Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Το χωριό της Θεσσαλίας με το "κρυφό σχολειό" που δίδασκε ο Ρήγας Φεραίος

Ένας παραδοσιακός οικισμός για να επισκεφθείς όλες τις εποχές του χρόνου

3 Φεβρουαρίου 2023 10:42
Το χωριό της Θεσσαλίας με το
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι σίγουρα πολλά τα χωριά της Ελλάδας τα οποία έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην Επανάσταση του 1821 αλλά και κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Για κάποια από αυτά, υπάρχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορικές πληροφορίες και γεγονότα που τα έχουν κάνει περισσότερο γνωστά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα από τα πιο όμορφα και ίσως όχι τόσο γνωστά χωριά του Πηλίου. Ο Κισσός. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό της Ηπείρου που βρίσκεται δίπλα στις πύλες του Άδη.

Ο Κισσός είναι η εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να επισκεφθούν το Πήλιο, να είναι σε βουνό, να έχουν θέα τη θάλασσα και να μην συναντήσουν έντονη πολυκοσμία. Αυτό το χωριό, λοιπόν, έχει ακόμη κάτι ιδιαίτερο να διηγηθεί…

Το χωριό της Θεσσαλίας με το 'κρυφό σχολειό' που δίδασκε ο Ρήγας Φεραίος

Κισσός – Πήλιο: Το χωριό με το κρυφό σχολειό

Ο Κισσός είναι ένας παραδοσιακός γραφικός οικισμός σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από τον Βόλο και 12 χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο. Ιδανικός προορισμός, δηλαδή, για όλες τις εποχές του χρόνου. Μπορεί να μην είναι στα πολυδιαφημισμένα χωριά του Πηλίου αλλά σίγουρα είναι στη λίστα με τα πέντε αγαπημένα μας και πιστεύουμε ότι αν βρεθείς εκεί, θα γίνει και το δικό σου. Θα κάνεις βόλτες στα σοκάκια, θα πιεις καφέ στην πλατεία κάτω από τα δέντρα και θα απολαύσεις τη φύση στα καλύτερά της.

Εκτός, λοιπόν, από ομορφιά έχει και ιστορία. Στον Κισσό, όπως και σε άλλα χωριά της Ελλάδας, λειτουργούσε κρυφό σχολειό από το 1753. Το ξεχωριστό είναι ότι σε αυτό το κρυφό σχολειό δίδασκε για μικρό χρονικό διάστημα ο Ρήγας Φεραίος. Οι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι να σας μιλήσουν για τις ιστορίες του χωριού όπως αυτήν. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, της οποίας η ιστορία της µετρά από τον 17ο αιώνα και είναι η σπουδαιότερη βασιλική του Πηλίου αλλά και το µικρό εκκλησιαστικό µουσείο, που στεγάζεται µέσα στην εκκλησία.

Η πυραμίδα του Ταΰγετου: Το μυστήριο γύρω από την κατασκευή του και οι θεωρείες των επιστημόνων για το βουνό της Πελοποννήσου

Σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που φημίζεται για τις Πυραμίδες της. Θα πείτε «…μα δεν έχει καν πυραμίδες». Σωστά, υπό την έννοια που γνωρίζουμε τις πυραμίδες, δε θα τις συναντήσουμε στην Ελλάδα. Όμως, αν έχεις περιέργεια και αγάπη για τα διαφορετικά αξιοθέατα της χώρας, τότε ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιου τύπου πυραμίδες και αρκετά μυστήρια που κρύβονται πίσω από αυτές.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πυραμίδα του Ταΰγετου δηλαδή η κορυφή του βουνού στην Πελοπόννησο. Μπορεί να μην την έχεις ακούσει ποτέ ή να μην γνωρίζεις λεπτομέρειες γι’ αυτήν και τόσα χρόνια να νόμιζες ότι απλώς θυμίζει πυραμίδα και είναι τυχαία η μορφή της. Υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό. Με την ευκαιρία, δείτε την σπηλιά στην Κρήτη με την άγνωστη ιστορία και τον περίεργο μύθο.

Πυραμίδα Ταΰγετου: Το μυστήριο γύρω από αυτήν

Ο Ταΰγετος, λοιπόν, ορθώνεται και προκαλεί δέος σε όποιον τον κοιτά αλλά έχει και το δικό του μυστήριο να το συντροφεύει. Και αυτό έχει να κάνει με την πυραμοειδή κορυφή του. Εκεί σχηματίζεται μια απόλυτη πυραμίδα που έχει δημιουργήσει ένα μυστήριο και αρκετές απορίες για το πώς έχει δημιουργηθεί. Κάποιοι την προσπερνούν λέγοντας πως είναι απλώς δημιούργημα της φύσης. Άλλοι στέκονται, όμως, λίγο παραπάνω και κάνουν λόγο για ένα δημιούργημα των ανθρώπων.

Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ σημαντική μερίδα ερευνητών οι οποίοι θεωρούν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πυραμίδα του Ταΰγετου. Συγκεκριμένα οι ερευνητές αυτοί υποστηρίζουν ότι η κορυφή του Προφήτη Ηλία που φτάνει τα 2.400 μέτρα σε ύψος, έχει λαξευτεί εσκεμμένα έτσι. Υπάρχουν δύο σχετικά σενάρια με αυτό. Είτε ότι η πυραμίδα – κορυφή έχει λαξευτεί εξ’ ολοκλήρου είτε σε ένα μέρος του. Ποιος είναι ο λόγος, όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία αναφέρουν ότι η κορυφή λαξεύτηκε με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να αποκτήσει σχήμα πυραμίδας και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά.

Και εξηγούν ότι αυτό «αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας» μιας και πρόκειται για ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο αλλά κυρίως, «από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της», όπου το έδαφος είναι σχετικά πιο λείο και ομαλό. Στην ουσία αυτή η θεωρία θέλει την πυραμίδα να κρύβει αρκετά μυστήρια ως ένα μεγαλιθικό μνημείο, σαν αυτά που συναντώνται σε όλη την Ευρώπη, την περίοδο 3.500 – 2.000 π.Χ.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share