Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ούτε αλάτισμα, ούτε ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό για την τέλεια μπριζόλα

Βασικό βήμα για το τέλειο αποτέλεσμα

15 Ιανουαρίου 2023 14:49
Ούτε αλάτισμα, ούτε ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό για την τέλεια μπριζόλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τις περισσότερες φορές, όταν μαγειρεύουμε κρέας για δείπνο, το σερβίρουμε κατευθείαν με το που βγαίνει από το φούρνο. Και είναι κάπως λογικό, καθώς μετά από μια δύσκολη μέρα το μόνο που θες είναι να φας και να «λιώσεις» στον καναπέ. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό στην μαρινάδα που θα κάνει το κρέας σας "λιχουδιά".

Αυτό, ωστόσο, μόνο καλό δεν είναι για το κρέας αλλά και για την απόλαυσή σας. Βλέπετε, όταν βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το κόβουμε κατευθείαν, όλοι οι χυμοί του φεύγουν κατευθείαν από το εσωτερικό και χύνονται στην επιφάνεια εργασίας, αφήνοντας τις μπριζόλες ή το ψητό μας στεγνά.

Ούτε αλάτισμα, ούτε ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό για το τέλειο ψήσιμο στην μπριζόλα

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίζετε, όσο είναι δυνατόν, τα γεύματά σας, έτσι ώστε το κρέας που θα ψήσετε, σοτάρετε ή μαγειρέψετε να έχει χρόνο να «ξεκουραστεί» μόλις απομακρυνθεί από τη φωτιά. Αυτός ο χρόνος θα βοηθήσει του χυμούς να μεταφερθούν στο κέντρο του κρέατος και να μοιραστούν σε ίσες ποσότητες σε όλα τα σημεία του.

Δεν έχει σημασία αν το κρέας σας είναι φτηνό ή ακριβό, ο κανόνας ξεκούρασης ισχύει και στις δύο περιπτώσεις. Μια μπριζόλα ή ένα στήθος κοτόπουλου χρειάζονται γύρω στα 5 λεπτά ξεκούρασης, ενώ ένα ολόκληρο μοσχαρίσιο πλευρό ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο χρειάζονται γύρω στα 20 με 30 λεπτά.

Κρέας στο τηγάνι: Το μυστικό για πιο υγιεινό μαγείρεμα με λιγότερες θερμίδες σε 5 βήματα

Το τηγάνι και τα κάρβουνα σίγουρα προσδίδουν μοναδική γεύση σε κάθε είδους κρέας. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, καλό είναι να χρησιμοποιούμε αυτές τις μεθόδους μαγειρέματος με μέτρο. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό των σεφ για να ροδίζει πάντα το κοτόπουλο.

Κοτόπουλο στη σχάρα, πανσέτες στα κάρβουνα, και πολλά άλλα πιάτα με βάση το κρέας παρελαύνουν από το τραπέζι της βραδινής εξόδου. Κάθε ταβέρνα ή μεζεδοπωλείο που σέβεται τον εαυτό του έχει στον (μικρό ή μεγάλο) κατάλογό του τηγανητά εδέσματα και νόστιμους μεζέδες ψημένους στα κάρβουνα, αλλά και έναν ψήστη που έχει αναγάγει σε τέχνη το ψήσιμο του κρέατος.

Από την άλλη, το τηγάνισμα και το ψήσιμο σε γκριλ ή πλάκα προσφέρονται για να ετοιμάσουμε ένα γεύμα στα γρήγορα, όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας ή όταν δεν θέλουμε να περνάμε πάνω από 20 λεπτά στην κουζίνα (ανήκω σε αυτή την κατηγορία).

Όσο νόστιμο κι αν γίνεται το φαγητό μας με τις παραπάνω μεθόδους, οι ειδικοί συστήνουν να τις χρησιμοποιούμε με μέτρο και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Συνιστούν να επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας ηπιότερους τρόπους ψησίματους του κρέατος, όπως το βράσιμο, το ψήσιμο στον ατμό, το μαγείρεμα στη γάστρα ή στον φούρνο, και να κρατάμε το τηγάνισμα και το barbeque για κάποιες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις.

Κρέας στο τηγάνι: Το μυστικό για πιο υγιεινό μαγείρεμα με λιγότερες θερμίδες σε 5 βήματα

Τι συμβαίνει με το τηγάνισμα

Το τηγάνισμα καταστρέφει μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών ουσιών και των βιταμινών που περιέχουν οι τροφές. Επίσης, μέρος της λιπαρής ύλης που χρησιμοποιούμε (π.χ. ελαιόλαδο, βούτυρο κ.ά.) απορροφάται από το τρόφιμο, αυξάνοντας έτσι τις συνολικές του θερμίδες. Σαν να μην έφταναν αυτά, τα τηγανητά τείνουν να έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά.

Και η λίστα συνεχίζεται: Κατά το τηγάνισμα, οι λιπαρές ύλες οξειδώνονται και οδηγούν στον σχηματισμό ακρολεΐνης και υπεροξειδίων, ουσιών που θεωρούνται βλαπτικές για την υγεία μας. Επιπλέον, η έκθεση του κρέατος σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες (όπως συμβαίνει κατά το ψήσιμο) έχει ως αποτέλεσμα να σχηματίζονται τα λεγόμενα υποπροϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία έχουν συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Αρκετές μελέτες, μάλιστα, αναφέρονται στη σχέση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητών και της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και η παχυσαρκία.

Συμβουλές για πιο υγιεινό τηγάνισμα

  • Καλό είναι να περιορίζουμε τον χρόνο τηγανίσματος στο λιγότερο δυνατό.
  • Συστήνεται η χρήση του ίδιου ελαιολάδου έως 3 φορές, του «εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου» έως 8 φορές, ενώ τα σπορέλαια πρέπει να αλλάζονται μετά από κάθε χρήση.
  • Αφού βγάλουμε τα τρόφιμα από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Δεν καταναλώνουμε τα μέρη του τροφίμου που έχουν ξεροψηθεί ή καεί.
  • Δεν χρησιμοποιούμε πιρούνι για να γυρίζουμε τα τρόφιμα, γιατί έτσι χάνονται οι χυμοί τους.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share