Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Το άγνωστο "μωβ" σπήλαιο της Ελλάδας και η περίεργη ιστορία που το συνοδεύει

Γιατί ονομάστηκε έτσι;

11 Φεβρουαρίου 2023 17:24
Το άγνωστο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια κατηγορία από αξιοθέατα της φύσης που μπορεί να απολαύσει κανείς στην Ελλάδα είναι τα σπήλαια. Μικρά ή μεγαλύτερα, το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και κάποια μετρούν ακόμη και εκατομμύρια χρόνια. Και μπορεί κάποια από αυτά να είναι ιδιαίτερα γνωστά αλλά υπάρχουν και μικροί θησαυροί, ακόμη και δίπλα μας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί. Για παράδειγμα, γνώριζες ότι υπάρχει το Μωβ Σπήλαιο; Ένα όχι μεγάλο και όχι εύκολο στην πρόσβαση σπήλαιο που βρίσκεται στην Εύβοια και κρύβει τις δικές του, άγνωστες ομορφιές! Με την ευκαιρία, δείτε την απόκοσμη λίμνη της Θεσσαλίας που αναγεννήθηκε από το μηδέν.

Το Μωβ Σπήλαιο, λοιπόν, δεν είναι επισκέψιμο στην κλασική μορφή του αλλά μπορεί κάποιος με ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας να φτάσει ως ένα σημείο. Βρίσκεται στην Εύβοια και συγκεκριμένα μπορείς να το εντοπίσεις στους χάρτες της Google. Αυτό που θα αναρωτηθεί σίγουρα κάποιος είναι από πού πήρε το όνομά του. Στο βόρειο, λοιπόν, και υποβρύχιο τοίχωμά του θα δει κανείς φύκη χρώματος μωβ. Όπως αναφέρει και το κανάλι Upstories του Youtube, το σπήλαιο είναι στην πραγματικότητα μια ξεχωριστή δολίνη δίπλα στην θάλασσα που έχει δύο υποβρύχιες εισόδους.

Δεν είναι ένα μεγάλο σπήλαιο καθώς έχει 15 μέτρα πλάτος και 25 μέτρα μήκος. Διαθέτει επίσης και ένα λιμναίο τμήμα έχοντας τις ίδιες διαστάσεις με το υπόλοιπο σπήλαιο. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μέρος που σίγουρα είναι δυσπρόσιτο αλλά με κατάλληλα μέτρα ασφαλείας μπορεί κάποιος έμπειρος να το προσεγγίσει. Καλύτερα, βέβαια, να φροντίσεις να είναι μια μέρα που δεν θα έχει δυνατό αέρα για να μην δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η πρόσβασή σου εκεί.

Τα ιδιαίτερα σπήλαια της Ελλάδας

Ανάμεσα στα πολλά σπήλαια που διαθέτει η Ελλάδα, κάποια είναι και πολύ ξεχωριστά. Όπως για παράδειγμα το άγνωστο και εντυπωσιακό σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος αλλά και ένα στην Αττική, το Πλουτώνιο Σπήλαιο με τα αινίγματα και τους θρύλους για τον Κάτω Κόσμο. Από τη λίστα δεν μπορεί, φυσικά, να λείπει το άγνωστο σπήλαιο των 150 εκατομμυρίων ετών που βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά και το εντυπωσιακό υποθαλάσσιο Σπήλαιο των Ελεφάντων στην Ελλάδα. Κάποια από τα σπήλαια της Ελλάδας είναι επισκέψιμα και προσβάσιμα από όλους ενώ άλλα κρύβουν ομορφιές που μπορούμε να δούμε μόνο σε βίντεο και φωτογραφίες. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα κρύβουν σπουδαία ιστορία και αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες άλλων αιώνων. Ένας νέος κόσμος απλώνεται μπροστά στα μάτια σου…

Σαντορίνη: Το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού και η πορεία του στο χρόνο

Πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου, με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» να επηρεάζει τη χώρα μας, μια ομάδα τουριστών, βρίσκεται μπροστά την εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού στα Φηρά της Σαντορίνης, και απολαμβάνει το ηλιοβασίλεμα.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε το εστιατόριο στη Σαντορίνη με τις μοναδικές γεύσεις και την παραδεισένια τοποθεσία.

Την στιγμή που όλα σχεδόν τα νησιά της χώρα μας, διανύουν την πιο «νεκρή» χρονικά τουριστικά περίοδο και ξεκινούν την προετοιμασία για την νέα σεζόν, που ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή ξεκινά από τον Απρίλιο, η Σαντορίνη, «απλά ξεκουράζεται αλλά δεν κοιμάται», μάς αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους μόνιμους κάτοικους του νησιού, που συναντήσαμε καθώς φωτογραφίζαμε το εκκλησάκι.

«Ακόμη και στην καρδιά του χειμώνα, αρχές Φεβρουαρίου που είμαστε σήμερα, το νησί παραμένει ζωντανό. Μπορεί τα σοκάκια να είναι σχεδόν άδεια, τα περισσότερα καταλύματα να έχουν κλείσει μόλις δύο μήνες πριν, αλλά τουρίστες από κάθε γωνία του κόσμου δεν σταματάνε ποτέ να έρχονται στο νησί. Στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χρειαζόταν κράτηση σε εστιατόριο, καθώς οι αφίξεις ήταν πολλές για την εποχή και ο αριθμός των εστιατορίων δεν κάλυπτε τις ανάγκες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι τελευταίες ήρεμες στιγμές της Σαντορίνης, καθώς σταδιακά από τις επόμενες εβδομάδες το κυκλαδίτικο νησί θα υποδέχεται ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία τουριστική σεζόν για τα κρουαζιερόπλοια στην Σαντορίνη έκλεισε μόλις πριν μερικές εβδομάδες, στις 29 Δεκεμβρίου 2022, πιο αργά από ποτέ, ενώ οι πρώτες αναμένονται σε λίγες μόλις εβδομάδες!

Ο ναός του Αγίου Στυλιανού

Ποια όμως είναι η πορεία στο χρόνο του Άγιου Στυλιανού που είναι θεμελιωμένο στο χείλος του γκρεμού και αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφημένα εκκλησάκια της χώρα μας, καθώς χιλιάδες τουρίστες από κάθε μεριά του κόσμου, το φωτογραφίζουν. Αναφέρεται για πρώτη φορά σε κατάλογο της Σαντορίνης που συνέταξε το έτος 1757 ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Νάξου, Πέτρος Ντε Στέφανι.

Η αρχιτεκτονική μορφή του ναού είναι σταυροειδής με τρούλο, θηραϊκού τύπου. Ο ναός, όπως αναφέρεται στην πινακίδα που είναι τοποθετημένη μπροστά στην εξωτερική του είσοδο, ήταν η ιδιοκτησία της οικογενείας Αντωνίου Δελένδα ή Κρίνου, του οποίου η απόγονος Φλώρα, σύζυγος Νικολάου Γ. Δελένδα, τον δώρισε το 1919 στον ιερέα Νικόλαο Φ. Δελένδα. Αυτός, με τη διαθήκη του, τον κληροδότησε το 1929 στην Καθολική Επισκοπή Θήρας. Το εκκλησάκι άντεξε στον σεισμό του 1956 και δεν καταστράφηκε. Επισκευάστηκε το 1988 και εορτάζεται στο 26 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share