Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μούχλα στο σιφόνι της βεράντας: Εξαφανίστε την με το «θαυματουργό» μείγμα μαγειρικής σόδα και 2 ακόμα υλικών

Θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους

30 Μαΐου 2023 16:55
Μούχλα στο σιφόνι της βεράντας: Εξαφανίστε την με το «θαυματουργό» μείγμα μαγειρικής σόδα και 2 ακόμα υλικών
Από Ανθή Κουρεντζή

Τα μπαλκόνια λερώνονται συχνά με δύσκολους λεκέδες. Μπορεί κάποιοι από τους λεκέδες που συναντάτε στο μπαλκόνι σας να έχουν να κάνουν με σκουριά. Σίγουρα, το θέαμα από ένα σκουριασμένο μπαλκόνι, μόνο ως ωραίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παράλληλα, δείτε πως θα αφαιρέσετε λεκέ μούχλας με 2 υλικά

Το πιο δύσκολο σημείο του μπαλκονιού με μούχλα είναι το σιφόνι. Πολλοί το παραμελούν και για αυτό καταλήγει να μαυρίζει από τη σκουριά και να δημιουργεί ένα αντιαισθητικό θέαμα.

Μαγειρική σόδα, χυμός λεμονιού και κρεμόριο

Αυτή είναι η θαυματουργή τριάδα για να καταπολεμήσετε τη σκουριά στο σιφόνι του μπαλκονιού.

Φτιάξτε μείγμα από μαγειρική σόδα, κρεμόριο και χυμό λεμονιού. Ρίξτε το στη σκουριά και μετά από μισή ώρα ρίξτε νερό για να το ξεπλύνετε.

Μούχλα στο σιφόνι της βεράντας: Εξαφανίστε την με το «θαυματουργό» μείγμα μαγειρικής σόδα και 2 ακόμα υλικών

Προσοχή! Αν παρατηρήσετε μούχλα στη φέτα σας μην τη φάτε

Ετοιμάζεστε να απολαύσετε τη λαχταριστή μακαρονάδα που μαγειρέψατε, όταν όμως ανοίγετε το ψυγείο για να πάρετε τυρί - φέτα έρχεστε αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη; Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό της γιαγιάς για να διατηρήσετε τη φέτα για μήνες.

Επάνω στο τυρί έχουν σχηματιστεί οι χαρακτηριστικές πρασινομπλέ κηλίδες και το χνούδι της μούχλας.

Φυσικά δεν θέλετε να πετάξετε το τυρί, είναι όμως ασφαλές να το καταναλώσετε; Με την ευκαιρία, δείτε πώς φτιάχνεται η πιο εύκολη τυρόπιτα που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Εάν πρόκειται για κάποιο σκληρό τυρί, όπως η παρμεζάνα, τότε μπορείτε να απομακρύνετε το μουχλιασμένο κομμάτι και να καταναλώσετε το υπόλοιπο.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες σκληρές τροφές, όπως το καρότο ή το σαλάμι. Εάν όμως έχει αναπτυχθεί μούχλα σε ένα μαλακό τυρί, όπως το Μπρι, τότε θα πρέπει να το πετάξετε.

«Η μούχλα είναι σαν τα αγριόχορτα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Σούζαν Γουίτιερ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλινικής Μικροβιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Ακόμη κι αν την απομακρύνουμε επιφανειακά, συνεχίζει να έχει ρίζες και θα εμφανιστεί ξανά.»

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν δεν το βλέπουμε με τα μάτια μας, η μούχλα συνεχίζει να εξαπλώνεται στις μαλακές τροφές (π.χ. ψωμί, σταφύλια), όμως στις σκληρές τροφές με πυκνή σύσταση η μούχλα συνήθως δεν διαπερνά την επιφάνεια.

Πώς πρέπει να κινηθείτε

Προσοχή! Αν παρατηρήσετε μούχλα στη φέτα σας μην τη φάτε

Πετάξτε αμέσως ένα μαλακό τρόφιμο που έχει πιάσει μούχλα –ακόμη κι αν η αλλοίωση περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό μέρος του προϊόντος. Καλό θα είναι να τυλίξετε πρώτα το τρόφιμο σε μια σακούλα πριν το πετάξετε στα σκουπίδια, ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση των σπορίων της μούχλας.

Εάν πάλι έχει πιάσει μούχλα ένα σκληρό τρόφιμο, απομακρύνετε το αλλοιωμένο τμήμα τουλάχιστον σε βάθος 2,5 εκατοστών. Προσοχή: Μην ξύσετε τη μούχλα, καθώς έτσι θα απελευθερωθούν τα σπόρια. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το προϊόν σε καθαρό δοχείο ή τυλίξτε το με καινούργια μεμβράνη.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share