Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

5 + 1 προορισμοί μια ανάσα από την Αθήνα, για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Δεν ξέρεις ποιον να διαλέξεις!

2 Μαρτίου 2022 14:30
5 + 1 προορισμοί μια ανάσα από την Αθήνα, για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και είναι ιδανικό για μία απόδραση, σε ένα κοντινό από την Αθήνα προορισμό. Ήρθε η στιγμή για λίγη χαλάρωση, απόδραση από την καθημερινότητα και μία ανάσα ηρεμίας από τις έννοιες και την ρουτίνα.

Η Αθήνα είναι ένα καλό σημείο - αφετηρία, για κοντινούς προορισμούς. Με την ευκαιρία δες τι καιρό θα κάνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Αράχωβα

Η Αράχωβα είναι ο πιο viral προορισμός για τον χειμώνα και όχι άδικα. Το τοπίο του θυμίζει πίνακα ζωγραφικής και οι παραδοσιακές ταβέρνες έχουν το πιο μεθυστικό άρωμα που σου φέρνει στη μνήμη κάτι από παλιά παράδοση.

Κρύος καιρός, ζεστή σοκολάτα και χουχούλιασμα σε ένα ωραίο cafe ή σε ένα γραφικό σαλέ, είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσεις. Απέχει μόνο 2 ώρες και 15 λεπτά από την Αθήνα και σου υπόσχεται ένα υπέροχο τριήμερο.

Παράλληλα, είναι γεγονός ότι λόγω της εγγύτητάς της με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, η Αράχωβα μπήκε από νωρίς στο τρένο του τουρισμού. Προσέλκυσε και τους σκιέρ και τους αρχαιολάτρες.

Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας, απέχουν μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και είναι ιδανικός προορισμός για να χαλαρώσεις και να κάνεις αποκέντρωση.

Πρόκειται για ένα ειδυλλιακό χωριό του Νομού Κορινθίας που χωρίζεται σε τρεις επιμέρους οικισμούς και ανήκει στον δήμο Ξυλοκάστρου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδα χωριών καθώς αποτελούνται από τα Άνω Τρίκαλα, τη Μέση Συνοικία Τρικάλων και την Κάτω Συνοικία Τρικάλων.

Όποια και από τις τρεις συνοικίες και να διαλέξεις θα απολαύσεις ένα υπέροχο τοπίο στη φύση, πέτρινα κτήρια, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και πεντανόστιμα γλυκά.

Στεμνίτσα

Η Στεμνίτσα απέχει 2 ώρες και 44 λεπτά από την Αθήνα και είναι ένας προορισμός όνειρο για ένα τριήμερο στη φύση.

Υπέροχα πετρόκτιστα, πεντανόστιμο φαγητό και ευγενικοί άνθρωποι. Ότι χρειάζεσαι για ένα χαλαρωτικό τριήμερο.

Ένας περίπατος στη Στεμνίτσα θα διώξει μακριά τα άγχη σου και θα σε συνδέσει με τη φύση.

Μην παραλείψεις να ανέβεις ως το κάστρο της Στεμνίτσας, από όπου μπορείς να απολαύσεις μία από τις πιο εντυπωσιακές θέες που έχεις δει ποτέ σου.

Καλάβρυτα

Τα Καλάβρυτα είναι ένας αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων και όσων αγαπούν τα χειμερινά σπορ στο χιόνι, καθώς το χιονοδρομικό κέντρο του, διαθέτει έντεκα πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που βρίσκονται σε υψόμετρο μεταξύ 2.330 μέτρων και 1.700 μέτρων.

Παράλληλα, στα Καλάβρυτα θα βρεις τον Οδοντωτό, το μικρό, ιστορικό τραινάκι που φημίζεται δικαίως για «μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας». Ξεκινά τρεις φορές τη μέρα από τα Καλάβρυτα (και δύο τα Σαββατοκύριακα) για να διασχίσει το φαντασμαγορικό φαράγγι του Βουραϊκού (που οι περισσότεροι πια το ξέρουν με το όνομα του τραίνου, «φαράγγι του Οδοντωτού», και όχι του ποταμού) και να καταλήξει μετά από περίπου μία ώρα στο Διακοφτό. Το εισιτήριο κοστίζει 19€ μετ’ επιστροφής.

Χαλκίδα

Η Χαλκίδα βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, καθώς βρίσκεται μόλις 1 ώρα μακριά.

Μία βόλτα στην παραλία της Χαλκίδας και το κάστρο θα σε ηρεμήσει και θα σε γαληνέψει. Παράλληλα, η Χαλκίδα φημίζεται για το υπέροχο θαλασσινό καρναβάλι το οποίο μπορείς να απολαύσεις ακόμα και από μία καφετέρια που βρίσκεται κοντά στην παραλία.

Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και Λουκουμάδες Φάτους Όλους.

Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι είναι παραθαλάσσια κωμόπολη της τέως επαρχίας Παρνασσίδας του Νομού Φωκίδας και υπάγεται στον διευρυμένο Δήμο Δελφών. Βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου και, συγκεκριμένα, στη δυτική πλευρά του κόλπου της Ιτέας.

Πρόκειται για μία πολύ όμορφη κωμόπολη με ειδυλλιακό τοπίο, ιδανικό για αποκέντρωση.

Ωστόσο, μία επίσκεψη στο Γαλαξίδι, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, αξίζει παραπάνω λόγω της ιδιαίτερης παράδοσης τους με τα αλευρομουτζουρώματα.

Τι είναι τα αλευρομουτζουρώματα;

Με παράδοση που ξεκινά από το 19ο αιώνα, τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι είναι από τα πιο διάσημα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας.

Η πόλη αποχτά άλλο χρώμα την Καθαρά Δευτέρα και όχι τυχαία, αφού εκείνη τη μέρα “βάφεται” με πολλά χρώματα -με όσα επιλέξουν να χρωματίσουν το αλεύρι που πετούν σε τεράστιες ποσότητες όσοι συμμετέχουν στον τοπικό έθιμο, τα αλευρομουτζουρώματα. Με ρίζες από το Βυζάντιο ή τη Σικελία, το έθιμο καλά κρατεί τους τελευταίους 2 αιώνες, μετατρέποντας για μία μέρα το Γαλαξίδι στην πιο πολύχρωμη “εμπόλεμη” ζώνη.

Μόλις ολοκληρωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις λοιπόν, κάτοικοι και επισκέπτες βάφουν τα πρόσωπα τους σε ζωηρά χρώματα, φορούν γυαλιά και μάσκες για να προστατέψουν τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, ανοίγουν τις σακούλες με το αλεύρι και ξεκινάει ένα ανελέητο αλεύρωμα στο λιμάνι και τα γύρω στενά! Το θέαμα από απόσταση είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αφού μέσα σε λίγα λεπτά το αλεύρι μοιάζει σαν να δημιουργεί μια πολύχρωμη ομίχλη που τους καλύπτει όλους. Τώρα αν είσαι αρκετά τολμηρός, μπορείς να πάρεις και μέρος. Αν θέλεις μόνο να δεις πάντως, φρόντισε να μην βρεθείς κοντά στο σημείο της “μάχης” γιατί δε σου δείξουν έλεος!

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share