ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΠΙΤΙ

«Χρυσή» συμβουλή της γιαγιάς για τα μακαρόνια: Αυτό είναι το θαυματουργό υλικό στην σάλτσα για νόστιμο αποτέλεσμα

Δεν σας περνά από το μυαλό

Δεν φαντάζεσαι τι έκαναν οι γιαγιάδες παλιότερα για να μην ξινίζει η σάλτσα στα μακαρόνια. Αυτό είναι το μυστικό τους κι έχει κύριο συστατικό την μαγειρική σόδα! Με την ευκαιρία, δείτε τα 2 λάθη που κάνουμε στην σάλτσα του κιμά στα μακαρόνια.

Η ζάχαρη στη σάλτσα ντομάτας δεν είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την όξινη γεύση. Για να μη βγει λοιπόν ξινή η σάλτσα, το καλύτερο είναι να προσθέσεις μια πρέζα μαγειρικής σόδας.

«Ανάμειξε απλώς 1/4 ή 1/2 από ένα κουταλάκι του γλυκού μέσα στην κατσαρόλα και ανακάτεψε για λίγα λεπτά, ώστε να απομακρυνθεί το όξινο από τη γεύση»…

«Ραπόρτο» Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τα μακαρόνια – Το μεγάλο κόλπο για τον τέλειο κιμά

Μια πεντανόστιμη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για αξεπέραστα μακαρόνια με κιμά έρχεται για να μας ενθουσιάσει. Η γνωστή μαγείρισσα μοιράστηκε το μυστικό της κόλπο για να βγαίνει πάντα νόστιμη η σάλτσα.

Αν ωστόσο έχετε όρεξη για γλυκό, μπορείτε να δείτε τη συνταγή της για πουτίγκα με σάλτσα φράουλας.

Υλικά

  • 1 1/2 συσκ. μακαρόνια (σπαγγέτι Νο5) ή ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο (περασμένο 1 φορά στην μηχανή)
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (σπασμένες)
  • 2 καρότα μέτρια (ψιλοτριμμένα)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 2 συσκ. ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα στο χυμό τους
  • 2 1/2 φλ. ζωμό κρέατος (ζεστό ή νερό)
  • 1-2 δαφνόφυλλα
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1-2 κλων. μαϊντανό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Μπόλικο κεφαλοτύρι (ψιλοτριμμένο)

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 7 με 8 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.

Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του.

Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο.

Σοτάρουμε τα λαχανικά εκτός του μαϊντανού για περίπου 3 με 4 λεπτά να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.

Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.

Αφήνουμε να ψηθεί για 1 με 2 λεπτά μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.

Συνεχίζοντας, πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ.

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και έτσι φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματά του.

Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά.

Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο. Πρέπει να σφραγίσουν καλά στο χείλος της κατσαρόλας και μετά σκεπάζουμε με το καπάκι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για περίπου 1 ώρα.

Στο τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα μπαχαρικά και τα κλωνάρια μαϊντανού για τα μακαρόνια με κιμά.

Προαιρετικά, αν θέλουμε προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη.

Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.

Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρόνια και τριμμένο κεφαλοτύρι.