Πόση ώρα βράζω τα αυγά: Τα λεπτά μετράνε για να γίνουν σφιχτά ή μελάτα
Δώστε βάση!
26 Ιανουαρίου 2023 13:23
Από ATHENSMAGAZINE TEAM
Είναι γνωστό πως τααυγάείναι η ευκολότερη πιο γρήγορη αλλά και υγιεινή λύση για το μεσημεριανό που ξέχασες ή βαρέθηκες να μαγειρέψεις ή ακόμα και για το υγιεινό σνακ σου για εσένα που είσαι της διατροφής. όμως πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πως να το φας; Να κάνεις έναβραστόαυγόκαισφιχτό; ή μήπως θα ήταν καλύτερα έναμελάτοαυγόμε ψωμί;
Θα έχεις αναρωτηθεί πολύ συχνά πως βράζουμε τααυγάγια να πετύχεις το απόλυτα σφιχτό αυγό ή ακόμα και εκείνο το μελάτο που δεν είναι ακριβώς μελάτο για να το φας με το κουτάλι αλλά ούτε καισφιχτό. ίσως ουκ ολίγες φορές θα έχεις σκεφτεί ποια να είναι η σωστή θερμοκρασία για τοβράσιμο του αυγούή πόσοςχρόνοςχρειάζονται ταμελάτααυγά.
Σου έχω όλες τις απαντήσεις για αυτά τα δύσκολα ερωτήματα της ζωής για να φτιάξεις τα αυγά σου ακριβώς όπως τα λιγουρεύεσαι
Πώς βράζουμε τα αυγά και πόση ώρα;
Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το πολύ βασικό κομμάτι του βρασίματος αυγού που είναι να μην σπάσει στο βράσιμο. Για να μην σπάσει το αυγό μας πρέπει να το βγάλουμε από το ψυγείο και να “πάρει” θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Για να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενως ράγισμα των αυγών κατά το βράσιμο, καλό θα ήταν να βάλεις μια μεγάλη κατσαρόλα για να μην “κουτουλάνε” μεταξύ τους και σπάσουν.
Αν θέλεις όμως να είσαι σίγουρη/σίγουρος ότι και να σπάσουν δεν θα χυθεί το ασπράδι, ρίξε μια κουταλιά ξύδι για κάθε αυγό που βράζεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ! όταν μιλάμε για χρόνο βρασίματος αυγού, πάντα μετράμε αφού κοχλάσει το νερό όχι όσο περιμένουμε να ζεσταθεί.
Αν θέλεις πολύ πολύ μελάτα αυγά, αυτά δηλαδή που οι φίλοι μας οι Γάλλοι ονομάζουν “a la coque” πρέπει να τα βράσουμε περίπου 90 δευτερόλεπτα, δηλαδή 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα. Όταν λέμε πολύ πολύ μελάτο αυγό, εννοούμε το αυγό που τρώμε στην αυγοθήκη με κουταλάκι.
Αν θέλεις τα μελάτα αυγά που να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις κουταλάκι, θα χρειαστεί να τα αφήσεις 3 λεπτά. Ένα σημαντικό μυστικό, είναι να χαμηλώσεις την φωτιά στο μάτι αφού αρχίσουν να βράζουν τα αυγά για να μην γίνουν λάστιχο τα ασπράδια.
Αν θέλεις σφιχτά βραστά αυγά τότε τα 6 λεπτά είναι ο ιδανικός χρόνος βρασίματος. Αν θέλεις άστα και 1 με 2 λεπτά ακόμα με κλειστό μάτι για να πάρουν ακόμα πιο γερή βράση.
Πώς να ξεφλουδίσεις τα αυγά εύκολα και χωρίς απώλειες;
Σίγουρα θα σου έχει τύχει να ξεφλουδίσεις τα αυγά και να αναγκαστείς να πετάξεις το μισό αυγό γιατί θα έχει κολλήσει στο τσόφλι ή να αναγκαστείς να φας την μεμβράνη του αυγού που ξέρω ότι πολλοί την σιχαίνονται.
Καταρχάς ξεφλουδίζουμε τα αυγά αφού κρυώσουν και κάτω από τρεχούμενο νερό. Με αυτόν τον τρόπο, το νερό εισχωρεί στο αυγό και βοηθάει να ξεκολλάει την μεμβράνη και το τσόφλι.