ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζανοσαλάτα του Αγίου Όρους: Η συνταγή της Καθαράς Δευτέρας που θα σας κάνει να γλύφετε τα δάχτυλά σας

Ένα ποίημα!

Η μελιτζανοσαλάτα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αλοιφές, ιδίως για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έτσι βρήκαμε την καλύτερη συνταγή. Με την ευκαιρία, δείτε γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα.

Η μελιτζανοσαλάτα συνοδεύει τα κυρίως πιάτα, δίνοντάς τους μια έξτρα ονειρεμένη γεύση και, αν και για τους περισσότερους είναι ένα πιάτο που ενώνει τις παρέες σε μια ταβέρνα, η μελιτζανοσαλάτα είναι ένα πιάτο που πολλοί φτιάχνουν στο σπίτι για τα κυριακάτικα τραπέζια.

Για να έχει κανείς το απόλυτο γευστικό αποτέλεσμα, πρέπει να γνωρίζει και τα μυστικά του πιάτου και εδώ, έχουμε την καλύτερη αρωματική αγειορείτικη μελιτζανοσαλάτα που θα σε συνεπάρει.

Τη συνταγή βρήκαμε από τον chefΓιώργο Τσούλη

Συνταγή για αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ¼ του μάτσου μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 30 ml χυμό λεμονιού
  • 30 ml μηλόξυδο
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές Φλωρίνης με ένα μυτερό μαχαίρι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί φούρνου. Τις πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ξύλο κοπής, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα κουτάλι. Μεταφέρουμε τη σάρκα σε ένα ψιλό σουρωτήρι, το αλατίζουμε και το πιέζουμε λίγο να βγάλει τα υγρά του. Τοποθετούμε τις πιπεριές Φλωρίνης στο ξύλο κοπής, τις ανοίγουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σποράκια και τις ψιλοκόβουμε. Αδειάζουμε και τη σάρκα από τις μελιτζάνες επάνω στο ξύλο, το ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε με τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα μελιτζάνας-πιπεριάς σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και το μηλόξυδο. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε την Αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα σε ένα πιάτο, πασπαλίζουμε με καρύδια και σερβίρουμε με φρεσκοψημένες τορτίγιες.

Tip: Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, μπορούμε να κάψουμε τις μελιτζάνες στο μάτι για να βγάλουν καπνιστό άρωμα. Προσοχή, πρέπει να σουρώσουμε τη σάρκα τους για να μην είναι πικρή.

Περισσεύουν αυγά στο ψυγείο; Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για να τα αξιοποιήσετε στην πιο λαχταριστή ομελέτα φούρνου που φάγατε ποτέ

Θέλετε να αξιοποιήσετε διάφορα υλικά από το ψυγείο σας; Προτιμάτε να μαγειρεύετε στο φούρνο για πιο υγιεινά γεύματα; Αυτή η συνταγή για ομελέτα φούρνου καλύπτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι δια χειρός Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή της για τυρόπιτα.

Υλικά

  • 6 φέτες ψωμί τοστ
  • 6 αυγά μεγάλα
  • 2 φλ. γάλα (ή 1½ φλ. γάλα και 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος)
  • 2 λουκάνικα ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (τρυφερά με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα)
  • 1 φλ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 1 φλ. ανάμεικτα τριμμένα κίτρινα τυριά
  • 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγος μαϊντανό
  • Λίγο βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

  • Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος. Ενδεικτικά 24×24 είναι ιδανικό.
  • Σε τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το λουκάνικο σε φέτες και ψήνουμε για 3-4 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ψωμί του τοστ σε κομμάτια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να γυαλίσουν.
  • Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν τελείως.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα να ενωθούν.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Προσθέτουμε το γάλα, τα τυριά, το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  • Τέλος προσθέτουμε το ψωμί του τοστ και τα λουκάνικα που έχουν κρυώσει.
  • Αδειάζουμε τη strata στο βουτυρωμένο σκεύος.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 4-5 ώρες ή μία νύχτα.
  • Το ψωμί του τοστ θα φουσκώσει μέσα στα υλικά και θα απορροφήσει όλα τα υγρά και την νοστιμιά των υλικών.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C.
  • Βάζουμε τα ντοματίνια στη στράτα.
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα φούρνου για περίπου 1 ώρα μέχρι ελαφρά να ροδίσει η επιφάνεια, να φουσκώσει και να σταθεροποιηθεί στο κέντρο της.
  • Η στράτα αφού βγει από τον φούρνο πρέπει να σταθεί για 5-10 λεπτά.
  • Η αφράτη ομελέτα φούρνου, όσο στέκεται ξεφουσκώνει ελαφρά στην λογική του σουφλέ.
  • Η στράτα σερβίρεται όσο είναι ζεστή κι αφράτη με κουτάλα.
  • Δεν κόβεται σε κομμάτια πάρα μόνο όταν κρυώσει τελείως και σφίξει.