Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ποιό ψήσιμο; Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας για την υπέρτατη μπριζόλα

Λίγοι το γνωρίζουν!

2 Ιανουαρίου 2023 16:40
Ποιό ψήσιμο; Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας για την υπέρτατη μπριζόλα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μπριζόλα στο μπάρμπεκιου ή στο τηγάνι θέλει τέχνη και κάποιους απαράβατους κανόνες, τους οποίους πολλοί αγνοοούν για αυτό και πέφτουν σε σφάλματα, όπως αυτό το τεράστιο "φάουλ" που κάνουν οι περισσότεροι.

Η μπριζόλα μας και τα 5 μυστικά της

  • Αφήστε την να ξεκουραστεί

Αγοράστε μια παχιά, ποιοτική μπριζόλα μοσχάρι. Σκουπίστε την καλά με χαρτί κουζίνας, αλατίστε την και βάλτε την στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Ετσι, θα φύγουν όλα τα ίχνη νερού που πιθανότατα έχει. Βγάλτε την 40 λεπτά πριν το ψήσιμο, για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

  • Αλατίστε την

Μην αλατίζετε την μπριζόλα λίγο πριν την ψήσετε. Κι αυτό γιατί το αλάτι θα βγάλει τα υγρά του κρέατος χωρίς οι μύες να έχουν τον χρόνο να τα ξανααπορροφήσουν. Θα χάσετε, έτσι, τις περισσότερες γεύσεις. Αντίθετα, αν αλατίσετε την μπριζόλα 40 λεπτά πριν το ψήσιμο, τότε τα υγρά θα απορροφηθούν στο ψήσιμο και το αλάτι θα δώσει γεύση στο κρέας σας.

Ποιό ψήσιμο; Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας για την υπέρτατη μπριζόλα

  • Το γύρισμα της μπριζόλας

Η μέθοδος είναι απλή. Αν τηγανίσετε τη μπριζόλα σας σε τηγάνι (κατάλληλο για κρέας) βάλτε το λάδι να κάψει καλά. Ρίξτε τη μπριζόλα να «αρπάξει» λίγο απ'έξω. Γυρίστε την κάθε 15 με 30 δευτερόλεπτα ώσπου να ψηθεί όσο θέλετε. Μόλις είναι έτοιμη και την βάλετε στο πιάτο, ρίξτε λίγο βούτυρο από πάνω.

  • Πάλι να ξεκουραστεί

Οταν ψηθεί η μπριζόλα, αφήστε την να ξεκουραστεί 5 λεπτά πριν την κόψετε. Βγάλτε με το μαχαίρι μερικές άκρες αν έχουν καεί.

  • Το κόψιμο

Ο τρόπος κοπής μιας μπριζόλας είναι σημαντικός. Κόψτε την αντίθετα με τις ίνες, θα είναι πιο μαλακή.
Κόψτε την, προσθέστε το πέστο σας και απολαύστε.

Μπριζόλα στο τηγάνι: Το κόλπο για να τη μαγειρέψεις σωστά και να απογειώσεις το κρέας

Καλό καρύκευμα, απόλυτος συγχρονισμός κι ένα καυτό τηγάνι είναι τα μόνα που χρειάζεσαι για μια μπριζόλα βγαλμένη από τον παράδεισο. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το υλικό που εξαφανίζει τη σκουριά από τα τηγάνια.

Αυτό μας λέει η σεφ και διευθύντρια του Bon Appetit, Carla Lalli Music, αποφασισμένη να μας μυήσει στα μικρά μυστικά της μοσχαρίσιας μπριζόλας στο τηγάνι. Το Νο 1 βήμα είναι να προθερμάνουμε το λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ώστε όταν ακουμπήσει το κρέας στο σκεύος να μην κολλήσει.

Όταν η άκρη της μπριζόλας γίνει «χρυσαφί καφέ», όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι ώρα να τη γυρίσουμε. Δέκα λεπτά μετά, οφείλουμε να ελέγξουμε το κρέας με ένα θερμόμετρο.

Μπριζόλα στο τηγάνι: Το κόλπο για να τη μαγειρέψεις σωστά και να απογειώσεις το κρέας

Όταν δείξει 51-57 βαθμούς Κελσίου, έχει αγγίξει την επικράτεια του medium-rare. Και καθώς η μπριζόλα θα συνεχίσει να μαγειρεύεται για λίγο όταν τη βγάλουμε από τη φωτιά, δεν πρέπει να την παραψήσουμε, μας λέει. Το δικό της μυστικό γεύσης είναι το βούτυρο.

Λιωμένο βούτυρο με θυμάρι, δεντρολίβανο και σκόρδο πάνω από τη ζεστή μπριζόλα εγγυάται εκρήξεις στον ουρανίσκο. Μετά το λουτρό του βουτύρου, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. Πλέον είναι έτοιμη για το στόμα μας…

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share