Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

Ιπτάμενες κατσαρίδες στο μπαλόνι σας; «Πασπαλίστε» με μαγειρική σόδα και 1 ακόμα υλικό και απαλλαγείτε οριστικά από αυτόν τον εφιάλτη

Δώστε βάση!

30 Ιουλίου 2023 10:11
Ιπτάμενες κατσαρίδες στο μπαλόνι σας; «Πασπαλίστε» με μαγειρική σόδα και 1 ακόμα υλικό και απαλλαγείτε οριστικά από αυτόν τον εφιάλτη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το καλοκαίρι είναι εδώ και μαζί του με τα καλά του, κουβαλάει και τις κατσαρίδες. Το αποκρουστικό αυτό έντομο που κανένας δεν θέλει δίπλα του. Αυτός ο επισκέπτης έρχεται απρόσκλητος και σκορπά ανατριχίλα σε οποίον έρθει αντιμέτωπος μαζί του.

Το σενάριο όμως του να γυρνάς κουρασμένος από τη δουλειά και στο μπαλκόνι να σε περιμένει μία κατσαρίδα, δεν είναι καθόλου ιδανικό.

Για να γράψουμε το σενάριο από την αρχή και όπως θέλουμε εμείς και να απολαύσουμε το μπαλκόνι μας, χωρίς ανεπιθύμητους επισκέπτες, τότε θα πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ 5 Tips για να διώξετε τις ενοχλητικές κατσαρίδες από το σπίτι σας

Παρακάτω θα ανακαλύψεις 3 διαφορετικούς φυσικούς τρόπους για να απαλλαγείς από τις κατσαρίδες.

Ιπτάμενες κατσαρίδες στο μπαλόνι σας; «Πασπαλίστε» με μαγειρική σόδα και 1 ακόμα υλικό και απαλλαγείτε οριστικά από αυτόν τον εφιάλτη

Ένα μίγμα σόδας και ζάχαρης

Ανακατέψτε ένα μέρος μαγειρικής σόδας και ένα μέρος ζάχαρης άχνης και «πασπαλίστε» το μίγμα κοντά στα σημεία που έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν κατσαρίδες στο σπίτι σας. Λέγεται πως ο συνδυασμός ζάχαρης και σόδας είναι θανατηφόρος για τις κατσαρίδες.

Διάλυμα αμμωνίας

Σε ένα κουβά γεμάτο νερό, ρίξτε 2 φλιτζάνια αμμωνίας και με αυτό το διάλυμα πλύντε το νεροχύτη της κουζίνας και τις υδρορροές στο σπίτι. Η μυρωδιά της αμμωνίας θα κρατήσει μακριά τις κατσαρίδες. Επαναλάβετε μία φορά την εβδομάδα.

Αποξηραμένα φύλλα δάφνης

Κονιορτοποιήστε τα στο μίξερ και ρίξτε τη «σκόνη» κοντά σε περιοχές και σημεία απ’ όπου (έχετε παρατηρήσει ότι) διέρχονται συχνά οι κατσαρίδες. Η μυρωδιά της δάφνης είναι απωθητική για τα συγκεκριμένα έντομα.

Αν, πάλι, συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με το θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποια αξιόπιστη εταιρεία απολύμανσης.

Ξεχάστε φιδάκια και σιτρονέλες: Αυτή είναι η μυρωδιά που δεν αντέχουν με τίποτα τα κουνούπια

Ένα από τα πιο ενοχλητικά πράγματα του καλοκαιριού, εκτός από την αφόρητη ζέστη και τις ουρές που σχηματίζονται το Σαββατοκύριακο για μπάνιο στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, είναι τα κουνούπια. Τι κι αν ανάβεις κεριά σιτρονέλας και «φιδάκια», τι κι αν ψεκάζεσαι με τα ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το τσίμπημα δεν το γλιτώνεις. Λες και τίποτα δεν μπορεί πλέον να κρατήσει τα κουνούπια μακριά. Ή μήπως όχι, τελικά; Υπενθυμίζεται, ότι καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην χώρα μας από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience, αποκάλυψε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη μυρωδιά που λειτουργεί σαν εξολοθρευτής. Όχι, με την έννοια του ότι τα σκοτώνει, αλλά ότι τα απωθεί. Με την ευκαιρία, αυτά είναι τα 3 φυτά που τα απωθούν.

Ξεχάστε φιδάκια και σιτρονέλες: Αυτή είναι η μυρωδιά που δεν αντέχουν με τίποτα τα κουνούπια

Η έρευνα που διεξήχθη με τα σαπούνια

«Όλοι μυρίζουν διαφορετικά, ακόμα και μετά την εφαρμογή του σαπουνιού. Η φυσιολογική σας κατάσταση, ο τρόπος που ζείτε, το τι τρώτε και τα μέρη που πηγαίνετε επηρεάζουν τον τρόπο που μυρίζετε», εξήγησε η συν-συγγραφέας και βιολόγος Chloé Lahondère σε δήλωσή της σχετικά με την έρευνα που πραγματοποίησε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

«Και τα σαπούνια αλλάζουν δραστικά τον τρόπο που μυρίζουμε, όχι μόνο προσθέτοντας χημικές ουσίες, αλλά και προκαλώντας διακυμάνσεις στην εκπομπή ενώσεων που ήδη παράγουμε με φυσικό τρόπο», πρόσθεσε.

Αυτό που έκανε ουσιαστικά η Lahondère μαζί με την ομάδα της ήταν να αναλύσουν τις χημικές οσμές που ανέδυε το δέρμα τεσσάρων ανθρώπων πριν και αφού πλυθούν με τέσσερις γνωστές μάρκες σαπουνιών.

Μελέτησαν επίσης τα προφίλ οσμών των σαπουνιών, εντοπίζοντας τέσσερις χημικές ουσίες που συνδέονται με την έλξη των κουνουπιών και τρεις χημικές ουσίες που συνδέονται με την απώθησή τους.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι το ίδιο άτομο μπορεί να πλυθεί με ένα σαπούνι και να γίνει ελκυστικό στα κουνούπια και να πλυθεί στη συνέχεια, με ένα διαφορετικό σαπούνι και να διώξει μακριά. Όλα έχουν να κάνουν με τη μυρωδιά που αφήνει το σαπούνι στην επιδερμίδα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και νευροαιθολόγος Clément Vinauger.

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολούθησαν οι ερευνητές, όπως διαβάζουμε στη New York Post, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πλύνουν μόνο το ένα τους χέρι με το σαπούνι και το άλλο απλά να το τυλίξουν με ένα νάιλον γάντι. Η διαδικασία επαναλήφθηκε για κάθε ένα από τα τέσσερα σαπούνια.

Μετά από μία ώρα, οι ερευνητές τοποθέτησαν το νάιλον γάντι σε ένα καλυμμένο με πλέγμα κύπελλο γεμάτο με ενήλικα θηλυκά κουνούπια του είδους Aedes aegypti, που είναι γνωστό ότι μεταδίδει ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μόνο κουνούπια που είχαν ζευγαρώσει πρόσφατα, καθώς τα αρσενικά τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ φυτών, ενώ τα θηλυκά με αίμα μόνο μετά το ζευγάρωμα.

Υπογράμμισαν μάλιστα ότι οι μυρωδιές που χρησιμοποιούνται στα σαπούνια και προέρχονται από φυτά ή μιμούνται τη μυρωδιά των φυτών θα μπορούσαν να μπερδέψουν τα έντομα που αγαπούν το νέκταρ.

Ξεχάστε φιδάκια και σιτρονέλες: Αυτή είναι η μυρωδιά που δεν αντέχουν με τίποτα τα κουνούπια

Η θαυματουργή καρύδα

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές ήταν ότι το άρωμα που κρατάει μακριά τα ενοχλητικά αυτά έντομα ήταν εκείνο της καρύδας.

«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε αυτό ακριβώς που έχουν διαπιστώσει και προηγούμενες μελέτες: ότι στα κουνούπια δεν αρέσουν τα προϊόντα με άρωμα καρύδας, επομένως το ασφαλέστερο στοίχημά μας αυτή τη στιγμή είναι να τα χρησιμοποιήσουμε», σημείωσε ο Vinauger και συνέχισε:

«Προσωπικά, θα επέλεγα ένα σαπούνι με άρωμα καρύδας αν ήθελα να μειώσω την προσέλκυση κουνουπιών».

Τόνισε πάντως ότι η ερευνητική ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου της Βιρτζίνια των ΗΠΑ σχεδιάζει να δοκιμάσει περισσότερες ποικιλίες σαπουνιών σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share