Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ο σωστός ο κεφτές: Το μυστικό για "ζουμπουρλούδικα" μπιφτέκια με ξύδι και άλλα 2 υλικά

Απίστευτο!

6 Ιανουαρίου 2023 15:53
Ο σωστός ο κεφτές: Το μυστικό για
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Θέλει τέχνη και μαεστρία για να φτιάξετε "μπαμπάτσικα" μπιφτέκια. Γι' αυτό σήμερα σας παρουσιάζουμε όλα τα κόλπα πως να μαγειρέψετε τα πιο αφράτα μπιφτέκια.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Για τους πολύ μερακλήδες: Μπιφτέκια ταψιού με τυρί που κάνει τη διαφορά και απογειώνει τη γεύση!

Τη στιγμή που τσιτσιρίζει ένας κεφτές στο τηγάνι και κατακλύζει με τη σκανδαλιστική μυρωδιά του την κουζίνα όλοι αναρωτιούνται αν θα βγει σαν της μαμάς ή της γιαγιάς. Γι’ αυτό πριν καν πέσει στο καυτό λάδι, χρειάζεται να μάθουμε μερικά μυστικά του για να βγει αφράτος και μυρωδάτος στο πιάτο.

Μπιφτέκια: Τα μυστικά επιτυχίας

Το μυστικό για 'ζουμπουρλούδικα' μπιφτέκια με ξύδι και άλλα 2 υλικά

Ένα από αυτά τα μυστικά επιτυχίας είναι η υγρασία. Μάλιστα καλά ακούσατε! Ο κανόνας λέει πώς η υγρασία του μίγματος δίνει τα ωραιότερα και πιο αφράτα κεφτεδάκια, έτσι λοιπόν το μίγμα του κιμά πρέπει να είναι αφράτο όταν ζυμώνουμε. Υγρά που μαλακώνουν τις ίνες του είναι το ξύδι, το τριμμένο κρεμμύδι και η τριμμένη ντομάτα (ή αν δεν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού πελτέ). Βάζουμε στο μίγμα καλής ποιότητας ξίδι από κόκκινο κρασί.

Πλάσιμο μπιφτεκιών: Το λάθος με τα μπαχαρικά που καταστρέφει το αποτέλεσμα

Τα μπιφτέκια είναι μερικά από τα φαγητά που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι, ανεξαρτήτως εποχής. Αν και είναι μια εύκολη συνταγή στην παρασκευή της, είναι εύκολο τα μπιφτέκια μας να βγουν άνοστα, κακοψημένα ή σκληρά σαν λάστιχο. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μπιφτέκια γκρατινέ.

Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε ζουμερά, αφράτα και πεντανόστιμα μπιφτέκια; Σήμερα ρίχνουμε φως στα έξι συχνά λάθη που κάνουμε όταν φτιάχνουμε μπιφτέκια. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας κατά γράμμα και σίγουρα θα πετύχετε τα ωραιότερα σπιτικά μπιφτέκια!

Ο κιμάς δεν έχει λίπος

Ο σωστός κιμάς είναι το πρώτο μυστικό για τέλεια μπιφτέκια. Αν επιλέξεις μοσχαρίσιο κιμά χωρίς λίπος, τότε θα καταλήξεις με σκληρά μπιφτέκια. Τα κατάλληλα κομμάτια του μοσχαρίσιου κιμά για μπιφτέκια είναι το καπάκι, η λάπα, αλλά και η σπάλα και η ελιά, αν είναι καλά καθαρισμένες. Αν θέλουμε λιγότερο λιπαρό κιμά αλλά και ζουμερά μπιφτέκια, θα επιλέξουμε από κιλότο ή στρογγυλό. Θυμηθείτε ότι το μπιφτέκι για να γίνει ζουμερό χρειάζεται και λίγο λίπος. Το ιδανικό ποσοστό είναι 80% καθαρό κρέας και 20% λίπος.

Το παρακάνεις με τα μπαχαρικά

Είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να ρίξουμε λίγο παραπάνω πιπέρι ή πάπρικα. Η αλήθεια είναι ότι τα παραδοσιακά μπιφτέκια της μαμάς ζητάνε μπαχαρικά και μυρωδικά, αλλά με μέτρο. Μερικά μπαχαρικά που ταιριάζουν στα μπιφτέκια είναι ρίγανη, θυμάρι, μαύρο και λευκό πιπέρι, κόλιανδρος, ρίγανη, πάπρικα και το σουμάκ. Όσον αφορά τα φρέσκα μυρωδικά, τα μπιφτέκια αγαπάνε μαϊντανό, δυόσμο και κρεμμύδι.

Πλάσιμο μπιφτικιών: Το λάθος με τα μπαχαρικά που καταστρέφει το αποτέλεσμα

Δεν είναι αρκετά αφράτο το μείγμα για μπιφτέκια

Για να γίνουν φουσκωτά τα μπιφτέκια, πρέπει και το μείγμα κιμά να είναι αφράτο. Αν χρησιμοποιήσεις κιμά με ικανοποιητική ποσότητα λίπους, λίγο μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένη φρυγανιά ή βρώμη αρκούν. Αν χρησιμοποιείς σχετικά στεγνό κιμά, τότε θα χρειαστεί να μουσκέψεις το ψωμί ή τη φρυγανιά. Μπορείς να δώσεις υγρασία προσθέτοντας λαχανικά όπως φρέσκια ντομάτα, κολοκύθι, πράσο ή πιπεριά.

Προσοχή το αλάτι μπαίνει στο τέλος

Το αλάτι μπαίνει πάντα τελευταίο, λίγο πριν το πλάσιμο, για να μην απορροφήσει τα υγρά του κιμά, τα οποία τον κρατούν μαλακό και αφράτο.

Πλάθουμε ανομοιόμορφα μπιφτέκια

Όταν φτάσει η στιγμή να πλάσουμε τα μπιφτέκια μας, πρέπει να φροντίσουμε να έχουν όλα ίδιο μέγεθος και πάχος. Αυτό θα επιτρέψει να ψηθούν όλα ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.

Δεν αφήνουμε τον κιμά να ξεξουραστεί

Μετά το πλάσιμο, σειρά έχει η ξεκούραση. Αφήνουμε το μείγμα μας σκεπασμένο στο ψυγείο για να αναπτυχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα, τουλάχιστον για μισή ώρα. Επιπλέον, το μείγμα θα σφίξει και θα πλάθεται ευκολότερα. Μπορούμε να φτιάξουμε το μείγμα αποβραδίς και να το αφήσουμε καλά σκεπασμένο στο ψυγείο.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share