσει κανείς σε αυτό τον έρημο τόπο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αν του αρέσει, βέβαια, να γνωρίζει τα χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας μπορεί να το κάνει από τον οικισμό του Παλιού Ωρωπού μέσω χωματόδρομου ή μέσω της Κρυοπήγης αλλά με 30 λεπτά πεζοπορίας. Αν βρεθείς στην περιοχή μην παραλείψεις να επισκεφθείς το μνημείο για τον Χορό του Ζαλόγγου αλλά και και τον Αρχαιολογικό Χώρο Κασσώπης.

«Κήποι του Μίδα»: Το μέρος που ξεπήδησε από σελίδες ενός παραμυθιού - Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκονταν

Άγιος Νικόλαος, Νάουσα. Εκεί θα ταξιδέψουμε σήμερα. Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί έναν προορισμό που ξέρεις ότι θα αποκαλύψει μπροστά στα μάτια σου φυσικά τοπία απείρου κάλλους, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια ιστορία που θα σε ταξιδέψει στο παρελθόν.

Μια γη που κουβαλά ιστορικές μάχες, σπουδαία γεγονότα και κειμήλια του παρελθόντος. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό αν θες να χαλαρώσεις αλλά και να γεμίσεις γνώσεις για πράγματα, πρόσωπα και γεγονότα που δεν γνώριζες. Είχες, για παράδειγμα, κατά νου ότι σε μια περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας τοποθετούνταν κάποτε οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα»; Ταξιδεύουμε στην Ημαθία και ανακαλύπτουμε τι βρίσκεται εκεί σήμερα. Με την ευκαιρία, δείτε το περίφημο "πέτρινο χωριό" της Ελλάδας.

Αν βρεθείς την περίοδο της άνοιξης στην κοιλάδα κάτω από το Βέρμιο, στον κάμπο της Ημαθίας, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ένα μοναδικό θέαμα με χιλιάδες στρέμματα από ανθισμένες καλλιέργειες ροδάκινων. Ο Άγιος Νικόλαος στη Νάουσα είναι ένα ροζ χαλί που σε παραπέμπει στις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας αλλά και εξηγεί εύκολα γιατί θεωρείται πώς εκεί τοποθετούσε ο Ηρόδοτος τους περίφημους «Κήπους του Μίδα».

Τα ροδάκινα, εξάλλου ήταν γνωστά στην αρχαιότητα και ως μηδικά μήλα, διότι οι αρχαίοι ήξεραν πως οι καρποί αυτοί ήλθαν από την Περσία, μέσω της εκστρατείας του Αλέξανδρου. Εκτός από τις καλλιέργειες, κοντά βρίσκεται και το ξακουστό Άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βερμίου. Ένας πραγματικός παράδεισος που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε σελίδα από κάποιο βιβλίο παραμυθιού όλες τις εποχές του χρόνου.

«Κήποι του Μίδα»: Το μέρος που ξεπήδησε από ς σελίδες ενός παραμυθιού - Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκονταν

Το Άλσος του Αγίου Νικολάου είναι ένα ξεχωριστό σημείο της Νάουσας που πρέπει να επισκεφθείς αν βρεθείς στην περιοχή. Μοιάζει πράγματι με ένα μυθικό μέρος, σαν αυτά που περιέγραφε ο Ηρόδοτος. Ένα ξεχωριστό φυσικό τοπίο στο οποίο κυρίαρχο ρόλο παίζει το νερό. Σε έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, το άλσος φιλοξενεί υπεραιωνόβια πλατάνια, βελανιδιές και φλαμουριές. Το καλοκαίρι θα δροσιστείς κάτω από τα δέντρα και δίπλα στα γάργαρα νερά ενώ το φθινόπωρο θα περπατάς σε χρυσοκίτρινα χαλιά από τα πεσμένα φύλλα.

Ήχοι, χρώματα και μυρωδιές θα σε μαγέψουν και το χειμώνα ενώ καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το Άλσος του Αγίου Νικολάου έχει διακριθεί με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο για την εφαρμογή του προγράμματος «LIFE», στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού.

Οι σύγχρονοι «Κήποι του Μίδα» σε περιμένουν για να σου δείξουν την άλλη πλευρά της Ελλάδας, με την καταπράσινη βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και τις όμορφες γωνιές που σε κάνουν να ξεφεύγεις από την καθημερινότητα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share