Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Tips για νοικοκύρηδες: Έτσι θα καθαρίσετε μια και καλή τα λίπη από το τζάμι του φούρνου

Δε θέλει κόλπο!

10 Ιανουαρίου 2023 20:27
Tips για νοικοκύρηδες: Έτσι θα καθαρίσετε μια και καλή τα λίπη από το τζάμι του φούρνου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πόσο συχνά χρειάζεται να καθαρίζετε τη γυάλινη πόρτα του φούρνου σας θα εξαρτηθεί από τη συχνότητα και το είδος των φαγητών που μαγειρεύετε.

Το ιδανικό θα ήταν να σκουπίζετε την εσωτερική επιφάνεια της πόρτας του φούρνου μετά από κάθε χρήση ώστε τα λίπη να μη στεγνώνουν και την εξωτερική επιφάνεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Γενικά, ο τακτικός καθαρισμός της πόρτας του φούρνου σημαίνει λιγότερο τρίψιμο, καθώς η βρωμιά θα είναι λιγότερη και θα φεύγει πιο εύκολα.

Δείτε επίσης: Λαμπερή σχάρα φούρνου: Το κόλπο με το ξύδι και 1 ακόμα υλικό για αποτέλεσμα που θα συναρπάσει

Πώς να αφαιρέσετε την πόρτα φούρνου

Σε ορισμένα μοντέλα φούρνου θα πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρη η γυάλινη πόρτα για να καθαριστεί σωστά. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του φούρνου σας (θυμηθείτε, πολλά εγχειρίδια συσκευών μπορούν πλέον να βρεθούν στο διαδίκτυο) προτού ξεκινήσετε την όποια διαδικασία.

  • Αφού την ξεβιδώσετε, κρατείστε την πόρτα σε γωνία περίπου 75 μοιρών και τοποθετείστε την σε μια σταθερή επιφάνεια που έχετε απλώσει μια παλιά πετσέτα.
  • Τυλίξτε ένα μέτρο υγρό πανί καθαρισμού και στερεώστε το με λαστιχάκια. Τοποθετήστε το μέτρο μεταξύ των δύο στρώσεων γυαλιού και τρίψτε τυχόν λεκέδες ή λίπη.
  • Στη συνέχεια, τυλίξτε ένα στεγνό πανί που δεν αφήνει χνούδι και επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία. Μόλις στεγνώσει τελείως η πόρτα, επανατοποθετήστε την, ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στο εγχειρίδιο.

Καθαρισμός τζαμιού φούρνου

Φυσικό καθαριστικό για την γυάλινη πόρτα φούρνου

Το καλύτερο καθαριστικό για γυάλινες πόρτες φούρνου είναι ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και ξιδιού.

  • Πασπαλίστε λίγη μαγειρική σόδα στα λίπη που υπάρχουν στην γυάλινη πόρτα και ψεκάστε με ένα μείγμα από ξίδι και νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μαλακό σφουγγάρι για να τρίψετε τα λίπη ( προσοχή να μην αφήσετε σημάδια) και σκουπίστε με χαρτί ή ένα πανί με μικροϊνες.
  • Ολοκληρώστε καθαρίζοντας το γυαλί με καθαριστικό τζαμιών για να γυαλίζει.
  • Βεβαιωθείτε ότι το τζάμι είναι πλήρως ασφαλισμένο πριν κλείσετε την πόρτα.
  • Πώς να καθαρίσετε μια γυάλινη πόρτα φούρνου χωρίς να την αφαιρέσετε.

Αν και είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τη γυάλινη πόρτα από το φούρνο σας πριν την καθαρίσετε, υπάρχουν φορές που αυτό δεν είναι εφικτό.

Τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση

Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι κρύος και δεν είναι ζεστός.

  • Δημιουργήστε μια πηχτή πάστα χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα αναμεμειγμένη με νερό. Απλώστε την στην γυάλινη πόρτα χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι, πανί ή ακόμα και τα χέρια σας (αλλά φροντίστε να φορέσετε γάντια). Αφήστε την πάστα για 15 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το πόσο βρώμικη είναι η πόρτα. Να σημειωθεί ότι το μείγμα θα σκουρύνει καθώς απορροφά τη βρωμιά και το λίπος.
  • Αφαιρέστε την πάστα με ένα ζεστό, υγρό πανί. Αυτή η λύση καθαρισμού είναι εντελώς φυσική, οικονομικά αποδοτική και εύκολη στη χρήση.
  • Εάν η γυάλινη πόρτα του φούρνου εξακολουθεί να είναι βρώμικη, απλώστε μια σταγόνα σαπουνιού πιάτων που κόβει το λίπος σε ένα υγρό πανί και καθαρίστε την. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα καθαρό, υγρό πανί και στεγνώστε καλά.
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να αναμίξετε λευκό ξίδι με νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε το μείγμα στην πόρτα. Σκουπίστε με ένα πανί καθαρισμού που δεν αφήνει χνούδι.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share