ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΠΙΤΙ

Οδηγός συντήρησης κλιματιστικού: Όλα όσα μπορείς να κάνεις χωρίς τεχνικό

Καθαρισμός κλιματιστικού

Τι πρέπει να προσέξετε

Ο ετήσιος καθαρισμός του κλιματιστικού είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίζεται η καλή ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Τα φίλτρα του κλιματιστικού συγκρατούν σκόνη, αλλεργιογόνες ουσίες και παθογόνους μικροοργανισμούς.

Καθαρίστε μόνοι σας το κλιματιστικό σας

Αν παραμείνουν ακαθάριστα, συσσωρεύονται υλικά που παγιδεύουν υγρασία, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων.

Επιπλέον, όσο πιο βρόμικα και φραγμένα είναι τα φίλτρα, τόσο περισσότερο καταπονείται ο συμπιεστής για να πετύχει την επιθυμητή ψύξη, γεγονός που αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Καθαρισμός κλιματιστικού - Βήμα- βήμα

Αντίθετα, η τακτική συντήρηση εξασφαλίζει καλύτερη ενεργειακή απόδοση, μειώνει το κόστος λειτουργίας και συμβάλλει στην οικονομία μακροπρόθεσμα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μικρή επένδυση που αποδίδει γρήγορα.

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδικασία συντήρησης μόνος σου, είναι απαραίτητο να απενεργοποιήσεις τη συσκευή και να την αποσυνδέσεις από το ρεύμα. Έπειτα, συμβουλεύσου το εγχειρίδιο του κατασκευαστή, το οποίο περιέχει οδηγίες για τον σωστό τρόπο συντήρησης, τον ασφαλή χειρισμό της συσκευής και πληροφορίες σχετικά με την ισχύ της εγγύησης.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις πριν από οποιαδήποτε επέμβαση στο κλιματιστικό μόνος σου, είναι να το κλείσεις και να το βγάλεις από την πρίζα. Στη συνέχεια πρέπει ελέγξεις τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Συγκεκριμένα, από τον κατασκευαστή παρέχονται πληροφορίες για το service του κλιματιστικού, οδηγίες για το άνοιγμα της συσκευής, καθώς και σχετικές πληροφορίες που αφορούν την ισχύ του προγράμματος εγγύησης.

Εργαλεία που θα χρειαστείς για να κάνεις τη συντήρηση μόνος σου:

  • σκάλα.
  • καθαριστικά κλιματιστικού εσωτερικής και εξωτερικής μονάδας.
  • κατσαβίδι σταυρό.
  • πινέλο με μακριά τρίχα.
  • σφουγγαράκια.
  • πανάκια.
  • λεκάνη.
  • κοινό απορρυπαντικό.
Καθαρισμός κλιματιστικού

Πώς θα καθαρίσεις τα φίλτρα και τις περσίδες

Στους περισσότερους τύπους κλιματιστικών, υπάρχουν φίλτρα σκόνης που είναι σχεδιασμένα για να βγαίνουν και να καθαρίζονται. Το πλαστικό κάλυμμα της εσωτερικής μονάδας ανοίγει συνήθως πολύ εύκολα με κλιπ, ενώ τα φίλτρα αφαιρούνται χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Οι κατασκευαστές συνιστούν, όταν γίνεται εντατική χρήση, να καθαρίζονται τα φίλτρα περίπου κάθε μήνα και οπωσδήποτε μία φορά ετησίως πριν την καλοκαιρινή περίοδο.

Βγάλε τα φίλτρα και τίναξε ή βούρτσισέ τα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις την ηλεκτρική σκούπα και το ειδικό ακροφύσιο με το βουρτσάκι.

Αν τα φίλτρα είναι πολύ βρόμικα, τότε μπορείς να τα πλύνεις με χλιαρό νερό και κάποιο πολύ ελαφρύ απορρυπαντικό, αρκεί να μην αφήσεις υπολείμματα και να ξεπλύνεις πολύ καλά. Πριν την επανατοποθέτηση θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνά.

Αν το κλιματιστικό διαθέτει φίλτρα απορρόφησης των σωματιδίων, όπως φίλτρα ιονισμού, θα πρέπει επίσης να καθαριστούν. Τα συγκεκριμένα μάλιστα πρέπει να αντικαθίστανται μία φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης.

Σε ό,τι αφορά τις περσίδες, υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Αν βγαίνουν εύκολα, τότε μπορείς να ακολουθήσεις την ίδια διαδικασία με τα φίλτρα. Αν αφαιρούνται δύσκολα, τότε θα πρέπει να τις καθαρίσεις επί τόπου με υγρά πανάκια.

Ανακάτεψε ένα ελαφρύ απορρυπαντικό με θερμό νερό, βρέξε με αυτό ένα καθαρό πανί και σκούπισε τις γρίλιες. Στέγνωσε με ένα άλλο, νωπό πανί, που απλώς έχεις βουτήξει σε νερό.

Για να καθαρίσεις τις περσίδες πολύ χρήσιμο είναι το πινέλο, με το οποίο μπορείς να φτάσεις στα δύσκολα σημεία και να καθαρίσεις πολύ αποτελεσματικά σκόνες και σωματίδια.

Πώς θα καθαρίσεις τις σπείρες της εσωτερικής μονάδας

Πίσω από τα φίλτρα βρίσκονται οι σπείρες της εσωτερικής μονάδας (βαπορέτα – εξατμιστής) οι οποίες πιάνουν πολύ βρομιά και μύκητες, καθώς όλος ο αέρας διέρχεται από αυτές.

Για τον καθαρισμό τους διατίθενται ειδικά καθαριστικά air condition σε σπρέι που είναι και μυκητοκτόνα. Αφού απομακρύνεις τυχόν σωματίδια από τις σπείρες με μια ηλεκτρική σκούπα, τις ψεκάζεις με το υγρό και το αφήνεις να δράσει. Στη συνέχεια, λειτουργείς τη μονάδα για μισή έως μία ώρα.

Αν το κλιματιστικό σου βγάζει οσμές, τότε μπορεί να χρειαστείς ένα αποσμητικό ή/και απολυμαντικό.