Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πόση ώρα βράζω τα αυγά: Τα λεπτά μετράνε για να γίνουν σφιχτά ή μελάτα

Δώστε βάση!

26 Ιανουαρίου 2023 13:23
Πόση ώρα βράζω τα αυγά: Τα λεπτά μετράνε για να γίνουν σφιχτά ή μελάτα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι γνωστό πως τα αυγά είναι η ευκολότερη πιο γρήγορη αλλά και υγιεινή λύση για το μεσημεριανό που ξέχασες ή βαρέθηκες να μαγειρέψεις ή ακόμα και για το υγιεινό σνακ σου για εσένα που είσαι της διατροφής. όμως πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πως να το φας; Να κάνεις ένα βραστό αυγό και σφιχτό; ή μήπως θα ήταν καλύτερα ένα μελάτο αυγό με ψωμί;

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Άπλωσε τον κιμά και έβαλε πάνω 5 αυγά με τυρί - Λίγα λεπτά μετά... έγινε το έλα να δεις!

Θα έχεις αναρωτηθεί πολύ συχνά πως βράζουμε τα αυγά για να πετύχεις το απόλυτα σφιχτό αυγό ή ακόμα και εκείνο το μελάτο που δεν είναι ακριβώς μελάτο για να το φας με το κουτάλι αλλά ούτε και σφιχτό. ίσως ουκ ολίγες φορές θα έχεις σκεφτεί ποια να είναι η σωστή θερμοκρασία για το βράσιμο του αυγού ή πόσος χρόνος χρειάζονται τα μελάτα αυγά.

Σου έχω όλες τις απαντήσεις για αυτά τα δύσκολα ερωτήματα της ζωής για να φτιάξεις τα αυγά σου ακριβώς όπως τα λιγουρεύεσαι

Πώς βράζουμε τα αυγά και πόση ώρα;

Πώς βράζουμε τα αυγά και πόση ώρα;

  1. Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το πολύ βασικό κομμάτι του βρασίματος αυγού που είναι να μην σπάσει στο βράσιμο. Για να μην σπάσει το αυγό μας πρέπει να το βγάλουμε από το ψυγείο και να “πάρει” θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  2. Για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενως ράγισμα των αυγών κατά το βράσιμο, καλό θα ήταν να βάλεις μια μεγάλη κατσαρόλα για να μην “κουτουλάνε” μεταξύ τους και σπάσουν.
  3. Αν θέλεις όμως να είσαι σίγουρη/σίγουρος ότι και να σπάσουν δεν θα χυθεί το ασπράδι, ρίξε μια κουταλιά ξύδι για κάθε αυγό που βράζεις.
  4. ΠΡΟΣΟΧΗ! όταν μιλάμε για χρόνο βρασίματος αυγού, πάντα μετράμε αφού κοχλάσει το νερό όχι όσο περιμένουμε να ζεσταθεί.
  5. Αν θέλεις πολύ πολύ μελάτα αυγά, αυτά δηλαδή που οι φίλοι μας οι Γάλλοι ονομάζουν “a la coque” πρέπει να τα βράσουμε περίπου 90 δευτερόλεπτα, δηλαδή 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα. Όταν λέμε πολύ πολύ μελάτο αυγό, εννοούμε το αυγό που τρώμε στην αυγοθήκη με κουταλάκι.
  6. Αν θέλεις τα μελάτα αυγά που να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κουταλάκι, θα χρειαστεί να τα αφήσεις 3 λεπτά. Ένα σημαντικό μυστικό, είναι να χαμηλώσεις την φωτιά στο μάτι αφού αρχίσουν να βράζουν τα αυγά για να μην γίνουν λάστιχο τα ασπράδια.
  7. Αν θέλεις σφιχτά βραστά αυγά τότε τα 6 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος βρασίματος. Αν θέλεις άστα και 1 με 2 λεπτά ακόμα με κλειστό μάτι για να πάρουν ακόμα πιο γερή βράση.

Πώς να ξεφλουδίσεις τα αυγά εύκολα και χωρίς απώλειες;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να ξεφλουδίσεις τα αυγά και να αναγκαστείς να πετάξεις το μισό αυγό γιατί θα έχει κολλήσει στο τσόφλι ή να αναγκαστείς να φας την μεμβράνη του αυγού που ξέρω ότι πολλοί την σιχαίνονται.

Καταρχάς ξεφλουδίζουμε τα αυγά αφού κρυώσουν και κάτω από τρεχούμενο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό εισχωρεί στο αυγό και βοηθάει να ξεκολλάει την μεμβράνη και το τσόφλι.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share