Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ταξίδι στη Δυτική Ελλάδα: Η μαγευτική λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά και το καταπράσινο τοπίο

Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα και έχει ιαματικά νερά

14 Αυγούστου 2021 18:17
Ταξίδι στη Δυτική Ελλάδα: Η μαγευτική λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά και το καταπράσινο τοπίο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η λίμνη Καϊάφα βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία στην Ηλεία και το τοπίο γύρω, καθώς και τα γαλαζοπράσινα νερά, είναι μαγευτικά.

Η λίμνη βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, έχει ιαματικά νερά, ενώ στα νερά γίνονται και αθλητικές δραστηριότητες όπως θαλάσσιο σκι. Διοικητικά ανήκει στη Ζαχάρω, από την οποία απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα.

Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στην λίμνη υπάρχει και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη Καϊάφα.

Η μαγευτική λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά και το καταπράσινο τοπίο

Αποτελεί υδροβιότοπο, τον δεύτερο σπουδαίο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς, περί τα 50 χλμ βορειότερα. Από τη θάλασσα την χωρίζει τμήμα πευκόφυτου δάσους,το οποίο επίσης φέρει το όνομα “Στροφυλιά” καθώς και ιδιαίτεροι σχηματισμοί αμμοθινών.

Δείτε το βίντεο

Αν πάλι προτιμάτε τη θάλασσα, το Athensmagazine.gr σας προτείνει την Ακτή Ασημάκη. Μια παραλία στα νότια της Αττικής μέσα στο πράσινο με τα καταγάλανα, καθαρά νερά!

Μελισσάνη: Βόλτα σε μια από τις πιο εντυπωσιακές λίμνες του κόσμου που βρίσκεται στην Κεφαλονιά

Φιγουράρει στην λίστα με τις πιο εντυπωσιακές λίμνες του κόσμου. Βρίσκεται στον Καραβόμυλο σε απόσταση μόλις 2 χλμ. από τη πόλη της Σάμης στην Κεφαλονιά. H Μελισσάνη στην Κεφαλονιά είναι το μοναδικό βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο μήκους 160 μ. και πλάτους 40 μ., ενώ το βάθος των κρυστάλλινων νερών του φθάνει τα 39 μ. Οι σταλακτίτες έχουν ηλικία από 16.000 έως 20.000 χρόνια.

Στο κέντρο της λίμνης όπου αρχίζει το σκεπασμένο τμήμα της, υπάρχει νησάκι μήκους 30 μ., στην επιφάνεια του οποίου υπάρχουν δύο βουναλάκια ύψους 8 και 9 μ. Ένας στενός υδάτινος δρόμος ανάμεσα στο νησάκι και στα βραχώδη τοιχώματα που έχει η λίμνη οδηγεί προς το υπόλοιπο λιμνοσπήλαιο. Παράλληλα δείτε και τα 25 Ελληνικά νησιά που αγαπούν οι Ιταλοί και οι Άγγλοι.

Στο χώρο της Μελισσάνης έχουν γίνει ανασκαφές όπου έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα κυρίως του 3ου και 4ου πχ αιώνα, που πιστοποιούσαν τη λατρεία του θεού Πάνα και την παρουσία γυναικείων μορφών, των γνωστών Νυμφών. Ο επισκέπτης επιβιβάζεται σε βάρκες που κάνουν τον γύρο της λίμνης και μπορεί να θαυμάσει τους υπέροχους χρωματισμούς των νερών που αλλάζουν καθώς ο ήλιος τρυπώνει από την οροφή, δημιουργώντας μια επιβλητική ατμόσφαιρα.

Λίγα λόγια για τη λίμνη της Μελισσάνης

Κατά τη μυθολογία, η λίμνη της Μελισσάνης ήταν το μέρος που λατρευόταν ο θεός Πάνας και οι νύμφες. Μια εξ αυτών, ερωτεύθηκε τον τραγοπόδαρο θεό αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της και για το λόγο αυτό η νύμφη αυτοκτόνησε στα νερά της λίμνης. Η νύμφη αυτή ονομαζόταν Μελισσάνθη, και από εκεί προέκυψε το όνομα της λίμνης «Μελισσάνη». Επίσης το σπήλαιο ονομάζεται και «Σπήλαιο των Νυμφών».

Η λίμνη ανακαλύφθηκε το 1951, και έπειτα από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της, ήρθαν στο φως ευρήματα του 3ου και 4ου αιώνα π.Χ. τα οποία πιστοποιούσαν την λατρεία του θεού Πάνα, αλλά και την παρουσία των νυμφών. Τα ευρήματα αυτά σήμερα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου.

Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη και έχει διάσταση 40Χ50 μέτρα και δημιουργήθηκε έπειτα από πτώση ενός κομματιού της οροφής ως αποτέλεσμα σεισμικής δόνησης. Η λίμνη βρίσκεται 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και έχει μήκος 160 μέτρα. Το βάθος του νερού κυμαίνεται από 10 μέτρα (κοντά στο κέντρο της λίμνης, λόγω των πτώσεων των βράχων που είχαν γίνει στο παρελθόν) και φτάνει μέχρι και τα 40 μέτρα περίπου στο σημείο που εισέρχεται το νερό.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του σπηλαίου αποτελείται από σταλακτίτες των οποίων η ηλικία φτάνει τα 20.000 χρόνια. Η επίσκεψη στη λίμνη πραγματοποιείται με βάρκες. Οι βαρκάρηδες ξεναγούν τους επισκέπτες σε όλα τα σημεία της λίμνης ενώ το θέαμα κορυφώνεται τις μεσημεριανές ώρες όπου ο ήλιος τρυπώνει μέσα στο σπήλαιο και δίνει στα νερά της λίμνης μοναδικά γαλαζοπράσινα χρώματα, η καθαρότητα των νερών είναι τόσο μεγάλη που, εκείνες τις ώρες, ο επισκέπτης μπορεί να δει μέχρι το βυθό.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share