Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κουτσουλιές στο μπαλκόνι: Το σπιτικό κόλπο με μαγειρική σόδα και 2 ακόμα υλικά για να εξαφανίσετε τους δυσάρεστους λεκέδες

Θα σας λύσει τα χέρια!

29 Μαΐου 2023 16:38
Κουτσουλιές στο μπαλκόνι: Το σπιτικό κόλπο με μαγειρική σόδα και 2 ακόμα υλικά για να εξαφανίσετε τους δυσάρεστους λεκέδες
Από Ανθή Κουρεντζή

Όλοι ξέρουμε ποια είναι η Νο1 “μάστιγα” στα αστικά μπαλκόνια: οι κουτσουλιές των περιστεριών. Σίγουρα τα περιττώματα των περιστεριών ταλαιπωρούν όλους όσους έχουν από τα πιο μικρά, μέχρι τα πιο μεγάλα μπαλκόνια σε μια πόλη. Με την ευκαιρία, δείτε το κουζινικό υλικό που θα κάνει τα φυτά στο μπαλκόνι σας να πάρουν ζωή.

Όμως εκτός από αντιαισθητικό θέαμα που καταστρέφει την όμορφη εικόνα του μπαλκονιού σου, πρέπει να γνωρίζεις ότι οι κουτσουλιές των περιστεριών και οι λεκέδες που αφήνουν αποτελούν μία σοβαρή εστία μόλυνσης.

Τα περιττώματα των περιστεριών -εκτός από τον κίνδυνο για γλίστρημα- είναι επίσης φορείς ασθενειών και μικροβίων που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο και στα ζώα, προκαλώντας ασθένειες όπως εγκεφαλίτιδα, πνευμονίτιδα κ.ά.

Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές “πώς να καθαρίσω κουτσουλιές από περιστέρια” για να απαλλαγείς από τις δυσάρεστες συνέπειες τους.

Διάβασε το άρθρο και μάθε τι ακριβώς πρέπει να κάνεις ώστε ο καθαρισμός μπαλκονιού από περιστέρια να είναι αποτελεσματικός και άμεσος.

Μάλιστα, αν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις κουτσουλιές στο μπαλκόνι σου, ο καθαρισμός είναι κάτι που πρέπει να “κατέχεις”, ώστε να τον επαναλαμβάνεις τακτικά για να μη συσσωρεύονται τα περιττώματα σε ανεξέλεγκτο βαθμό.

Κουτσουλιές στο μπαλκόνι: Το σπιτικό κόλπο με μαγειρική σόδα και 2 ακόμα υλικά για να εξαφανίσετε τους δυσάρεστους λεκέδες

Καθαρισμός μπαλκονιού από περιστέρια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν ξεκινήσεις τον καθαρισμό του μπαλκονιού από κουτσουλιές είναι να έχεις τον απαραίτητο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως:

  • λαστιχένια γάντια (που στο τέλος θα πετάξεις)
  • μάσκα προσώπου
  • κλειστά παπούτσια
  • και μακριά ρούχα για να μην έρθεις σε επαφή με τα μικρόβιά τους.

Άτομα που δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό δεν θα πρέπει να καθαρίζουν τα περιττώματα των περιστεριών.

Στη συνέχεια, είτε έχεις ξύλινο, τσιμεντένιο ή μεταλλικό μπαλκόνι, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα ώστε να αφαιρεθούν οι λεκέδες από τις ανεπιθύμητες ακαθαρσίες των περιστεριών:

  • Για τα κολλημένα περιττώματα, πάρε μία ξύστρα ή σπάτουλα και αφαίρεσε τα με προσοχή από το μπαλκόνι, ώστε να μην χαραχθεί η επιφάνεια.
  • Σκούπισε τις κουτσουλιές που αφαιρούνται εύκολα και απομάκρυνε τις από το μπαλκόνι με το φαράσι.
  • Ρίξε σε 3 λίτρα ζεστό νερό, μια κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό πιάτων και βρέξε μία βούρτσα, με την οποία θα τρίψεις τις επιφάνειες με τους λεκέδες από τα περιττώματα.
  • Αν υπάρχουν επίμονοι λεκέδες, ρίξε στην εκάστοτε επιφάνεια μία ποσότητα μαγειρικής σόδας και άφησέ τη να «καθίσει» για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια, πάρε μία βούρτσα και άρχισε να τρίβεις την περιοχή αυτή.
  • Αφαίρεσε τα έντονα υπολείμματα με ένα πανί, το οποίο θα πρέπει να πετάξεις αφού ολοκληρώσεις τον καθαρισμό.
  • Ρίξε στο μπαλκόνι άφθονο νερό με έναν κουβά ή λάστιχο και ξέπλυνέ το πολύ καλά.

Για να απομακρύνεις οποιοδήποτε ίχνος βρωμιάς έχει απομείνει και να πετύχεις την αψεγάδιαστη καθαρότητα στο μπαλκόνι σου, σφουγγάρισε όλη την επιφάνεια με νερό και απορρυπαντικό.

Το τελευταίο βήμα για να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από κάποιο ιό που μπορεί να μεταφέρουν τα περιστέρια, είναι να περάσεις όλη την επιφάνεια του μπαλκονιού -αφού έχει στεγνώσει- με αντισηπτικό υγρό είτε ψεκάζοντας, είτε σφουγγαρίζοντάς την.
Αν έχουν λερωθεί και τα έπιπλα του μπαλκονιού με κουτσουλιές, φρόντισε να τα ξεπλύνεις και να τα σκουπίσεις καλά με υγρά πανιά και στη συνέχεια να τα στεγνώσεις με καθαρά και στεγνά πανιά.

Αν θεωρείς ότι ο δικός σου καθαρισμός δεν είναι αρκετός και θέλεις εγγυημένο καθαρισμό και σωστή απολύμανση του μπαλκονιού σου από τις κουτσουλιές, το ιδανικό είναι να απευθυνθείς σε ένα συνεργείο καθαρισμού για περιστέρια.

Πέρα από την τεχνογνωσία και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό, ένα επαγγελματικό συνεργείο καθαρισμού αναλαμβάνει τον προσεκτικό καθαρισμό των περιττωμάτων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών από τα περιστέρια προς τον άνθρωπο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share