Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Εσύ το ήξερες; Αυτό είναι το χρώμα του αυτοκινήτου που προτιμούν τα περιστέρια για τις κουτσουλιές τους

Δεν πάει το μυαλό σας!

28 Ιουνίου 2023 15:46
Εσύ το ήξερες; Αυτό είναι το χρώμα του αυτοκινήτου που προτιμούν τα περιστέρια για τις κουτσουλιές τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η δριμεία επιθέση των πτηνών στα αυτοκίνητά μας αποτελεί μία καθόλου ευχάριστη κατάσταση που όλοι έχουμε βιώσει. Ποια είναι, όμως, τα χρώματα που τραβούν την «προσοχή» των περιστέριων;

Η εύρεση μίας θέσης στάθμευσης μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας αποτελει μία τεράστια δοκιμασία για κάθε οδηγό, που εφόσον στεφθεί με επιτυχία προκαλεί… τρομερή ανακούφιση. Για κανέναν, άλλωστε, δεν είναι ευχάριστο να κάνει ατελείωτους γύρους στα στενά των πόλεων, αναζητώντας εναγωνίως μερικά μέτρα ασφάλτου δίπλα στο πεζοδρόμιο.

Δεν είναι λίγες, ωστόσο, οι περιπτώσεις που αυτό το αίσθημα χαράς δίνει τη σκυτάλη σε απογοήτευση και θυμό, λόγω μίας δυσάρεστης έκπληξης που όλοι οι οδηγοί έχουν βιώσει. Πρόκειται για τη στιγμή που επιστρέφουμε στο σταθμευμένο μας αυτοκίνητο και αντικρίζουμε ότι αυτό έχει… στολιστεί με περιττώματα πτηνών.

Τα πτηνά εκκρίνουν τα αζωτούχα απόβλητά τους, όπως το ουρικό οξύ, με τη μορφή πολτού, ο οποίος παραπέμπει σε λευκή πάστα που, όπως έχουμε διαπιστώσει άπαντες, δεν διαλύεται εύκολα με νερό.

Όσο απίθανο και αν ακούγεται, η αφόδευση των πουλιών πάνω στο αυτοκίνητά μας έχει συγκεντρώσει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον, με πολλούς να έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν ποια είναι τα χρώματα αμαξώματος που προσελκύουν τα πτηνά.

Εσύ το ήξερες; Αυτό είναι το χρώμα του αυτοκινήτου που προτιμούν τα περιστέρια για τις κουτσουλιές τους

Χαρακτηριστική είναι μια έρευνα που διεξήχθη πριν μερικά από βρετανική εταιρεία στον τομέα των υπηρεσιών μεταφορών, έχοντας ως ενδεικτικό δείγμα 1.149 αυτοκίνητα. Όπως φαίνεται, το χρώμα που προτιμούν λιγότερο τα πτηνά είναι το πράσινο. Μετά είναι το ασημί, ενώ «κερδισμένοι» βγαίνουν και όσοι έχουν άσπρο αυτοκίνητο.

Στον αντίποδα, τα πτηνά φαίνεται πως έχουν τη μεγάλη… συμπάθεια στο φωτεινό κόκκινο (18%), με τη δεύτερη θέση να καταλαμβάνει το μπλε (14%) και την τρίτη θέση το μαύρο (11%). Το λευκό βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα της λίστας (7%), για να ακολουθήσουν το γκρι και το ασημί με μόλις 3% και το πράσινο με 1%.

Οριστική απαλλαγή από τα περιστέρια: Το μπαχαρικό που θα σώσει το μπαλκόνι σας από ανεπιθύμητες ακαθαρσίες

Τα περιστέρια είναι πτηνά της οικογένειας των περιστερίδων. Μπορείς εύκολα να τα αναγνωρίσεις, καθώς έχουν γκριζογάλανο χρώμα και άσπρα πλευρά. Στα φτερά τους έχουν δύο μαύρες γραμμές, ενώ η ουράς του καταλήγει σε μια σκούρα γραμμή. Είναι από τα πτηνά που έχουν προσαρμοστεί αρκετά καλά στην ζωή της πόλης. Έτσι, έχουν την τάση να μαζεύονται σε μπαλκόνια σπιτιών ή σε άλλους εξωτερικούς χώρους, δημιουργώντας προβλήματα. Με την ευκαιρία, δείτε πως θα απαλλαγείτε από τις κουτσουλιές στο παμπρίζ του αυτοκινήτου.

Συχνά, τα περιστέρια γεμίζουν το μπαλκόνι με ακαθαρσίες. Το γεγονός αυτό, εκτός από αντιαισθητικό, είναι και βλαβερό για την υγεία του ανθρώπου. Οι ακαθαρσίες περιέχουν οξέα, τα οποία κάνουν κακό στην υγεία μας. Επίσης, τα οξέα είναι ικανά να καταστρέψουν το χρώμα στα πλακάκια του μπαλκονιού σου, καθιστώντας δύσκολη την επαναφορά του.

Οριστική απαλλαγή σπό τα περιστέρια: Το μπαχαρικό που θα σώσει το μπαλκόνι σας από ανεπιθύμητες ακαθαρσίες

Το «λιγουρεύονται»: Το χρώμα αυτοκινήτου που προτιμούν να κουτσουλίσουν τα περιστέρια

Τα περιστέρια λόγω του μεγάλου πληθυσμού τους αλλά και λόγω οτι ζούνε κατά κύριο λόγο στην πόλη είναι τα πουλιά που ενοχλούν περισσότερο τους ανθρώπους . Η αλήθεια είναι οτι δεν είναι λίγες οι φορές που λερώνουν το αυτοκίνητο, τα μπαλκόνια ή τα μαλλιά των ανθρώπων...

Δες επίσης πως θα εξαφανίσεις κουτσουλιές από το μπαρμπρίζ

Κουτσουλιές περιστεριών: Η μελέτη

Οσο απίθανο και αν ακούγεται, έχει πραγματοποιηθεί μελέτη για τα χρώματα των αυτοκινήτων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες κουτσουλιές των περιστεριών. Βρετανικη διαδικτυακή εταιρεία στον τομέα των υπηρεσιών μεταφορών, «εξέτασε» ένα ενδεικτικό δείγμα 1.140 αυτοκινήτων για να καταλήξει ποια από αυτά συνήθως προσεκλύουν τα πτηνά και προσπάθησε με αυτο τον τρόπο να βοηθήσει τους οδηγούς που συχνά δηλώνουν «αγανακτισμένοι» μιας και πρέπει να πλένουν ξανά και ξανά το αμάξι τους.

Η μελέτη λοιπόν αποκάλυψε ότι το 18% των αυτοκινήτων που προτιμούν τα περιστέρια για να αφήνουν τις κουτσουλιές τους είναι κόκκινα. Με ποσοστό 14% ακολουθούν τα οχήματα χρώματος μπλε, ενώ τα πράσινα αυτοκίνητα φαίνεται πως είναι η ιδανική λύση για περισσότερη καθαριότητα μιας και μόνο το 1% προσέλκυε τα πτηνά.

Περιστέρια

Οι συζητήσεις που ακολούθησαν μετά από την έρευνα ήταν πολλές:

κάποιοι έλεγαν πως τα πτηνά προσελκύονται από χρώματα όπως το μπλε και το κόκκινο άλλοι υποστήριξαν πως επιλέγουν χρώματα που μοιάζουν με τα φτερά τους κοκ. Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τις συνήθειες του ζωικού βασιλείου, γι’ αυτό το λόγο το Top Gear έχει δώσει τις δικές του συμβουλές για όσους δε θέλουν να ξοδεύουν ένα σωρο χρήματα στο πλύσιμο του αυτοκινήτου.

Κουτσουλιές περιστεριών: Συμβουλές

Όσοι λοιπόν θέλουν να καλύπτονται οπτικά οι ακαθαρσίες, να μη φαίνονται δηλαδή εύκολα με το μάτι είναι καλό να επιλέγουν χρώματα όπως το ασημί, το γκρι και γενικά ανοιχτά χρώματα. Το μαύρο και το κόκκινο είναι οι χειρότερες επιλογές. Οι συμβουλές αυτές ισχύουν και για τις γρατζουνιές: σε ένα μαύρο αμάξι, υποστηρίζουν οι ειδικοί είναι πολύ πιο εύκολα ορατές.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share