Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

Ξεχάστε το ψωμί: Αυτό είναι το υλικό που θα αφρατέψει τον κιμά και θα κάνει τα μπιφτέκια super ζουμερά

Το καλύτερο μπιφτέκι που γευτήκατε ποτέ

11 Ιουλίου 2023 17:54
Ξεχάστε το ψωμί: Αυτό είναι το υλικό που θα αφρατέψει τον κιμά και θα κάνει τα μπιφτέκια super ζουμερά
Από Ανθή Κουρεντζή

Ποιος είναι ο κατάλληλος κιμάς για μπιφτέκια και κεφτεδάκια; Να είναι ψιλοκομμένος ή χοντροκομμένος; Ποια υλικά αγαπούν στο ζύμωμα; Σας έχουμε μερικά μυστικά, για να πάτε «διαβασμένοι» στον κρεοπώλη. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό με γιαούρτι στην συνταγή για μπιφτέκια.

Ο κεφτές ο σωστός

Τη στιγμή που τσιτσιρίζει ένας κεφτές στο τηγάνι και κατακλύζει με τη σκανδαλιστική μυρωδιά του την κουζίνα όλοι αναρωτιούνται αν θα βγει σαν της μαμάς ή της γιαγιάς. Γι’ αυτό πριν καν πέσει στο καυτό λάδι, χρειάζεται να μάθουμε μερικά μυστικά του για να βγει αφράτος και μυρωδάτος στο πιάτο.

Ξεχάστε το ψωμί: Αυτό είναι το υλικό που θα αφρατέψει τον κιμά και θα κάνει τα μπιφτέκια super ζουμερά

Το μυστικό με τον πελτέ ντομάτας

Ο κανόνας λέει πώς η υγρασία του μίγματος δίνει τα ωραιότερα και πιο αφράτα κεφτεδάκια, έτσι λοιπόν το μίγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά που μαλακώνουν τις ίνες του είναι το ξύδι, το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα (ή αν δεν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού πελτέ). Βάζουμε στο μίγμα καλής ποιότητας ξίδι από κόκκινο κρασί.

Μπιφτέκι «αριστούργημα»: Η τεχνική στο ψήσιμο για να πετύχετε το υπέρτατο ζουμερό αποτέλεσμα

Αν είστε λάτρης των μπέργκερ, τότε πιθανώς έχετε δοκιμάσει να τα φτιάξετε στο σπίτι, ειδικά αν καλείτε φίλους στο σπίτι για μπάρμπεκιου. Τα μπιφτέκια δεν είναι μόνο ένα νόστιμο και αρκετά αγαπητό φαγητό για όλους, αλλά μπορείτε να ελέγξετε κάθε βήμα της κατασκευής τους, από την ποιότητα του κρέατος που χρησιμοποιείτε και το πόσο λίπος υπάρχει στο μείγμα μέχρι τη θερμοκρασία της σχάρας σας και τον τρόπο μαγειρέματος τους. Με την ευκαιρία, δείτε τα 11 μυστικά του Πέτρου Συρίγου για πεντανόστιμα μπιφτέκια.

Και αν και το μαγείρεμά τους φαίνεται με μια αρκετά απλή διαδικασία, επιλογές όπως η χρήση πολύ χαμηλής θερμοκρασίας, μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί μεγάλο λάθος, σύμφωνα με το tastingtable.com.

Όταν μαγειρεύετε μπιφτέκια μοσχαρίσιου κρέατος, πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το υπερβολικό ψήσιμο του κρέατος. Εξάλλου, ενώ τα μπιφτέκια κοτόπουλου και γαλοπούλας πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά για λόγους ασφαλείας, τα μοσχαρίσια μπιφτέκια μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια όταν φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 72 βαθμών.

Αν θέλετε, για παράδειγμα, ένα μπιφτέκι που να είναι ακόμα ροζ στη μέση, μπορεί να χαμηλώσετε τη θερμοκρασία, αλλά αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνετε. Είτε μαγειρεύετε μπιφτέκια στη σχάρα, είτε σε τηγάνι, λοιπόν, το καραμελώδες χρώμα του κρέατος είναι το ζητούμενο. Και ο μόνος τρόπος για να το πετύχετε είναι να χρησιμοποιήσετε υψηλή θερμοκρασία.

Μπιφτέκι «αριστούργημα»: Η τεχνική στο ψήσιμο για να πετύχετε το τέλειο και ζουμερό αποτέλεσμα

Δώστε τους χρόνο να σχηματίσουν μια ωραία κρούστα

Για να σχηματίσουν τα μπιφτέκια σας αυτή την τέλεια κρούστα, πρέπει να τα ψήσετε σε υψηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια να τα αφήσετε να κάνουν τη δουλειά τους. Μόλις τα μπιφτέκια σας τοποθετηθούν στο τηγάνι ή τη σχάρα, όσο δελεαστικό και αν είναι, μην τα αγγίζετε για μερικά λεπτά. Όχι μόνο θα σχηματιστεί μια κρούστα, αλλά τα μπιφτέκια σας θα σφίξουν όμορφα, ώστε να μην σπάσουν όταν τα γυρίσετε.

Μόλις το πάνω μέρος του κρέατος δείξει λίγη υγρασία και υπάρχει μια ωραία χρυσαφένια κρούστα στο κάτω μέρος, γυρίστε τα. Το πόση ώρα θα τα αφήσετε στη σχάρα μετά από αυτό εξαρτάται από το πάχος του μπιφτεκιού, οπότε χρησιμοποιείτε πάντα ένα θερμόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι τα μπιφτέκια σας έχουν ψηθεί σε ασφαλή θερμοκρασία.

Αν στοχεύετε σε ένα καλοψημένο μπιφτέκι, ελέγξτε τη θερμοκρασία του μετά από 10 λεπτά συνολικού ψησίματος. Για μέτρια καλοψημένο, περιμένετε εννέα λεπτά, για μέτριο, μαγειρέψτε για επτά έως οκτώ λεπτά και αν θέλετε μισοψημένο, έξι έως επτά λεπτά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share