Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καμία φρυγανιά: Αυτό είναι το εναλλακτικό υλικό στο ζύμωμα του κιμά για ζουμερά και χορταστικά μπιφτέκια

Θα μείνετε άφωνοι

22 Μαρτίου 2023 11:34
Καμία φρυγανιά: Αυτό είναι το εναλλακτικό υλικό στο ζύμωμα του κιμά για ζουμερά και χορταστικά μπιφτέκια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μικρές αλλαγές στη μαγειρική κάνουν τη διαφορά. Εδώ, το υγιεινό φαγόπυρο παίρνει τη θέση της φρυγανιάς στα μπιφτέκια, ενώ ο αρακάς σερβίρεται σε μορφή πουρέ απογειώνοντας τη γεύση. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για λαχταριστά μπιφτέκια κοτόπουλου.

Έχετε συνηθίσει να φτιάχνετε τα μπιφτέκια με φρυγανιά ή ψωμί; Αντί για κάποιο από αυτά, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε νιφάδες φαγόπυρου, επιλογή με διάφορα οφέλη για τη διατροφή και την υγεία. Το φαγόπυρο ανήκει στην κατηγορία των ψευδοδημητριακών, οπότε δεν περιέχει γλουτένη και είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Τα μπιφτέκια είναι ένα φαγητό εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία, ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά.

Για τον πουρέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρακά φρέσκο, όταν είναι στην εποχή του, ή κατεψυγμένο όλο τον χρόνο. Είναι ένα νόστιμο συνοδευτικό, με υπέροχο χρώμα, και τρώγεται ευχάριστα ζεστός αλλά και κρύος.

Συνταγή για μπιφτέκια με φαγόπυρο και πουρέ αρακά

Υλικά

  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
  • 100 γρ. νιφάδες φαγόπυρου
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, τριμμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το ψήσιμο)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Καμία φρυγανιά: Αυτό είναι το εναλλακτικό υλικό στο ζύμωμα του κιμά για ζουμερά και χορταστικά μπιφτέκια

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε τις νιφάδες φαγόπυρου στο multi και τις τρίβουμε σε σκόνη.
  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Πλάθουμε σε μικρά μπιφτεκάκια. Τα μπιφτεκάκια αυτά μπορούν να ψηθούν είτε σε αντικολλητικό τηγάνι, είτε στον φούρνο.

Αν θέλουμε να ψήσουμε σε αντικολλητικό τηγάνι:

  • Τοποθετούμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, να ζεσταθεί καλά. Αλείφουμε με λίγο λάδι και τοποθετούμε τα μπιφτεκάκια (4-5 ανά φορά, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού). Ψήνουμε 3 λεπτά από κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά να τα «θωρακίσουμε» και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να ψηθούν εσωτερικά (περίπου 7-10 λεπτά, ανάλογα με το ψήσιμο που μας αρέσει).

Αν θέλουμε να ψήσουμε στον φούρνο:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Καλύπτουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια πάνω στη λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος τους), μέχρι να ροδίσουν ωραία απ’ έξω και να ψηθούν εσωτερικά. Στον μισό περίπου χρόνο ψησίματος, μπορούμε να τα γυρίσουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές.

Δεν τα έχετε ξαναφάει έτσι: Τυλίξτε τα μακαρόνια με κιμά και βάλτε τα στο τηγάνι - Θα ξετρελαθείτε!

Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή με απλά υλικά, ό,τι πρέπει για ένα καθημερινό γεύμα. Τα αγαπημένα σας μακαρόνια όπως δεν τα έχετε ξαναφάει, σε ένα τρομερό κόλπο με κιμά, που σίγουρα θα σας ξετρελάνει!

Υλικά

  • 500 γρ κιμά
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι, πάπρικα, δεντρολίβανο
  • 60 γραμμάρια μακαρόνια
  • Φυτικό λίπος
  • 1 πιπεριά
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας ξινή κρέμα
  • 250 ml νερό
  • 100 γρ τυρί
  • λίγο μαϊντανό

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Ζέσταμα μακαρονιών: Αυτός είναι ο σωστός και ασφαλής τρόπος για την υγεία σας

Αναλυτικά η εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share