ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΧΕΣΕΙΣ

Κορίτσια δώστε βάση: Αν το αγόρι σας έχει ηγετικές τάσεις, τότε κάντε την με ελαφρά πηδηματάκια

Κορίτσια δώστε βάση: Αν το αγόρι σας έχει ηγετικές τάσεις, τότε κάντε την με ελαφρά πηδηματάκια
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Σε μια υγιή σχέση δεν υπάρχουν πρόσωπα τα οποία λειτουργούν ως αρχηγοί. Ο καθένας χρειάζεται να αισθάνεται ότι είναι και λειτουργεί σαν ένα με τον σύντροφό του, διατηρώντας την ανεξαρτησία και την προσωπικότητά του.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις, και κυρίως οι ερωτικές, έχουν τόσες δυσκολίες, που ένας λάθος χειρισμός είναι ικανός να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μία έντονη έλξη για την εξουσία και την αρχηγεία, κάτι τέτοιο, όμως, δεν ευσταθεί σε μία σχέση ή ένα γάμο, αφού εκεί γίνεσαι «ένα» με τον άλλον.

Με αφορμή την παρουσία αρκετών ζευγαριών στο γραφείο, τα οποία διαπραγματεύονται τα προβλήματα στη σχέση τους, θα αναφερθούμε στο ζήτημα της εξουσίας στις σχέσεις. Και αυτό που εντοπίζουμε, εν συντομία, έχει να κάνει κυρίως με τη διαχείριση αυτού του θέματος.

Δηλαδή, ποιος έχει τον πρώτο λόγο, ποιος είναι το αφεντικό και ποιος εξουσιάζει ποιον. Όπως καταλαβαίνετε, όταν τα πράγματα φτάσουν εκεί… στην πραγματικότητα καταργείται η σχέση. Η σχέση προϋποθέτει ένα «μαζί», όπου εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και δεν επιδιώκουμε να κυριαρχήσουμε ο ένας στον άλλον… προκειμένου να είμαστε μαζί.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως φτάνει κανείς να παραιτηθεί από αυτό το αίτημα του να είναι αρχηγός. Πώς μπορεί να εμπιστευτεί τον άλλον;

«Η ισχύς εν τη ενώσει»

Αν τα ζευγάρια το πιστέψουν αυτό, αν πραγματικά, το πιστέψουν αυτό και μπορέσουν να εμπιστευτούν στην ουσία τον σύντροφο τους τότε η δύναμη και η δυνατότητα του ποιοι είναι και του τι μπορούν να κάνουν αυτοί οι δυο άνθρωποι, πολλαπλασιάζεται.

Και αυτό αφορά και το υλικό κομμάτι, για παράδειγμα: δυο μισθοί εν τη ενώσει, δυο παιδαγωγικές φωνές εν τη ενώσει, τέσσερα χέρια εν τη ενώσει για να τακτοποιήσουν το σπίτι και πάει λέγοντας, αλλά κυρίως αφορά το συναισθηματικό κομμάτι γιατί έχετε το ποιόν του καθενός να συμπληρώσει τον άλλον, αντί να ανταγωνιστεί τον άλλον.

Και τελικά, οι αντιλήψεις, τα συναισθήματα και το τι νιώθει ο καθένας και τι πιστεύει, έρχονται να αθροιστούν και να μεγαλώσουμε αυτό που αποκαλούμε η δυναμική της σχέσης.

Αρκεί να το εμπιστευτούμε γιατί αυτό που συνήθως βλέπουμε και καταλήγουμε σε διαζύγια ή κατά συνθήκη συγκατοίκησης είναι ότι εντέλει αντί να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον, απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλον, κλεινόμαστε απέναντι στον άλλον, δεν εμπιστευόμαστε τον άλλον και καταλήγουμε δυο μονάδες, που απλώς συνυπάρχουν και σπρώχνουν τον χρόνο είτε γκρινιάζοντας είτε απλώς περνώντας βαρετά.

Έχει μία αξία το να υπάρχει η έννοια της εξουσίας, αλλά επειδή είναι εξαιρετικά λεπτή, θεωρούμε πως σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ενισχύσουμε το αντιεξουσιαστικό προφίλ ο καθένας μέσα μας.

Να αντιταχθούμε σε αυτή τη γλύκα, γιατί η αλήθεια είναι πως έχει τη γλύκα του, το να μπορείς να επιβάλλεσαι, να περνάει το δικό σου, να θεωρείς ότι εσύ είσαι ο σωστός (ωραίο ακούγεται) αλλά επειδή μάλλον είναι μία αυταπάτη, καλό θα ήταν όποιος το αντιλαμβάνεται και τέλος πάντων όποιος συμφωνεί, γιατί ούτε αυτό είναι απαραίτητο, διαφορετικά θα ήταν μία μορφή δικής μου εξουσίας πάνω στους συνομιλητές μας. Όποιοι βρίσκουν ένα νόημα σε αυτό, αξίζει να το δοκιμάσουν, σύμφωνα με το daddy-cool.gr

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου