Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Στα πατώματα Έτσι βγαίνει ο λεκές από ντομάτα στα χαλιά!

Βρήκαμε τον πιο εύκολο τρόπο!

15 Δεκεμβρίου 2022 14:26
Στα πατώματα  Έτσι βγαίνει ο λεκές από ντομάτα στα χαλιά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ακόμη και σε ανοιχτόχρωμα χαλιά, ένας λεκές από ντομάτα δεν χρειάζεται να μείνει. Είτε ο λεκές είναι σάλτσα, χυμός ή σούπα, οι μέθοδοι καθαρισμού παραμένουν οι ίδιες αλλά μπορεί να χρειαστούν περισσότεροι από ένας για να καθαρίσει εντελώς το χαλί από το χρώμα της ντομάτας. Όσο πιο γρήγορα καθαρίσετε, τόσο πιο εύκολο θα αφαιρέσετε τον λεκέ πριν απορροφηθεί από τις ίνες του χαλιού. Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Σάλτσα στο χαλί: Εξαφανίστε τον λεκέ σε 2 κινήσεις εύκολα και οικονομικά

Σκούπισμα λεκέ

Εάν ο λεκές είναι φρέσκος, μαζέψτε όσο το δυνατόν περισσότερο την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι. Έχετε ένα μπολ δίπλα σας για να ρίχνετε τη σάλτσα μέσα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κουταλι για να ξύσετε επίσης μερικώς ξεραμένη σάλτσα ντομάτας ή να χρησιμοποιήσετε την μύτη ενός πλαστικού μαχαιριού. Σκουπίστε και ξύστε από τις εξωτερικές άκρες του λεκέ προς το κέντρο. Μόλις αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο με το κουτάλι, ταμπονάρετε το σημείο με ένα υγρό σφουγγάρι ή λευκό πανί. Χρησιμοποιήστε δροσερό νερό όταν βρέχετε το σφουγγάρι ή το ύφασμα, στύβοντας την περίσσεια για να αποφύγετε το μούσκεμα του χαλιού. Ταμπονάρετε και μην τρίβετε για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λεκέ σάλτσας.

Λεμόνι

Τρίψτε μισό κομμένο λεμόνι πάνω στο λεκέ από τις εξωτερικές άκρες του λεκέ προς το κέντρο, αφού έχετε σκουπίσει και στυπώσει το μεγαλύτερο μέρος της ντομάτας από το χαλί. Περιμένετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε λίγο νερό πάνω στο λεκέ. Χρησιμοποιήστε αρκετό για να διαβρέξετε τις ίνες του χαλιού. Σκουπίστε με ένα απορροφητικό λευκό πανί, στύβοντας το όταν χρειάζεται. Μόλις στεγνώσει το χαλί, ο λεκές πρέπει να φύγει.

Έτσι βγαίνει ο λεκές από ντομάτα στα χαλιά!

Σόδα

Το αναψυκτικό σόδας είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για την αφαίρεση λεκέδων με βάση την ντομάτα από το χαλί. Δεν περιέχει σάκχαρα και χρωστικές ουσίες οπότε δεν θα αφήσει ένα κολλώδες στρώμα που προσελκύει τα μυρμήγκια. Ρίξτε αρκετή πάνω από το λεκέ για να τον καλύψετε χωρίς να μουσκέψετε το χαλί. Ταμπονάρετε το με ένα ελαφρώς βρεγμένο σφουγγάρι ή απορροφητικό λευκό ύφασμα μετά από ένα ή δύο λεπτά, ακολουθούμενο από ένα στεγνό πανί ή χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, ανακατέψτε μερικές σταγόνες υγρό πιάτων σε ένα φλιτζάνι κρύο νερό, ταμπονάροντας τα υπολείμματα ντομάτας με ένα πανί βουτηγμένο στο διάλυμα. Εάν ο λεκές δεν αφαιρεθεί εντελώς, τρίψτε τον από τις εξωτερικές άκρες προς το κέντρο για να αποφύγετε την εξάπλωσή του. Συνεχίστε με ένα υγρό λευκό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν υπόλοιπο διάλυμα.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Εάν παραμείνει υπόλειμμα λεκέ αφού δοκιμάσατε τις προηγούμενες μεθόδους, το υπεροξείδιο του υδρογόνου θα το αφαιρέσει. Αναμίξτε 1 μέρος υπεροξειδίου με 3 μέρη κρύου νερού και ρίξτε το πάνω στο λεκέ, χρησιμοποιώντας μόνο αρκετό υγρό για να καλύψετε τη λεκιασμένη περιοχή. Τοποθετήστε μια διπλωμένη λευκή πετσέτα πάνω από το υπεροξείδιο και αφήστε την για περίπου 30 λεπτά. Η πετσέτα εμποδίζει το φως που θα μπορούσε να συμβάλει στη λεύκανση του χαλιού. Ελέγξτε το λεκέ κάθε λίγα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι το υγρό δεν αλλάζει το χρώμα του χαλιού. Ξεπλύνετε και σκουπίστε καλά το σημείο με κρύο νερό σε ένα λευκό πανί, σκουπίζοντας το επιπλέον νερό με ένα στεγνό πανί μετά. Εάν το χαλί έχει σκούρο ή φωτεινό χρώμα, δοκιμάστε πρώτα το μίγμα υπεροξειδίου σε ένα δυσδιάκριτο σημείο για να βεβαιωθείτε ότι δεν λευκαίνει τις ίνες.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share