Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024

Στέγνωσε το κρέας; Το μυστικό στο μαγείρεμα για να βγαίνει πάντα μαλακό και ζουμερό σαν «λουκούμι»

«Λιώνει» στο στόμα

27 Νοεμβρίου 2023 15:01
Στέγνωσε το κρέας; Το μυστικό στο μαγείρεμα για να βγαίνει πάντα μαλακό και ζουμερό σαν «λουκούμι»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολλές φορές το κρέας σκληραίνει κατά το μαγείρεμα, ωστόσο το μυστικό κόλπο για να σας γίνει «λουκούμι» είναι στο να μην αλλάζει η θερμοκρασία της κατσαρόλας! Με την ευκαιρία, δείτε την μαρινάδα που «απογειώνει» την μπριζόλα στο τηγάνι.

Στέγνωσε το κρέας; Το μυστικό στο μαγείρεμα για να βγαίνει πάντα μαλακό και ζουμερό σαν «λουκούμι»

Γι’ αυτό και όταν προσθέτουμε νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, πρέπει να φροντίζουμε να είναι ζεστό. Επιπλέον, για να είναι όσο το δυνατόν πιο μαλακό το κρέας, μπορούμε να το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο μερικές ώρες πριν το μαγειρέψουμε ή να προσθέσουμε λίγες σταγόνες ξίδι κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Κορυφαίοι σεφ προτείνουν: Αυτό είναι το τέλειο κομμάτι κρέατος για τον κιμά των μπιφτεκιών σας

Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό, που όλοι λατρεύουμε και θέλουμε να τα φτιάχνουμε τέλεια κάθε φορά, με τον κιμά για αυτά να αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο από όλα και να οφείλουμε να κάνουμε την πιο σωστή επιλογή, ενώ στη συνέχεια μπορούμε να επιστρατεύσουμε το καλύτερο κόλπο για το τέλειο φαγητό.

Οι καλύτεροι σεφ λένε, ότι το σωστό κρέας για τον κιμά των μπιφτεκιών είναι η μοσχαρίσια ελιά. Μια επιλογή απ’ τον λαιμό του μοσχαριού που είναι νόστιμη ως κρέας και έχει μεσαία ποσότητα ενδομυϊκού λίπους, απαραίτητη για να νοστιμίσει και να κρατήσει ζουμερό το μπιφτέκι στη διαδικασία ψησίματος. Εννοείται ένα μόνο πέρασμα, αλλιώς μιλάμε για πατέ.

Για ποιο λόγο πρέπει να διαλέγουμε την ελιά

Θεωρείστε την επιλογή ελιάς για μπιφτέκια ως ένα σχεδόν απόλυτο κανόνα, μια και περιέργως διαπίστωσα ότι συμφωνούν πλείστοι εκ των ειδικών. Ενώ λοιπόν ο κεφτές θέλει λάπα, που είναι ένα απ’ τα πιο παχιά κομμάτια στο μοσχάρι από πλευράς λίπους αλλά και ελαφρύ από κρεάτινη γεύση, ώστε να βγει αέρινος στο τηγάνισμα, αντίστοιχα το μπιφτέκι θέλει ελιά, που είναι απ’ τα μεσαία σε λιπαρότητα κομμάτια, αλλά με βαθιά κρεάτινη γεύση για να αναδειχτεί στο ψήσιμο.

Κάθε σοβαρός μάγειρας και βέβαια κάθε σοβαρός συντάκτης συνταγών, οφείλει να επιλέγει όχι απλά είδος κρέατος, αλλά και συγκεκριμένο κομμάτι, ανάλογα με την συνταγή. Δεν νοείται το «δώστε μου μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο», όπως αναφέρει το caruso.gr, χωρίς το μέρος του ζώου που είναι το κατάλληλο για την περίσταση.

κιμασ-μπιφτεκια

«Ονειρικά» μπιφτέκια: Τα 3 πολύτιμα βήματα για να γίνουν super νόστιμα και ζουμερά

Ένα πιάτο φαγητού που μπορεί να δελεάσει και τον πιο δύσκολο καλεσμένο είναι σίγουρα τα μπιφτέκια, είτε συνοδεύονται από ρύζι ή πατάτες, είτε με λίγη δροσερή σαλάτα. Με την ευκαιρία, δείτε την αξεπέραστη συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου για μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο.

Αν και η διαδικασία παρασκευής τους είναι απλή και θεωρείται ένα από τα εύκολα φαγητά, είναι γεγονός πως πολλές φορές μπορεί και να μην πετύχουν. Υπάρχουν κάποια μυστικά για να βγουν τα μπιφτέκια μας ζουμερά και αφράτα και μόλις τα ανακαλύψαμε. Με μια έρευνα στο διαδίκτυο είδαμε πως στο επίσημο κανάλι στο YouTube του Live Kitchen έχουν αποκαλυφθεί τα 3 μυστικά για σίγουρη επιτυχία.

Υλικά

  • 500 γ μοσχαρίσιο 500γ χοιρινό
  • 2 κρεμμύδια στον τρίφτη
  • 1 δοντάκι σκόρδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι η μισό μισό με νοστιμιά
  • 2 κουταλάκια ρίγανη
  • 1κτγ γλυκό κόκκινο πιπέρι
  • 1/3 του κουταλιού μαύρο πιπέρι
  • 3 κουταλάκια της σούπας λάδι
  • ψωμί η φρυγανιά 100γρ
  • 1/2 κτγ μουστάρδα
  • 1/2κτγ κύμινο
  • 1/3 κτγ μπαχάρι τριμμένο
  • 2 κτγ μπεκιν
  • 1 κτγ ξύδι
  • προαιρετικό 2 αυγά

Εκτέλεση

Το πρώτο βήμα για τη συνταγή μας είναι να πάρουμε την ψίχα από το ψωμί και να την χτυπήσουμε στον τρίφτη. Μόλις έχουν γίνει σαν φρυγανιά, βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και τρίβουμε και τα κρεμμύδια.

Πρώτο μυστικό: Αφού τρίψουμε στον τρίφτη τα κρεμμύδια, το πρώτο μυστικό είναι να το σοτάρουμε ελάχιστα στο τηγάνι με λίγο λάδι και σκόρδο. Αυτό βοηθάει στο να μην μας ενοχλήσει το κρεμμύδι στο στομάχι ενώ ρουφάει τα υγρά και βγαίνουν οι μυρωδιές στο μπιφτέκι μας.

Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά και μέσα στο μπολ με τον κιμά ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το τριμμένο ψωμί, τη ρίγανη, το πιπέρι και τα υπόλοιπα μυρωδικά μας. Βάζουμε στο μείγμα μας το λάδι και στο τέλος ρίχνουμε την κουταλιά μουστάρδας αλλά και το μπαλσάμικο. Πλάθουμε καλά τα υλικά μας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Δεύτερο μυστικό: Ρίχνουμε στο μείγμα 2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ. Αυτό θα βοηθήσει να φουσκώσουν τα μπιφτέκια μας ενώ δεν θα κολλήσουν στη σχάρα.

Σε δυνατή φωτιά και σε ένα σχαροτήγανο βάζουμε τα μπιφτέκια μας να ψηθούν.Tip2: Μόλις δούμε πως ολόγυρα τα μπιφτέκια μας παίρνουν ένα λευκό χρώμα, είναι έτοιμα να τα γυρίσουμε.

Τρίτο μυστικό: Αφού έχουμε βάλει τα μπιφτέκια στη σχάρα, πριν αποσύρουμε από τη φωτιά τα αλείφουμε με λίγη κέτσαπ σε κάθε πλευρά.

Τα μπιφτέκια μας είναι έτοιμα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με baby πατάτες ή σαλάτα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share