Ένα διαμέρισμα 19 τ.μ. στο Παρίσι ανακαινίστηκε και έγινε ένα μικρό παλατάκι (photos)

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Boclaud Architecture κατάφερε να επιτύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο: να μεταμορφώσει έναν χώρο μόλις 19 τετραγωνικών μέτρων σε ένα λειτουργικό αλλά και πολυτελές σπίτι. Οι φωτογραφίες από το ανακαινισμένο μικροσκοπικό διαμέρισμα, σχεδιασμένο με εξαιρετική αισθητική, αποδεικνύουν απόλυτα την επιτυχία του εγχειρήματος.
«Πρόκειται για μια βάση στην πόλη για μια μικρή οικογένεια από την Αιξ-αν-Προβάνς, καθώς ο πατέρας χρειάζεται να ταξιδεύει συχνά στο Παρίσι. Είναι ένας άνθρωπος με πάθος για την αρχιτεκτονική και βαθιά γνώση γύρω από την αισθητική», εξηγεί στο Architectural Digest η αρχιτέκτονας Céline Boclaud.
«Η επιθυμία του ήταν να δημιουργηθεί ένας εξαιρετικά λειτουργικός χώρος, στον οποίο θα μπορούσε να κοιμάται και να μαγειρεύει, αλλά ταυτόχρονα να διαθέτει ένα κανονικό μπάνιο. Ένα διαμέρισμα με την ατμόσφαιρα σουίτας ξενοδοχείου, που να προσφέρει όμως χώρο για όλα τα απαραίτητα», προσθέτει.
Πώς ένα σπίτι 19 τ.μ. ανακαινίστηκε με κομψότητα
Το πρώτο αίτημα του πελάτη ήταν να μην κατακλυστεί ο χώρος με πάρα πολλά διαφορετικά υλικά. Χρησιμοποιήθηκε ξύλο για το παρκέ και τα ντουλάπια της κουζίνας, γυαλισμένο μπετόν για το μπάνιο και λευκή λάκα για μια μεγάλη ξύλινη εγκατάσταση.
Οι αποχρώσεις του off-white επιλέχθηκαν για τους τοίχους, ενώ τα δοκάρια της οροφής βάφτηκαν σε καθαρό λευκό, ένα χρώμα που προσδίδει αίσθηση ελαφρότητας και κάνει τον χώρο να δείχνει πιο ψηλός.
Οι μεταμορφώσεις στο σπίτι ξεκίνησαν από τα θεμέλια, με τη Céline Boclaud και τη Maureen Doux από το γραφείο Boclaud Architecture να σχεδιάζουν μια νέα και λειτουργική κάτοψη.
Σε αυτό το μικρό διαμέρισμα, το οποίο οργανώνεται γύρω από τα δύο ψηλά παράθυρα στον έναν τοίχο, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καθοριστεί πού θα τοποθετηθεί η κρεβατοκάμαρα και πού το σαλόνι. Παράλληλα, έπρεπε να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το φυσικό φως, αναδεικνύοντας τη φωτεινότητα και τη λειτουργικότητα του χώρου.
Οι αρχιτεκτόνισσες κλήθηκαν να αποφασίσουν σε ποιο βαθμό θα διαχώριζαν τον χώρο ή αν θα επέλεγαν έναν ενιαίο σχεδιασμό. Τελικά, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το ένα παράθυρο για τον χώρο ύπνου και το άλλο για το καθιστικό.
Η κρεβατοκάμαρα δεν είναι πλήρως ανοιχτή, αλλά περικλείεται εν μέρει από μια ευέλικτη, πολυλειτουργική κατασκευή. Αυτή η προσεκτικά σχεδιασμένη μονάδα περιλαμβάνει γραφείο, πτυσσόμενο κρεβάτι, χώρο για τηλεόραση, ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, καθώς και μια διακριτική είσοδο που οδηγεί στο μπάνιο. Η είσοδος αυτή ενσωματώνεται αρμονικά στις γεωμετρικές γραμμές του διαχωριστικού, προσθέτοντας μια αίσθηση κομψότητας και λειτουργικότητας.
Αυτό το ειδικά σχεδιασμένο κομμάτι δημιουργεί μια ομαλή σύνδεση ανάμεσα στο καθιστικό και την κρεβατοκάμαρα, ενώ παράλληλα διατηρεί τη θέα προς το παράθυρο του χώρου ύπνου. Έτσι, ενισχύεται η συνοχή του χώρου, προσφέροντας αίσθηση ενότητας και διαμπερότητας σε ολόκληρο το σπίτι.
Ο χώρος της κουζίνας αποτελείται από έναν πάγκο εργασίας ενσωματωμένο στον μπουφέ του καθιστικού, για να είναι όσο το δυνατόν πιο δυσδιάκριτος. Φτιαγμένος από βαμμένη δρυ, είναι ελαφρώς πιο σκούρος από το παρκέ δάπεδο, το οποίο έχει ανακαινιστεί.
Τα χρώματα και οι τόνοι είναι ζεστοί και απαλοί, με το ελαφρώς κρεμώδες λευκό των τοίχων να συνδυάζεται με το γυαλισμένο μπετόν στο μπάνιο.
«Η παλέτα των απαλών αποχρώσεων κάνει το διαμέρισμα να φαίνεται πιο ανάλαφρο, και αποφεύγουμε την αίσθηση της αποπνικτικής ατμόσφαιρας», εξηγεί η Céline.
«Το ξύλο προσφέρει μια ζεστή πινελιά, χωρίς να πνίγει τον χώρο. Τα πάντα είναι εκλεπτυσμένα, από το σχήμα των επίπλων μέχρι την ταπετσαρία τους, δημιουργώντας τον πιο ελαφρύ και απλό χώρο».
Αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες της αισθητικής έχει έναν συγκεκριμένο στόχο: «να κάνει το μικρό διαμέρισμα να μην έχει οπτικό θόρυβο που αποσπά την προσοχή».
Τα καλοριφέρ βρίσκονται στρατηγικά κάτω από τα παράθυρα και πίσω από πόρτες ντουλαπιών, ενώ η ειδικά σχεδιασμένη μονάδα – χωρίς πόμολα ή χερούλια – δεν φτάνει μέχρι την οροφή. Αντί αυτού, οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να αφήσουν τα δοκάρια να «αιωρούνται» πάνω από τον χώρο, προσδίδοντας στο δωμάτιο μια αίσθηση ελαφρότητας και αέρινης κομψότητας, σαν ένα οριζόντιο διαχωριστικό που ακουμπά διακριτικά στην κορυφή του διαμερίσματος.
Στην κρεβατοκάμαρα, ο πίσω τοίχος φιλοξενεί εντοιχισμένη ντουλάπα, μια εσοχή και ένα μεγάλο κομοδίνο που εφάπτεται με το κεφαλάρι του κρεβατιού. Η διακόσμηση παραμένει μίνιμαλ, όπως και στο υπόλοιπο διαμέρισμα. Από τους απλούς, μικρούς μαύρους τετράγωνους προβολείς που ενσωματώνονται διακριτικά στην οροφή του μπάνιου, μέχρι τον διακριτικό στεγνωτήρα πετσετών και τα προσεκτικά επιλεγμένα έπιπλα, όλα διαμορφώνουν έναν χώρο μελετημένο στη λεπτομέρεια. Ξεχωρίζουν οι μαύρες απλίκες και τα σκαμπό Berger της Charlotte Perriand, που προσθέτουν κομψότητα.
Στο σαλόνι, μια πολυθρόνα, ένα τραπεζάκι και ένας πίνακας του Ludovic Dhardivillé που στηρίζεται στον τοίχο δημιουργούν έντονη αντίθεση με τους λευκούς τοίχους και τα ξύλινα πατώματα. Το ασυνήθιστο σχήμα του διαμερίσματος, με τις εντυπωσιακές γωνίες των τοίχων, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση των επίπλων, προσδίδει στον χώρο έναν δυναμισμό και μια ρευστή κίνηση που οδηγεί φυσικά προς την περιοχή ύπνου.
Δεν υπάρχουν σοβατεπί για να διασπάσουν τους τοίχους- μια ακόμη λεπτομέρεια που διευρύνει οπτικά το δωμάτιο. «Ένας μικρός χώρος όπως αυτός μπορεί να σε δυσκολέψει, πρέπει να σκεφτείς όλες τις διαφορετικές λειτουργίες που πρέπει να ενσωματωθούν στο σχέδιο και στη συνέχεια να δουλέψεις και την τελευταία λεπτομέρεια», λέει η Céline.
«Το θέμα δεν είναι να προσπαθείς να γεμίσεις τον χώρο, αλλά να βρεις έναν τρόπο να χωρέσεις τα πάντα! Μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά είναι επίσης μια συναρπαστική πρόκληση».






0 ΣΧΟΛΙΑ