Notice: Η συνάρτηση _load_textdomain_just_in_time κλήθηκε εσφαλμένα. Η φόρτωση της μετάφρασης για τον τομέα acf ενεργοποιήθηκε πολύ νωρίς. Αυτό είναι συνήθως ένδειξη για κάποιο κώδικα στο πρόσθετο ή το θέμα που εκτελείται πολύ νωρίς. Οι μεταφράσεις θα πρέπει να φορτώνονται στην ενέργεια init ή αργότερα. Παρακαλώ δείτε τη σελίδα Debugging in WordPress για περισσότερες πληροφορίες. (Το μήνυμα αυτό προστέθηκε στην έκδ. 6.7.0.) in /home/athensmagazine/public_html/wp-includes/functions.php on line 6170 Μαγειρεύοντας οικονομικά το 2026: Τα «έξυπνα» βήματα για να νικήσετε τις τιμές του σούπερ μάρκετ | Athens Magazine
Deprecated: mb_convert_encoding(): Handling HTML entities via mbstring is deprecated; use htmlspecialchars, htmlentities, or mb_encode_numericentity/mb_decode_numericentity instead in /home/athensmagazine/public_html/wp-content/themes/athmag/inc/front-end/article-widgets.php on line 158
ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΠΙΤΙ

Μαγειρεύοντας οικονομικά το 2026: Τα «έξυπνα» βήματα για να νικήσετε τις τιμές του σούπερ μάρκετ

Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομικό με τους σωστούς τρόπους
Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί πιο οικονομικό με τους σωστούς τρόπους
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google
Deprecated: mb_convert_encoding(): Handling HTML entities via mbstring is deprecated; use htmlspecialchars, htmlentities, or mb_encode_numericentity/mb_decode_numericentity instead in /home/athensmagazine/public_html/wp-content/themes/athmag/inc/front-end/article-widgets.php on line 158

Με την ακρίβεια να σαρώνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ και το ενεργειακό κόστος να εκτοξεύει τους λογαριασμούς, το παραδοσιακό σπιτικό φαγητό τείνει να γίνει πολυτέλεια.

Πολλές φορές, το «έξω» φαίνεται πιο οικονομικό, ειδικά για όσους ζουν μόνοι. Ωστόσο, η ποιότητα της διατροφής μας δεν χρειάζεται να θυσιαστεί στον βωμό της οικονομίας. Υπάρχουν τρόποι και «μυστικά» σημεία στην Αθήνα όπου η άριστη πρώτη ύλη παραμένει προσιτή.

1.Η στρατηγική της ποσότητας και ο παράγοντας ενέργεια

Η πρώτη βασική συμβουλή για οικονομία είναι το μαγείρεμα σε μεγάλες δόσεις. Αντί να ανάβουμε τον φούρνο ή το μάτι για μία μόνο μερίδα, συμφέρει να ετοιμάζουμε φαγητό για δύο ή τρεις ημέρες.

Η ενέργεια που καταναλώνεται είναι σχεδόν η ίδια, ενώ ο χρόνος μας εξοικονομείται σημαντικά. Το μαγειρεμένο φαγητό αντέχει αρκετές ημέρες στο ψυγείο και μήνες στην κατάψυξη, αποτελώντας μια έτοιμη και φτηνή λύση για τις δύσκολες ώρες.

2.Λαϊκές αγορές και «έξυπνες» ώρες

Η λαϊκή παραμένει ο βασιλιάς της οικονομίας, αρκεί να ξέρουμε πότε και πού να πάμε. Οι τιμές δεν είναι ίδιες παντού. Για παράδειγμα, η λαϊκή του Νέου Κόσμου είναι συνήθως πιο φτηνή από εκείνη της Καλλιδρομίου.

Το μυστικό κρύβεται στην ώρα: αν επισκεφθείτε τους πάγκους το μεσημέρι, λίγο πριν το κλείσιμο, οι παραγωγοί ρίχνουν κατακόρυφα τις τιμές για να ξεπουλήσουν. Ειδικά για λαχανικά, η «κινέζικη» λαϊκή προσφέρει απίστευτες ευκαιρίες, ενώ τα ινδικά παντοπωλεία διαθέτουν φτηνά προϊόντα εποχής.

3.Όσπρια και ψάρια: Η δύναμη του «χύμα» και της εποχικότητας

Τα όσπρια είναι η πιο οικονομική υπερτροφή, αρκεί να τα αγοράζουμε χύμα και όχι συσκευασμένα. Μπορείτε να βρείτε εξαιρετική ποιότητα σε χύμα φασόλια, φακές και ρεβίθια. Αν βρείτε μια «βραστερή» παρτίδα, στοκάρετε άφοβα, διατηρώντας τα στο ψυγείο σε γυάλινα βάζα.

Όσον αφορά το ψάρι, η λύση δεν είναι το ακριβό λαβράκι, αλλά ο γαύρος και η σαρδέλα. Είναι φτηνά, θρεπτικά και ασφαλή, εφόσον είναι ημέρας. Αποφύγετε την αγορά ψαριού τη Δευτέρα, καθώς σπάνια είναι φρέσκο λόγω των δρομολογίων των αλιευτικών.

4.Εξειδικευμένα παντοπωλεία και διεθνείς γεύσεις

Η Αθήνα κρύβει «θησαυρούς» στα ασιατικά, ρωσικά και βαλκανικά μπακάλικα. Στα ασιατικά καταστήματα (όπως σε Αμπελόκηπους και Μεταξουργείο), το ρύζι, τα noodles και το γάλα καρύδας κοστίζουν πολύ λιγότερο από ό,τι στα σούπερ μάρκετ. Τα ρωσικά παντοπωλεία είναι ιδανικά για κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, που είναι τέλεια για smoothies και γλυκά, σε κλάσμα της τιμής των φρέσκων.

Μπαχαρικά και τυροκομικά: Ποιότητα χωρίς μεσαζόντες

Για τα μπαχαρικά, η λύση είναι η αγορά μικρών ποσοτήτων από εξειδικευμένα μαγαζιά ώστε να μην ξεθυμαίνουν. Ακόμα καλύτερα, φυτέψτε τα δικά σας αρωματικά σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Στα τυριά, προτιμήστε σημεία που φέρνουν προϊόντα απευθείας από παραγωγούς ,αγοράζοντας ποσότητες που μπορείτε να καταναλώσετε άμεσα για να αποφύγετε τη σπατάλη.

Με σωστή έρευνα αγοράς και αξιοποίηση των εξειδικευμένων καταστημάτων του κέντρου, το μαγείρεμα στο σπίτι παραμένει η πιο υγιεινή και, τελικά, η πιο οικονομική επιλογή.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου