ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα μπιφτέκια όπως δε τα έχεις ξανά δοκιμάσει: Το πιο νόστιμο burger τορτίγιας με κιμά και λαχανικά

Θα σας τρέχουν τα σάλια

Η υγιεινή διατροφή έχεις καταλάβει ότι είναι συνώνυμο της υγείας. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που θέλεις να απολαύσεις ένα «βρώμικο» γεύμα, όπως ένα ζουμερό burger με πεντανόστιμο μπιφτέκι, απολαυστικό τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια, προκλητικό μπέικον και λαχταριστή σος. Το δικαιούσαι! 

Διαβάστε επίσης: Φουλάρει από νεολαία: Το παρεΐστικο μεζεδοπωλείο που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να δοκιμάσουν τα κεφτεδάκια του!

Υλικά 

  • 750 γρ. κιμάς λάπα (ή λάπα με σπάλα)
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 7-8 φύλλα μαρούλι, λεπτοκομμένα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 7-8 πίκλες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • τσένταρ σε φέτες
  • 4 τορτίγιες μεγάλες
  • 4 τορτίγιες μικρές
  • 4 φέτες μπέικον (προαιρετικά)
  • σος αρεσκείας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ρίχνουμε σε ένα τηγάνι 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι σφένδαμου και το μπαλσάμικο και ανακατεύουμε περιστασιακά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Συνεχίζουμε με το μπιφτέκι

  • Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη τον κιμά και σχηματίζουμε δυο μπαλάκια.
  • Προσθέτουμε στον κιμά αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χωρίς να ζυμώσουμε.
  • Τοποθετούμε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, γύρω στα 4-5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το λάδι και στη συνέχεια τις δύο μπάλες από κιμά.
  • Μόλις έρθουν σε επαφή με το καυτό τηγάνι, με μια μεταλλική σπάτουλα πιέζουμε προς τα κάτω. Μπορούμε να το πατήσουμε όσο θέλουμε.
  • Γενικά η μέθοδος του smashed burger βολεύει εδώ όσο πιο πατημένο είναι το μπιφτέκι, τόσο καλύτερα κλείνει η τορτίγια.
  • Ψήνουμε, χωρίς να κουνάμε καθόλου το μπιφτέκι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα στο μέρος που ακουμπάει στο τηγάνι.
  • Τότε, γυρίζουμε προσεκτικά το μπιφτέκι από την άλλη πλευρά.
  • Η δεύτερη πλευρά θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο στο τηγάνι, γύρω στο 1 λεπτό.
  • Αν θέλουμε μπέικον, το ψήνουμε λίγο στο ίδιο τηγάνι γυρνώντας το ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Εντωμεταξύ, στο κέντρο της πρώτης μεγάλης τορτίγιας απλώνουμε μία ποσότητα από τη σος, προσθέτουμε λίγο μαρούλι, βάζουμε δύο φέτες τυρί, το μπέικον, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και λίγες πίκλες.
  • Ακριβώς πάνω από το μπιφτέκι (και τα υπόλοιπα υλικά) τοποθετούμε τη μικρή τορτίγια.
  • Τυλίγουμε τη μεγάλη περιμετρικά γύρω από το μπιφτέκι και τοποθετούμε ανάποδα σε ζεστό (όχι καυτό) και στεγνό τηγάνι για 1 λεπτό.
  • Γυρίζουμε ανάποδα για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα.
  • Κάνουμε την ίδια διαδικασία και απολαμβάνουμε!