Συνταγή για Mac and cheese από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Γρήγορη και πεντανόστιμη!
Το mac and cheese είναι ένα από τα πιο αγαπημένα comfort food σε όλο τον κόσμο, ένας συνδυασμός απόλυτης κρεμώδους απόλαυσης και λιωμένου τυριού που λιώνει στο στόμα. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος, γνωστός για τις μοναδικές του γεύσεις και την αγάπη του για τις αυθεντικές συνταγές, έδωσε σήμερα (18/3) στο Buongiorno, τη δική του εκδοχή σε αυτό το κλασικό αμερικάνικο πιάτο. Με πλούσια τυριά, βελούδινη μπεσαμέλ και την τέλεια ισορροπία γεύσεων, αυτή η συνταγή υπόσχεται να… απογειώσει το mac and cheese σε άλλο επίπεδο.
Υλικά
- 500γρ ζυμαρικά κοραλάκι
- 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
- 50γρ βούτυρο
- 50 γρ αλεύρι γοχ
- 500ml γάλα
- 250γε τσένταρ
- 2 κσ αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κγ αλάτι
Η εκτέλεση της συνταγής
- Σε μία κατσαρόλα βράζετε τα μακαρόνια και τα σουρώνετε.
- Προετοιμάζετε το βούτυρο με το σκόρδο και σε χαμηλή φωτιά προσθέτετε αλεύρι και λίγο βούτυρο.
- Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα, ανακατεύετε και προσθέτετε το γάλα, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Μόλις ομογενοποιηθεί και συνεχίζει να βράζει προσθέτετε τα τυριά, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε ελάχιστα.
- Τέλος, ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα στην κατσαρόλα με την σάλτσα τυριού, ανακατεύετε και απολαμβάνετε.
Συνταγή για απίθανη τυρόπιτα σουφλέ
Η συνταγή για τυρόπιτα που ακολουθεί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσες έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα.
Και με αυτό βέβαια δεν εννοούμε ότι είναι η πιο νόστιμη που έχετε φάει ποτέ, αλλά ότι στη γεύση δεν θυμίζει τυρόπιτα, αλλά σουφλέ τυριών.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 300 γρ. φέτα
- 200 γρ. κασέρι
- 200 γρ. πικάντικη γραβιέρα
- 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
- 1 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
- 6 κρόκοι αβγών
- 1 φλ. σουσάμι
- 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένος αν θέλουμε
- ½ -¾ φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 έτοιμα φύλλα κουρού ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας
Για το φύλλο
- 4 φλ. αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 ml βούτυρο λιωμένο
- 3 κ.σ. ούζο
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ.
- νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι.
- Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τη μια μεγαλύτερη από την άλλη και τις αφήνουμε σκεπασμένες με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα τουλάχιστον.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη το κασέρι και τη γραβιέρα.
- Σε μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τη γραβιέρα και το κασέρι, το γιαούρτι, τους κρόκους χτυπημένους, το γάλα, τον άνηθο αν χρησιμοποιήσουμε, λίγο αλάτι (προσεκτικά γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και μπόλικο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κουρού, το ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη επάνω σε αλευρωμένη με κορνφλάουρ επιφάνεια.
- Αν χρησιμοποιούμε δικό μας φύλλο ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 34 – 36 εκ., στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο αφήνοντας να κρέμεται έξω από το ταψί και απλώνουμε τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα κορδόνι.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι.
- Χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.